Αλ. Τσίπρας: Η κοινωνία αναζητεί ελπίδα σε μια μεγάλη ανατροπή, Αυγή, 10/01/2008

27 12 2008

Ρεπορτάζ: Ανδρέας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Το πολιτικό σχέδιο που θα εμπνεύσει «από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Εθνικής Αντίστασης ώς τους σημερινούς μαθητές και μαθήτριες», παρουσίασε χθες ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι η ανανέωση του ΣΥΝ δεν είναι πάλη γενεών, αλλά μια συγκροτημένη διαδικάσια που βασίζεται σε συγκεκριμένο σχέδιο. Ο Αλ. Τσίπρας στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, παρουσίασε επιγραμματικά το κείμενο-συμβολή που ετοίμασε για τον προσυνεδριακό διάλογο και απάντησε στις δεκάδες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, καθώς, όπως φάνηκε και από τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά και τον αριθμό των ερωτήσεων, το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Ο διεκδικητής της ηγεσίας του ΣΥΝ αναφέρθηκε στην κρίση του δικομματισμού και στις ευθύνες που αναδεικνύονται για την αριστερά, στις εξελίξεις στον ΣΥΝ και στους Αλ. Αλαβάνο και Φ. Κουβέλη, στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, στο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση περί «δακτυλιδιού» στη διαδοχή. Αναλυτικότερα:

Κριτική σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ άσκησε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «οι μεγάλες υποσχέσεις των δύο κομμάτων εξουσίας, για αλλαγές, εκσυγχρονισμό και επανίδρυση του κράτους, δεν μπορούν πια να συγκαλύψουν την πραγματικότητα της μιζέριας, των κολλητών, του ρουσφετιού, της διαπλοκής και των σκανδάλων». Και πρόσθεσε:

«Η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος, όμως, δεν εξαντλείται στην ηθική απαξίωση της πολιτικής. Η ανεργία, η ‘ελαστική’ και ανασφάλιστη εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια, οι συντάξεις πείνας, αλλά και η συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, προκαλούν στην κοινωνία μια ασφυκτική πίεση».

Πάνω σε αυτό το διαμορφωμένο πολιτικό πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η κοινωνία δυσφορεί και αναζητά ελπίδα σε μια μεγάλη ανατροπή: ‘Ολοένα και περισσότεροι διαβλέπουν στον Συνασπισμό και στην ευρύτερη πολιτική μας συμμαχία, τον ΣΥΡΙΖΑ, μια δυναμική που θα μπορέσει με εμπεριστατωμένο λόγο, με ριζοσπαστική δυναμική αλλά και με συναίσθημα να ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Να προκαλέσει αλλαγές που θα δώσουν άλλη προοπτική και άλλο ενδιαφέρον στη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας.

Ας μην τους διαψεύσουμε κι ας μην διαψευστούμε».

Συναντιόμαστε με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ

Στη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του ΣΥΝ και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας ότι εδώ και πολύ καιρό αλλάζει κάτι: «Αυτό που αλλάζει είναι ότι συναντιόμαστε με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Συναντηθήκαμε στις μεγάλες κινητοποιήσεις για τη Συνταγματική αναθεώρηση ενάντια στο άρθρο 16. Συναντηθήκαμε με τη βάση του ΠΑΣΟΚ, με τους φοιτητές του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις επιτροπές, στα πανεπιστήμια. Συναντηθήκαμε μ’ αυτόν τον κόσμο στις διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό. Συναντηθήκαμε στο Σύνταγμα στις μεγάλες διαδηλώσεις για το περιβάλλον, σε μεγάλες διαμαρτυρίες που έγιναν ενάντια στο οικολογικό ολοκαύτωμα του περασμένου καλοκαιριού. Και συνεχίζουμε να συναντιόμαστε. Είπα πριν ότι το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει μια κινητικότητα. Αν έχει καταλάβει ότι πρέπει να ξεκινήσει να κάνει αντιπολίτευση, είναι πάρα πολύ θετικό. Μόνο που καλό θα είναι να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και όχι στην αριστερά και τον ΣΥΝ».

Όσον αφορά στην αλλαγή στάσης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΝ, αλλά και στην επισήμανση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ ότι ο ΣΥΝ κάνει διμέτωπο αγώνα, ο Αλ. Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός: «Εμείς έχουμε ένα στόχο, ένα μέτωπο. Είναι αυτό το σύστημα εξουσίας, είναι ο συναινετικός δικομματισμός που έχει φθαρεί, που βρίσκεται σε τέλμα και σε παρακμή. Αν το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται τον εαυτό του ή αισθάνεται μέρος αυτού του συστήματος εξουσίας είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το λύσει και είναι υπαρξιακού χαρακτήρα ζήτημα αυτό. Παρακολουθούμε τις διεργασίες και στο ΠΑΣΟΚ, θα παρακολουθήσουμε και το συνέδριό του με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίζουμε να το λύσει και να βρεθεί απέναντι από αυτό το σύστημα και να πάψει να αισθάνεται μέρος αυτού του συστήματος (…) Δεν είναι στόχος μας να χτυπήσουμε το ΠΑΣΟΚ, στόχος μας είναι να χτυπήσουμε αυτό το σύστημα εξουσίας, αυτό το πολιτικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε παρακμή, το οποίο μέρα με τη μέρα φθίνει και πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα να ανατραπεί».

Η κοινή δράση της αριστεράς έχει ξεκινήσει

Την επιμονή του στην κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες περί πολιτικαντισμού που του απέδωσε η κ. Παπαρήγα, είπε ότι «δεν είναι πολιτικαντισμός το να θεωρούμε ότι μπορεί να ανατραπεί το πολιτικό σύστημα, όταν βλέπουμε όλες τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν διαρκώς τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας να καταρρέουν και την Αριστερά να ανεβαίνει. Δεν είναι πολιτικαντισμός όταν στα exit-polls των προηγούμενων εκλογών είδαμε μια αντι-συστηματική, αντιδικομματική ψήφο όλων των δυνάμεων εκτός του φάσματος των δύο μεγάλων κομμάτων να υπερβαίνει τις ηλικίες 18-24 το 25%». Ο Αλ. Τσίπρας αφού διευκρίνισε ότι υπάρχουν σαφείς και ευδιάκριτες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές με το ΚΚΕ, τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει κοινή δράση σε πολύ συγκεκριμένα σημεία, «για να απαντηθεί η κυβερνητική πολιτική σήμερα που συρρικνώνει τα δικαιώματά μας, συρρικνώνει τις ελπίδες των νέων ανθρώπων και των εργαζομένων». Και κατέληξε επί του θέματος: «Η ενότητα της αριστεράς όμως είναι μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει. Είτε το θέλει η ηγεσία του ΚΚΕ, είτε όχι. Και δεν πρόκειται να μας σταματήσει σ’ αυτή την προοπτική».

Η συζητήση περί «δακτυλιδιού» απαξιώνει τα μέλη μας

Ο υπόψηφιος πρόεδρος του ΣΥΝ δεν απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις περί «δακτυλιδιού» στη διαδοχή του Αλ. Αλαβάνου, επισημαίνοντας ότι «όλη αυτή η συζήτηση για τα δαχτυλίδια είναι μια συζήτηση που, σε μεγάλο βαθμό, απαξιώνει τις διεργασίες στον ΣΥΝ και τα κομματικά μας μέλη». Σημείωσε ότι ο ΣΥΝ έχει την πιο πολιτικοποιημένη βάση απ’ όλα τα κόμματα, συμπληρώνοντας ότι «μας υποτιμά όλη αυτή η συζήτηση και εν πάση περιπτώσει οι διαδικασίες είναι ανοιχτές, βαθιά πολιτικές και δημοκρατικές και αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν για το πολιτικό σχέδιο που θα ακολουθήσουμε και για την ηγεσία του κόμματος, για τη διάρθρωση των οργάνων του, της Κεντρικής του Επιτροπής, του προέδρου, για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος θα είναι οι σύνεδροι. Οι σύνεδροι που θα εκλεγούν με δημοκρατικές διαδικασίες στις πολιτικές κινήσεις του κόμματος». Ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση εκλογής του θα λειτουργείσει ως πρόεδρος όλου του κόμματος και όχι μίας τάσης, ενώ για την ανανέωση των οργάνων είπε ότι «οι αδυναμίες δεν λύνονται με αλλαγές καταστατικού τύπου. Το αίτημα για ανανέωση θα δρομολογηθεί μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος και όχι με καταστατικά μέτρα», προσθέτοντας ότι «η ανανέωση είναι μία αναγκαιότητα. Αυτό το αίτημα δεν έχει γίνει από τη δική μου τη γενιά αλλά εξαιτίας της διάθεσης για τομές και ρήξεις από τις προηγούμενες γενιές, όπως από την γενιά του Πολυτεχνείου. Το στοίχημα είναι η χημεία μεταξύ παλιού και καινούργιου».

Για την προβολή της υποψηφιότητάς του από τα ΜΜΕ ρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί κανένα μέσο ούτε να σε ‘φουσκώσει’ ούτε να σε αλλοιώσει». Και πρόσθεσε: «Έχω εμπιστοσύνη στη συλλογικότητα που με στηρίζει και στηρίζομαι σ’ αυτήν και έχω εμπιστοσύνη και στο κοινό πολιτικό σχέδιο που πάμε να συγκροτήσουμε όλοι μαζί σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια που κάνουμε και με βέβαια την εμπειρία του παρελθόντος καθότι όσες προσπάθειες κάναμε στέφθηκαν με επιτυχία».

Όσον αφορά στην αντιπαράθεσή του με τον Φ. Κουβέλη είπε ότι ο ΣΥΝ «δεν πρόκειται να ακολουθήσει ένα μοντέλο προσωποκεντρικό, προεδροκεντρικό, αντιπαράθεσης δυο υποψήφιων προέδρων οι οποίοι διεκδικούν τον ρόλο του αρχηγού, εκφέρουν τις προσωπικές τους θέσεις και τις προσωπικές τους απόψεις και τα μέλη του κόμματος ψηφίζουνε πρόσωπα και όχι πολιτικές». Ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να δείτε ούτε από μένα ούτε από τον σύντροφό μου τον Φώτη τον Κουβέλη μια αντιπαράθεση σαν αυτήν που είδαμε στους δέκτες της τηλεόρασής μας το προηγούμενο διάστημα όσον αφορά στην αντιπαράθεση μεταξύ των κ. Παπανδρέου και του κ. Βενιζέλου». Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Φ. Κουβέλη, λέγοντας ότι «ο Φώτης είναι σύντροφός μου δεν είναι αντίπαλός μου δεν μπορώ να τον δω ως αντίπαλο. Βεβαίως πιστεύω ότι έχουμε διαφορετική εκτίμηση στην παρούσα φάση όμως, αύριο όπως και χθες θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί και πιστεύω και πως το συνέδριο του συν θα είναι μια τομή».

Όχι σε μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα

Άκαιρη χαρακτήρισε τη συζήτηση περί μεταξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Αντιθέτως, είπε, «η δυναμική του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ότι μπορεί να συνθέσει και να αποτελέσει φορέα συνύπαρξης διαφορετικών πολιτικών συλλογικοτήτων κυρίως όμως του ανένταχτου κόσμου της αριστεράς αλλά και δυνάμεων που σήμερα δεν εντάσσονται σε κάποια από τις υπάρχουσες δυνάμεις του πολιτικού φάσματος και επιπλέον απλούς ψηφοφόρους που είναι απογοητευμένοι από αυτές τις λεγόμενες σοσιαλιστικές δυνάμεις και εννοώ συγκεκριμένα τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει χώρο διαλόγου για τον κόσμο που πίστεψε και πιστεύει ακόμα ή ψηφίζει το ΚΚΕ, από τον κόσμο της οικολογίας κ.ά.

Θα παραμείνω στον δήμο

Διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τον Δήμο Αθηναίων σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΝ, υπενθυμίζοντας ότι δεν κατέβηκε για βουλευτής παρά το γεγονός ότι είχε πολλές πιθανότητες εκλογές:

«Δεν θέλησα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές να είμαι υποψήφιος βουλευτής, όταν κατά γενική ομολογία θα ήταν μια εύκολη εκλογή, ακριβώς διότι ήθελα να τηρήσω τη δέσμευσή μου στους πολίτες, να ασχοληθώ με τα προβλήματα του Δήμου της Αθήνας και να τηρήσω την υπόσχεσή μου ότι θα ασχοληθώ με τα προβλήματα του δήμου. Πράγμα το οποίο θα κάνω. Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ από το Δήμο της Αθήνας και δεν θεωρώ ότι υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα σε μια αιρετή θέση και σ΄ ένα κομματικό αξίωμα. Υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα σε δύο αιρετές θέσεις, βεβαίως. Δεν θα μπορούσα να είμαι και βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος».

Παρουσίες

Η αίθουσα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ήταν ασφυκτικά γεμάτη, από στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης και Ευαγγελία Αμανατίδου, ο Τάσος Τρίκκας, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Δήμος Τσακνιάς, ο Γιώργος Γιαννουλόπουλος, τα μέλη της Π.Γ. Ν. Βούτσης, Δ. Στρατούλης, Π. Τριγάζης, Αλ. Φλαμπουράρης, Ευαγ. Αποστόλου, Σ. Παπαδόγιαννη, Ν. Θεοδωρακοπούλου, Στ. Λεουτσάκος και Γ. Τόλιος, τα μέλη της ΚΠΕ Χρ. Παπαδόπουλος, Αλ. Καλύβης, Χ. Γολέμης, Αρ. Μπαλτάς, Ρένα Δούρου, Δ. Παφίλης, Ερμ. Κυπριανίδου, Μάγδα Σπηλιωπούλου, Διομήδης Τόλιος, Β. Πριμικήρης και Γ. Πρωτονοτάριος. Ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ Δ. Τζανακόπουλος, ο πρώην γραμματέας Τ. Κορωνάκης, ο Γ. Μπάρκας, ο Γ. Μπουρνούς κ.ά. Τα στελέχη της ΑΚΟΑ Παύλος Κλαυδιανός, Π. Λάμπρου, Θ. Παρασκευόπουλος, Μπ. Κοβάνης, ο διευθυντής της «Αυγής» Κώστας Κάρης.

* Τις προσεχείς ημέρες η «Αυγή», στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου θα δημοσιεύσει ολόκληρο το κείμενο του Αλ. Τσίπρα. Μπορεί κανείς να το διαβάσει και στην ιστοσελίδα http://www.syn.gr
Συντάκτης : Παπαδόπουλος Α.

Ήταν άλλη μια σημαντική στιγμή για όλους και όλες μας. Είχαμε πάρει αναμβισβήτητα μια πολύ σημαντική απόφαση

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: