Έντονες αντιδράσεις για το πρόστιμο του ΕΣΡ, Αυγή, 12/02/2005

27 12 2008

Την αναιτιολόγητη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να επιβάλλει κύρωση στον ραδιοφωνικό σταθμό «Επικοινωνία» για το περιεχόμενο εκπομπής που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ομοφυλόφιλο κοινό κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου φορείς της ομοφυλοφιλικής κοινότητας στην Ελλάδα, αλλά και οργανώσεις δικαιωμάτων. Να θυμίσουμε πως πριν ένα περίπου μήνα το ΕΣΡ είχε κοινοποιήσει απόφασή του για την επιβολή προστίμου 5000 ευρώ στον δημοτικό ραδιοσταθμό Ηρακλείου Αττικής «Επικοινωνία FM» για την έλλειψη «ποιοτικής στάθμης» σε μεσονύχτια εκπομπή του, που απευθύνεται κυρίως σε ομοφυλόφιλους.

Η αόριστη αιτιολόγηση της απόφασης δεν φανερώνει παρά την έλλειψη πραγματικών επιχειρήματων, αφού, εκτός του ανεφάρμοστου σε πλήθος άλλων περιπτώσεων κριτηρίου της «ποιοτικής στάθμης που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοτηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας», επικαλείται ακόμα και τις διαφημίσεις προφυλακτικών(!) ή χώρων διασκεδάσεως για ομοφυλόφιλους. Αναφέρει μάλιστα αυτολεξεί πως «πρέπει να σημειωθεί ότι προ και μετά την ανωτέρω εκπομπή πραγματοποιήθηκαν διαφημίσεις του μπαρ ΤΑΔΕ για ομοφυλόφιλους και λεσβίες, καθώς και για προφυλακτικά ΤΑΔΕ». Χαρακτηριστικό είναι ακόμα πως στα λόγια της παρουσιάστριας που εμφανίζονται ως «επιλήψιμα» δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να αποτελεί προσβολή προς κάτι, παρά μόνο προς τα σχηματισμένα στο μυαλό τους στερεότυπα για τον «ορθό σεξουαλικό προσανατολισμό».

Η Ευαγγελία Βλάμη, πρόεδρος της Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας Ελλάδας- ΟΛΚΕ, μίλησε «για ρατσιστική και ομοφοβική στάση του ΕΣΡ, ενώ ο Χρήστος Παπαστυλιανός, μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισήμανε την απουσία αιτιολόγησης ήτοι αναλυτικού συλλογισμού βάσει του οποίου επιβλήθηκε το πρόστιμο.

Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ Τάσος Κορωνάκης ανέφερε πως, αν πράγματι γνώμονας του ΕΣΡ είναι το κριτήριο της «ποιοτικής στάθμης», θα πρέπει να αυτοκαθαιρεθεί, αφού καθημερινά η τηλεόραση κατακλύζεται από πλήθος πολιτιστικών υποπροϊόντων, χωρίς εκείνο να αντιδρά. Στη συνέντευξη παρενέβη και η Δέσποινα Σαγκανά από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, η οποία επισήμανε την ανάγκη για την ύπαρξη ειδικής νομοθεσίας για τη βία κατά των γυναικών αλλά και των ομοφυλόφιλων. Για διατεταγμένη υπηρεσία κατηγόρησε το ΕΣΡ ο εκπρόσωπος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παλάντζας Λάμπρος, ενώ ο Νάσος Θεοδωρίδης εκ μέρους του Κέντρου «Αντιγόνη» υπογράμμισε πως πριν από λίγο καιρό η ελληνική πολιτεία ενωσαμάτωσε 2 Οδηγίες κατά των διακρίσεων, όμως στην πράξη ένα όργανό της λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο.

Ο διευθυντής προγράμματος, τέλος, του «Επικοινωνία» Μουρίκης Ηλίας ανέφερε πως ο σταθμός έχει καταθέσει στο ΕΣΡ αίτηση θεραπείας για την ανάκληση της ποινής, ενώ παράλληλα η εν λόγω εκπομπή έχει «παγώσει». Δυστυχώς, πάντως, παρά τις προσδοκίες, το Διοικητικό Συμβούλιο του σταθμού δεν αποφάσισε χθες την επανέναρξη της εκπομπής, ενώ εκφράζονται φόβοι για την οριστική παύση της, προκειμένου να μην παρουσιαστούν προβλήματα αδειοδότησης στο μέλλον του σταθμού….

Νίκος ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: