Αγώνας για παιδεία, εργασία, δικαιώματα, Αυγή, 30/09/2003

27 12 2008
Συντονισμένη δράση και ενίσχυση των δυνάμεων που αγωνίζονται για μία «δυναμική και ενωτική προοπτική» και σε εκλογικό επίπεδο και στους καθημερινούς αγώνες είναι η απάντηση των αριστερών νέων στα πλαστά διλήμματα που θέτουν οι δυνάμεις του δικομματισμού, υπογράμμισε ο Τάσος Κορωνάκης, γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ. Μιλώντας στο νεανικό ακροατήριο του φεστιβάλ, αλλά και στους μεγαλύτερους, ο Τ. Κορωνάκης εστίασε τις αιχμές του σε τρία σημεία που προσδιορίζουν τους όρους της καθημερινότητας της νέας γενιάς:Α. Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα

«Έχουν οδηγήσει σε μία πρωτοφανή ένταση των ταξικών φραγμών και στην περιθωριοποίηση χιλιάδων μαθητών. Τα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο πως το μέλλον τους έχει προδιαγραφεί» είπε και συνέχισε: «ο δρόμος για το πανεπιστήμιο είναι ανοιχτός μόνο σε όσους αντέχουν οικονομικά τα δυσβάσταχτα ποσά που πρέπει να δαπανήσουν για να είναι έτοιμοι για την μεγάλη κούρσα. Το νέο πανεπιστήμιο έχει μεταλλαχθεί πλήρως – η γνώση αποκτά πλέον χαρακτηριστικά κατάρτισης και η έρευνα είναι πλήρως εξαρτημένη από τα ιδιωτικά κεφάλαια. Αν στα προηγούμενα προσθέσουμε τα νέα νομοσχέδια για την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τα ινστιτούτα δια βίου κατάρτισης, όπως θεσμοθετούνται, αντιλαμβανόμαστε ότι η επιβολή της αγοράς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μοιάζει να οριστικοποιείται».

Β. Εργασιακές συνθήκες

«Οι νέοι εργαζόμενοι στις νέες συνθήκες ευελιξίας αντιλαμβάνονται την ανασφάλιστη εργασία και την υπερωριακή απασχόληση χωρίς αμοιβή ως λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους», τόνισε ο Τ. Κορωνάκης σημειώνοντας ότι «κάθε προσπάθεια αντίστασης στο εργασιακό μοντέλο που βιώνουν μοιάζει μάταια, μιας και η ανεργία αποτελεί τον καθημερινό εφιάλτη κάθε νέου εργαζομένου».

Γ. Καταστολή των ατομικών δικαιωμάτων

«Το κράτος στις νέες αντιτρομοκρατικές συνθήκες χρησιμοποιεί τη στρατιωτικοποίηση του αστικού χώρου και την αστυνομική βία για να κάνει κάθε διαφορετική φωνή να σωπάσει» ανάφερε ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ προσθέτοντας «την διαρκή προσπάθεια συρρίκνωσης των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, την αύξηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, το τοπίο που βιώνουν καθημερινά οι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας μοιάζει ασφυκτικό».

«Οι κάμερες κατακλύζουν τις πόλεις, τα όπλα των αστυνομικών δυνάμεων μοιάζουν οικεία, μιας και είναι παρόντα σε κάθε πλατεία, ενώ τα δακρυγόνα αποτελούν τη μόνη μέθοδο διαλόγου των πολιτών με το κράτος, είτε πρόκειται για αντιπολεμική διαδήλωση είτε για μια διαμαρτυρία κατοίκων που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται και προσπαθούν να αντιδράσουν», υπογράμμισε.

Συντάκτης : Πουλακίδας Κ.
Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: