Ένας σύντομος αποχαιρετισμός, Αυγή, 28/01/2007

27 12 2008

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Γράφει ο Τ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ

Ήταν Τετάρτη 24 Γενάρη και το 7ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ πήγαινε σιγά σιγά προς το τέλος του. Περίπου στις 4 το μεσημέρι είχαν ολοκληρωθεί οι συνελεύσεις στους είκοσι ένα άξονες δράσης και όλοι συγκεντρώνονταν στην τέντα που σε λίγο θα άρχιζε η συνέλευση των κοινωνικών κινημάτων. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο χιλιάδες ακτιβιστών και ακτιβιστριών από εκατοντάδες χώρες, από όλο τον κόσμο βρίσκονται γύρω μου. Δίπλα μου είναι μια γυναίκα από το Σουδάν που κρατάει μια πικέτα ενάντια στον Μπους. Από πίσω μου μια παρέα από Αϊτή, Αυστραλία, Ινδία, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Μεξικό. Οι χώρες από τις κάρτες των συμμετεχόντων περνάνε μπροστά από τα μάτια μου, Βλέπω γνωστούς από τις χώρες της Ευρώπης που είχαμε δουλέψει μαζί για το Ευρωπαϊκό Φόρουμ της Αθήνας. Τα παιδιά από το Babels και το Memory Project, ο Σπύρος από το δικό μας τεχνικό σύστημα μετάφρασης Alis, τα παιδιά από τους No Vox και τόσοι άλλοι. Μια νεαρή Κενυάτισσα παίρνει το μικρόφωνο ανεβαίνει στην καρέκλα και αρχίζει να λέει συνθήματα. Ο κόσμος την ακολουθεί και αρχίζουν όλοι να τραγουδάνε. Στη συνέχεια το μικρόφωνο αλλάζει χέρια αλλάζουμε γλώσσες, αλλάζουμε ηπείρους. Άνθρωποι από τις παραγκουπόλεις της Κένυας, από τους αγώνες όλης της Αφρικής και από τα κινήματα της Ασίας μπερδεύονται με διανοούμενους όπως ο Σαμίρ Αμίν και εκπροσώπους κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής. Το κλίμα είναι απερίγραπτο. Το παγκόσμιο κίνημα με τα θετικά του και τις αδυναμίες του έχει πολύ δρόμο ακόμα να κάνει. Θα τα πούμε στο Ροστόκ, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Φόρουμ, στο επόμενο Παγκόσμιο είτε γίνει στην Βραζιλία, είτε στην Ιταλία, είτε όπου αλλού και ενδιάμεσα θα παλεύουμε και θα ξέρουμε πως είμαστε μαζί και αυτό τον κόσμο τελικά θα τον αλλάξουμε. Καλή αντάμωση στους αγώνες του αύριο συντρόφια.

Η απόφαση της συνέλευσης των κινημάτων

Εμείς τα κοινωνικά κινήματα της Αφρικής και όλου του κόσμου βρεθήκαμε στο Ναϊρόμπι της Κένυας, στο ΠΚΦ του 2007, για να δώσουμε έμφαση και να γιορτάσουμε για:

* την Αφρική και τα κοινωνικά της κινήματα,

* την Αφρική και τη συνεχή ιστορία αγώνων της ενάντια στην ξένη κυριαρχία την αποικιοκρατία και την νέο-αποικιοκρατία,

* την Αφρική και την συνεισφορά της στην ανθρωπότητα,

* την Αφρική και τον ρόλο της στην αναζήτηση ενός άλλου κόσμου.

Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε και να επιβεβαιώσουμε το πνεύμα του ΠΚΦ ως ένας χώρος αγώνα και αλληλεγγύης, που είναι ανοιχτός σε όλους τους ανθρώπους και τα κινήματα, ανεξάρτητα από την ικανότητά τους να πληρώσουν.

Καταγγέλλουμε τις τάσεις προς την εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση και την στρατιωτικοποίηση του χώρου του ΠΚΦ. Εκατοντάδες αδέλφια μας που μας καλωσόρισαν στο Ναϊρόμπι αποκλείστηκαν εξ αιτίας του μεγάλου κόστους συμμετοχής.

Ανησυχούμε επίσης βαθιά για την παρουσία οργανώσεων που είναι ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών, των περιθωριοποιημένων ανθρώπων και ενάντια στο δικαίωμα της σεξουαλικής επιλογής και της ποικιλομορφίας, σε αντίθεση με τις αρχές της Χάρτας του ΠΚΦ.

Η συνέλευση των κοινωνικών κινημάτων δημιούργησε μια πλατφόρμα για τους Κενυάτες και τους άλλους Αφρικανούς από διάφορους κοινωνικούς χώρους και κοινότητες για να παρουσιάσει τις προσπάθειες, τις εναλλακτικές λύσεις, τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους. Είναι επίσης ένας χώρος για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών κινημάτων για να αλληλεπιδράσουν και να μοιραστούν τα θέματα και τα προβλήματα που τους αφορούν.

Από την πρώτη συνέλευση το 2001, έχουμε συμβάλει στην οικοδόμηση και την ενδυνάμωση επιτυχημένων διεθνών δικτυώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών κινημάτων και έχουμε ενισχύσει το πνεύμα της αλληλεγγύης και των αγώνων ενάντια σε όλες τις μορφές κατοχής και κυριαρχίας.

Αναγνωρίζουμε ότι η ποικιλομορφία των κινημάτων και των μαζικών πρωτοβουλιών ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, την παγκόσμια ηγεμονία του κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είναι μια έκφραση της παγκόσμιας αντίστασης.

Τώρα πρέπει να περάσουμε σε μια νέα φάση αποτελεσματικών εναλλακτικών προτάσεων. Πολλές τοπικές πρωτοβουλίες υπάρχουν ήδη και πρέπει να επεκταθούν. Ό,τι συμβαίνει στη Λατινική Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου, χάρη στην κοινή δράση των κοινωνικών κινημάτων, ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργήσουμε συγκεκριμένες εναλλακτικές απέναντι στην παγκόσμια κυριαρχία του κεφαλαίου.

Ως κοινωνικά κινήματα από τις πέντε ηπείρους που συγκεντρωθήκαμε στο Ναϊρόμπι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα κοινωνικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής των οποίων η επίμονη και συνεχιζόμενη προσπάθεια έχει οδηγήσει σε εκλογικές νίκες της αριστεράς σε διάφορες χώρες.

Δράσεις

Καλούμε για μια ευρεία διεθνή κινητοποίηση ενάντια στη σύνοδο του G-8 στο Ροστόκ και στο Χαϊλινγκεντάμ της Γερμανίας από τις 2 ώς τις 8 Ιουνίου του 2007.

Θα κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μια διεθνή μέρα δράσης το 2008.

* Ο Τάσος Κορωνάκης βρέθηκε στο Ναϊρόμπι ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ
Συντάκτης : Τσερεζόλε Ε.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: