Ένα ακόµα βήµα για έναν καλύτερο κόσµο, Γαλέρα, Φεβρουάριος 2007

27 12 2008

Η Αφρική ήταν ο πρωταγωνιστής των εργασιών του 7ου Παγκόσµιου Κοινωνικού Φόρουµ. Στο Ναϊρόµπι, η ΓΑΛΕΡΑ είχε τον δικό της άνθρωπο.

Το να βρεθεί κάποιος δυτικός για λίγες µέρες στην Μαύρη Ήπειρο, αποτελεί, ούτως ή άλλως, µια εξαιρετική εµπειρία µόνο και µόνο ως ο λευκός ανάµεσα στους µαύρους, µόνο και µόνο νιώθοντας να εκπροσωπείς τους υπεύθυνους για τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε τόσο όµορφες περιοχές τού πλανήτη. Αν, παράλληλα, βρεθεί στο επίκεντρο της πιο µεγάλης, παγκόσµιας συνάντησης κινηµάτων, νιώθει απ’ τη µία τυχερός για την ευκαιρία που του δόθηκε και απ’ την άλλη αµήχανος για το πώς θα µεταφέρει αυτή την εµπειρία σε συντρόφους και φίλους πίσω στη χώρα του, στην ήπειρό του.

Το 7ο Παγκόσµιο Κοινωνικό Φόρουµ (Π.Κ.Φ.) τού Ναϊρόµπι έχει πάρει πια τη δική του ξεχωριστή θέση στο µεγάλο βιβλίο τής ιστορίας των Παγκόσµιων Κοινωνικών Φόρουµ. Μια ιστορία που ξεκίνησε στο Πόρτο Αλέγκρε το 2001, µε κεντρικό σύνθηµα «ένας άλλος κόσµος είναι εφικτός» ως η απάντηση των «από κάτω» απέναντι στο Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ «των ισχυρών» του Νταβός και συνεχίζεται µέχρι σήµερα, προσφέροντας, τελικά, ίσως το πιο χρήσιµο εργαλείο στα κοινωνικά κινήµατα για να έρθουν σε επαφή, να ανταλλάξουν εµπειρίες και να συντονίσουν, παρ’ όλη τη διαφορετικότητά τους, τους αγώνες και τις εναλλακτικές τους προτάσεις σε παγκόσµιο επίπεδο.

Από τις 20 µέχρι και τις 25 Ιανουαρίου, το Ναϊρόµπι µεταµορφώθηκε σε µια παγκόσµια πρωτεύουσα των κινηµάτων φιλοξενώντας, για πρώτη φορά στη Μαύρη Ήπειρο, την πιο πολύχρωµη γιορτή των κινηµάτων τού πλανήτη µε κεντρικό σύνθηµα «Οι αγώνες των ανθρώπων–Οι εναλλακτικές των ανθρώπων». Είχε προηγηθεί, πέρυσι, η µία από τις τρεις πολυκεντρικές εκδηλώσεις του Π.Κ.Φ. στο Μπαµακό τού Μάλι (οι άλλες δύο είχαν γίνει στο Καράτσι του Πακιστάν και στο Καράκας της Βενεζουέλας) σε µια προσπάθεια επαφής τού Π.Κ.Φ. µε τα τοπικά κινήµατα των τριών ηπείρων.

Λίγο πριν το 7ο Π.Κ.Φ., πολλά ήταν τα ερωτηµατικά για τη φύση, τη θεµατολογία, το εύρος τής συµµετοχής και τον χαρακτήρα τής διοργάνωσης. Ποιος όµως µπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τη φτώχεια, την εκµετάλευση και τελικά τους «από κάτω», από τους ίδιους τους κατοίκους τής Αφρικής;
Τελικά, πάνω από 50.000 εκπρόσωποι κοινωνικών κινηµάτων, συλλογικοτήτων, συνδικάτων και ΜΚΟ από όλες τις γωνιές του πλανήτη συναντήθηκαν σε πάνω από 1.000 διαφορετικές δραστηριότητες, κερδίζοντας µια µοναδική συλλογική εµπειρία γνώσης και κατανόησης διαφορετικών προβληµάτων και εφαρµοζόµενων πολιτικών, αλλά και µια συναρπαστική εξερεύνηση στις ανά τον κόσµο συλλογικές αντιστάσεις.

Το πιο συναρπαστικό στοιχείο τού 7ου Π.Κ.Φ. ήταν η µεγάλη συµµετοχή των ίδιων των αφρικανών που επηρέασαν σηµαντικά την ίδια τη θεµατολογία του βάζοντας προτεραιότητα σε ζητήµατα όπως η εξάπλωση του HIV/AIDS και οι πολιτικές ευθύνες, αλλά και τα κοινωνικά αποτελέσµατα που παράγονται ή θέµατα όπως η φτώχεια, το χρέος, η παιδική εργασία, τα ζητήµατα του νερού, τα µεταλλαγµένα και η χρήση τής γης, οι πολυεθνικές και η εκµετάλλευση του φυσικού πλούτου καθώς και οι συµφωνίες ελευθερου εµπορίου, όπως αυτή µεταξύ αφρικανικών χωρών και Ε.Ε.

Αν και δεν ήταν µια αφρικανική, αλλά µια πραγµατικά παγκόσµια συνάντηση µε συµµετοχές από πάρα πολλές χώρες από όλες τις ηπείρους, η γενική αίσθηση ήταν πως σε αρκετές συναντήσεις αναδείχτηκαν νέες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές σε ζητήµατα που, ούτως ή άλλως, βρίσκονται στην ηµερήσια διάταξη των συναντήσεων του «no-global» κινήµατος. Ο πόλεµος και οι ιµπεριαλιστικές πολιτικές, συνδυάστηκαν µε την οπτική των εµφύλιων µεταξύ απεγνωσµένων πληθυσµών φυλών και λαών τής Αφρικής, του εµπόριου όπλων, των ιδιωτικών στρατών και των εκβιασµών των µεγάλων δυνάµεων. Ακόµα, σε µια σειρά από θέµατα, νέες οπτικές ανοίχτηκαν µπροστά µας µιας και είναι προφανές ότι είναι διαφορετικό να µιλάµε για τους µετανάστες στις χώρες προορισµού και διαφορετικό στις χώρες από τις οποίες έχουν φύγει, ή, επίσης, είναι εντελώς διαφορετικό να µιλάµε για τα δικαιώµατα των γυναικών ή των διαφορετικών σεξουαλικών προτιµήσεων στην Ευρώπη και εντελώς διαφορετικό στην Αφρική.

Στα παραπάνω δεν πρέπει να παραλείψουµε πως στο συνολικό στίγµα πρέπει να σηµειώσουµε τόσο τα νέα δυναµικά κινήµατα, άγνωστα εν πολλοίς στον δυτικό κινηµατοχώρο, αλλά και την πολύ µεγάλη συµµετοχή ΜΚΟ και εκκλησιαστικών συλλογικοτήτων που αποτελουν µια πραγµατικά ισχυρή κοινωνική συνιστώσα στην Αφρική.

Παρά τα πολλά οργανωτικά προβλήµατα που ήταν λογικό να υπάρχουν, αλλά και κάποια σηµαντικά πολιτικά προβλήµατα (χορηγοί, παρουσία τής αστυνοµίας κ.ά.) που όµως µάλλον βαρύνουν πέρα από την οργανωτική ειτροπή και το Παγκόσµιο Συµβούλιο του Π.Κ.Φ., η όλη διοργάνωση πέτυχε τον κύριο στόχο τής επικοινωνίας, τής συζήτησης µέσα από µια πραγµατικά παγκόσµια οπτική και της προσπάθειας συντονισµού και συνεργασίας διαφορετικών δυνάµεων πάνω σε κοινά θέµατα.

του Τάσου Κορωνάκη

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: