Απευθυνόμαστε στους νέους πέραν της αριστεράς, Αυγή, 25/09/2005

27 12 2008

Να απευθυνθεί σε όλους τους νέους, και όχι μόνο στα μέλη των αριστερών οργανώσεων, επιδιώκει το φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ, όπως σημειώνει ο γραμματέας της Τάσος Κορωνάκης, όχι όμως για να μάθουν οι νέοι την αλήθεια, αλλά για να κάνουν τον κόσμο πολύχρωμο, χωρίς διακρίσεις και εκμετάλλευση. Όπως επισημαίνει ο Τάσος Κορωνάκης, το φεστιβάλ αποτελεί κάλεσμα για τους αγώνες που έρχονται.

Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

\* Ποιοι είναι οι στόχοι του φετινού φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ; Τι καινούργιο από πλευράς προγράμματος, ιδεών, σχεδιασμού περιμένουν όσοι το επισκεφτούν;\

Το φεστιβάλ αποτελεί για εμάς κάθε χρόνο μια προσπάθεια αποτύπωσης της εικόνας μας, των δράσεων και των επεξεργασιών μας, αλλά και της αντιπρότασης μας τόσο σε πολιτικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Αποτελεί σημείο συνάντησης με χιλιάδες νέους και νέες με τους οποίους βιώνουμε τα ίδια προβλήματα, αποτελεί κάλεσμα για τους αγώνες που έρχονται.

Στο φετινό φεστιβάλ όμως προσπαθούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αλλάζοντας πλήρως το σχεδιαστικό και κατασκευαστικό σκέλος και δίνοντας έμφαση στο πολιτικό αλλά και το πολιτιστικό του περιεχόμενο προσπαθούμε με ένα άρτιο αισθητικά τρόπο το φεστιβάλ της Αθήνας να σπάσει τα στερεότυπα των παραδοσιακών αριστερών φεστιβάλ όπως τα γνώρισε η ελληνική κοινωνία κυρίως τη δεκαετία του 80 και να αποτελέσει μια γιορτή των νέων, μια γιορτή της αριστεράς του σήμερα.

Σε όλο το φεστιβάλ κυρίαρχη θα είναι η παρουσία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, των δύο μεγάλων εγχειρημάτων που εξελίσσονται αυτή την στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα οποία θα υποδεχτούμε φέτος στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα αναδείξουμε μια σειρά από ζητήματα που ξεκινάνε από την ανεργία, την εκπαίδευση και την καταστολή και φτάνουν μέχρι τη Λατινική Αμερική τους Ζαπατίστας και το πείραμα του Τσάβες στη Βενεζουέλα.

Τέλος ως μια απάντηση απέναντι στο εμπορευματικό και υπερκαταναλωτικό πολιτισμικό μοντέλο που κυριαρχεί, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα παντρεύοντας ελληνικά και ξένα συγκροτήματα που καταφέρνουν να αντιστέκονται στην ισοπεδωτική λογική των δισκογραφικών εταιρειών. Πέρα όμως από το μουσικό κομμάτι στο χώρο θα υπάρχουν εκθέσεις έργων τέχνης, εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου, ένα αφιέρωμα στον Μανώλη Αναγνωστάκη, μια συζήτηση με πολλά ερωτηματικά για τον πολιτισμό σήμερα και τον ρόλο της αριστεράς, καθώς και εξαιρετική παράσταση χορού που τουλάχιστον θα αιφνιδιάσει πολλούς απ’ τους επισκέπτες μας.

\* Ένας άνθρωπος, άσχετος με την αριστερά που θα διαβεί την πύλη του φεστιβάλ, φεύγοντας τι θα έχει αποκομίσει; \

Νομίζω πως από όσα προανέφερα γίνεται φανερό πως το φεστιβάλ ειδικά φέτος κάνει μια προσπάθεια να απευθυνθεί σε κόσμο πολύ έξω από τα μέλη των αριστερών οργανώσεων καλώντας τους παράλληλα όχι να μάθουν την αλήθεια μας αλλά μαζί με μας να κάνουμε το κόκκινο πιο δυνατό, να δράσουμε μαζί για ένα κόσμο πολύχρωμο και αλληλέγγυο, για ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Νομίζω πως όσοι έρθουν στο φεστιβάλ φεύγοντας θα έχουν πάρει μια γεύση από τις δράσεις τις δικές μας αλλά και των αδερφών μας οργανώσεων από όλη την Ευρώπη για προβλήματα που τους αφορούν άμεσα. Μια γεύση από τους προβληματισμούς μας και τα ερωτηματικά μας αλλά ταυτόχρονα θα φεύγουν έχοντας πολύ περισσότερους λόγους να εμπιστευθούν τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη απέναντι στον ατομισμό, θα έχουν περισσότερους λόγους να είναι μαζί μας στο δρόμο, θα έχουν περισσότερους λόγους να ακούσουν την αριστερά και να μετέχουν μαζί μας στη διοργάνωση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ τον επόμενο Απρίλη στην Αθήνα.

\* Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ εξαγγέλθηκε μήνας δράσης για τα προβλήματα της νεολαίας. Πόσο αυτή πρωτοβουλία συνδέεται ή μπορεί να συνδεθεί με το φεστιβάλ;\

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης απέναντι στα δικαιώματα των νέων που ξεκινάει από τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και αγγίζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας. Η διαδικασία αυτή θα μας βρει ξανά απέναντι της. Με αφορμή το φεστιβάλ ξεκινάμε ένα μήνα έντονης εξωστρεφούς δράσης που θα κορυφωθεί στο συνέδριο της οργάνωσης στις αρχές Νοέμβρη. Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια για τα προβλήματα των νέων εργαζομένων ενώ παράλληλα θα καταθέσουμε μια σειρά προτάσεων σε συνεργασία με τον Συνασπισμό για προβλήματα που αφορούν τους νέους ανθρώπους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αλλά και με την ενεργό συμμετοχή μας στο εργατικό, το εκπαιδευτικό, το νεολαιίστικο κίνημα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και διεκδικώντας αυτά που μας ανήκουν θα συνεχίσουμε αποδεικνύοντας καθημερινά πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός…
Συντάκτης : Παπαδόπουλος Α.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: