Αποχαιρέτησαν τον Άγγελο, Αυγή, 01/06/2008

27 12 2008

Όλα ήταν σκοτεινά, το λαμπερό εκείνο μεσημέρι της Παρασκευής, λες και μια σκιά είχε πέσει βαριά πάνω στο Α΄ Νεκροταφείο, στα πρόσωπα και στην καρδιά των ανθρώπων που είχαν κατακλύσει τον χώρο για να αποχαιρετήσουν τον Άγγελο Ελεφάντη. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν από νωρίς εκεί, απευθύνοντας ύστατο χαιρετισμό στον δικό τους Άγγελο. Δεν ήταν όμως το πλήθος, αν και μέγα, αυτό που έδινε τον τόνο, το μεσημέρι της Παρασκευής~ ήταν η στεναχώρια, η θλίψη, τα πρησμένα και κοκκινισμένα μάτια που διέκρινες κάτω από τα μαύρα γυαλιά, η συντριβή καθώς όλοι μας, βαθιά υλιστές, όπως μας έμαθε άλλωστε ο Άγγελος, ξέραμε καλά ότι αυτή είναι η τελευταία συνάντηση. Κι ενώ πιστεύαμε βαθιά, ότι έχει τόσα ακόμα να μας δώσει — από μια εμπνευσμένη ομιλία, μια λαμπρή μελέτη, ένα φλογερό άρθρο, κι ακόμα (κι ίσως αυτό να το ποθούσαμε ακόμα πιο πολύ), ένα μεσημέρι στον «Πολίτη» ή μια από εκείνες τις μακρές και στοχαστικές, κουβέντες μαζί του. Δημοσιεύουμε στη συνέχεια ολόκληρες τις επικήδειες ομιλίες, όχι μόνο για λόγους τιμής –ο Άγγελος υπήρξε αντιπρόεδρος, πρόεδρος, μέλος του Δ.Σ., επιμελητής των «Ενθεμάτων» και βασικό στέλεχος της «Αυγής»–, αλλά και επειδή από αυτές σκιαγραφείται η πολύπλευρη προσφορά του Άγγελου στη διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης και της κριτικής ματιάς της ανανεωτικής Αριστεράς, ο ηγετικός πνευματικός του ρόλος στο χώρο της διανόησης, η δημιουργική συνεισφορά του στη σύγχρονη ιστορική έρευνα.

Τον Άγγελο Ελεφάντη αποχαιρέτισαν ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρόεδρος της βουλης Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Τάκης Μπενάς, ο Κώστας Φιλίνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Μπανιάς, Θανάσης Λεβέντης, Θοδωρής Δρίτσας και Περικλής Κοροβέσης. Τα στελέχη του ΣΥΝ , Γιάννης Μπαλάφας, Σπύρος Λυκούδης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Τάσος Κορωνάκης, Ανδρέας Καρίτζης, Αλέκος Καλύβης, Πάνος Τριγάζης, Ρ. Δούρου, Διομήδης Τόλιος, Δ. Μπίρμπας, Μ. Βαμβουρέλη, Γιάννης Μπουρνούς. Ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και πολλά μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου. Ακόμα, ο διευθυντής του «Πουλαντζά» Χάρης Γολέμης.

Πολλοί φίλοι του Άγγελου από την |Εποχή| και την ΑΚΟΑ, ανάμεσά τους οι: Παύλος Κλαυδιανός, Μπάμπης Γεωργούλας, Νίκος Τσιγώνια, Γιάννης Προκόβας, Μάκης Μπαλαούρας, Σίσσυ Βωβού, Μπάμπης Κοβάνης. Από το «Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα», και την ομάδα «Ρόζα» ο Νίκος Γιαννόπουλος και ο Γιάννης Αλμπάνης.

Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ οι Τ. Χυτήρης, Ν. Αθανασάκης, Π. Κουναλάκης, Γιώργος Παπαδημητρίου, Ν. Χριστοδουλάκης, Ν. Μπίστης, Ηλίας Καρανίκας, Π. Αθανασόπουλος.

Πολλοί πανεπιστημιακοί, ερευνητές και διανοούμενοι, ανάμεσά τους και οι Λάζαρος Απέκης (πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ), Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Λευτέρης, Παπαγιαννάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Γιάννης Βούλγαρης, Αντώνης Λιάκος, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Γιώργος Μαργαρίτης, Δημήτρης Κυρτάτας, Γιάννης Καλογήρου, Αντώνης Μανιτάκης, Άλκης Ρήγος, Νίκος Θεοτοκάς, Ευτύχης Μπιτσάκης, Μάκης Σπαθής, Γιάννης Μηλιός, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Μπελαβίλας, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Χάγκεν Φλάισερ, Κώστας Λάππας, Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Ιωάννα Πετροπούλου,Ελένη Πορτάλιου, Χρύσα Προκοπάκη, Σπύρος Καράβας,Βασίλης Κρεμμυδάς, Στέφανος Παπαγεωργίου, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Δημήτρης Πλουμπίδης, Χριστίνα Αγριαντώνη, Ελένη Καλαφάτη, Πολυμέρης Βόγλης, Κύρκος Δοξιάδης, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Έφη Γαζή, Αλέκα Μπουτζουβή, Θανάσης Τζαβάρας, Ευτυχία Λιάτα, Νίκος Πετραλιάς, Νίκος Κοταρίδης, Μαρία Ηλιού, Λάκης Παπαστάθης, Βένιος Αγγελόπουλος, Ζήσιμος Συνοδινός, Λίνα Βεντούρα, Λίνα Λούβη.

Σύσσωμο το «Βιβλιολογικό Εργαστήριο Φίλιππος Ηλιού», με τις Πόπη Ματθαίου, Αναστασία Μυλωνοπούλου, Ειρήνη Ριζάκη.

Οι πρώην πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ Νίκος Κιάος και Αριστείδης Μανωλάκος, από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ο Δ. Τρίμης, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Αντ. Ρουπακιώτης, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο Στέφανος Στεφάνου, η Όλγα Σελλά, ο Τάσος Κωστόπουλος, ο Νικόλας Βουλέλης, η Ντούνια Κουσίδου

Όλοι οι συνεργάτες των ΑΣΚΙ, με επικεφαλής τα μέλη του ΔΣ Αντώνη Νικολακόπουλο, Αντώνη Λιάκο, Προκόπη Παπαστράτη, Δημήτρη Σπάθη, Χρήστο Λούκο, Ιωάννα Παπαθανασίου, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, καθώς και τις Αγγελική Χριστοδούλου, Πολίνα Ιορδανίδου, Άντα Κάπολα, Ιωάννα Βόγλη.

Τέλος, πλήθος δημοσιογράφων της |Αυγής|, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Σταθάκη, τον Κώστα Κάρη, τον Νίκο Φίλη, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρη Αλεξόπουλο, Αλέκο Κοτζαμπόπουλο, Μάκη Καβουριάρη, Άγγελο Γκόγκογλου.

Δεν έχω νοιώσει πολλές φορές το συναίσθημα της πνευματικής απώλειας. Νοιώθεις ήδη στερημένος  γιατί δεν θα τον ξανακούσεις να μιλάει σε μια εκδήλωση, δεν θα  ξαναβρεθείς στην ίδια παρέα, δεν θα είναι πια εκεί κάτι να γράψει, κάτι να μας πει την κρίσιμη στιγμή και να μας βάλει να σκεφτούμε. Θλιβερό να λιγοστεύουν οι άνθρωποι που με έναν αδιόρατο αλλά συγκλονιστικό τρόπο επηρρέασσαν τα βήματά σου μέσα στην Αριστερά.

Μάλλον πρώτη φορά το νοιωσα όταν η κοπέλα μου με ξύπνησε με ένα sms  που έγραφε «Ξύπνα, πέθανε ο Αναγνωστάκης». Το ίδιο ένιωσα και για τον Άγγελο

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: