Γυρνώντας απ’ τη γιορτή του κινήματος, Αυγή, 24/06/2003

27 12 2008

Το πολύβουο ποτάμι του παγκόσμιου κινήματος, που χρόνια τώρα ακολουθούσαμε από πόλη σε πόλη, πέρασε και από τη χώρα μας και μετέτρεψε τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο αντίστασης, γεμίζοντας όλους μας με ελπίδες και σκέψεις για το μέλλον.

Προφανώς δεν μπορεί κανείς να μπει, δυο μέρες μόλις μετά, σε μια κουβέντα απολογισμού, μιας και πάντα θα υπάρχουν και λάθη και αδυναμίες και πράγματα που πρέπει να κρατήσουμε για το μέλλον. Αυτή είναι διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας, την αμέσως επόμενη περίοδο και με καθαρό μυαλό, τόσο στο εσωτερικό των οργανώσεων μας όσο και στο εσωτερικό του Φόρουμ αλλά και ανοιχτά στην κοινωνία, ώστε να εξάγουμε όλοι τα πολιτικά συμπεράσματα που θα μας οδηγήσουν και στη συνέχεια.

Με νωπές λοιπόν τις μνήμες και με το μυαλό μας να γυρίζει ακόμα στις μεγάλες διαδηλώσεις, στην αντισύνοδο, στις εκδηλώσεις, στις συναυλίες, στις ριζοσπαστικές δράσεις και στους ακτιβισμούς του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, το μόνο πράγμα που μπορούμε να πούμε είναι τι ζήσαμε όλες αυτές τις μέρες ως διοργανωτές και ως οικοδεσπότες του κινήματος στην χώρα μας.

Να σκιάσουμε την παραμορφωτική εικόνα των ΜΜΕ που μπορούν να εστιάζουν σε ανύπαρκτα ή και μεμονωμένα γεγονότα και να αναδείξουμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μετέβαλαν την πόλη σε σταθμό του παγκόσμιου κινήματος.

Πρέπει λοιπόν να πούμε σε ολόκληρη την κοινωνία για τη γιορτή που ζήσαμε, γιατί δεν συμβαίνει κάθε μέρα να γίνεται διαδήλωση εναντίον του ρατσισμού και ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο και να συγκεντρώνονται χιλιάδες διαδηλωτές, Έλληνες και ξένοι μαζί, και να πορεύονται ειρηνικά σε μια πόλη που έχει ετοιμαστεί για να υποδεχτεί βαρβάρους.

Πρέπει να πούμε πως από τον «τρομοκρατημένο» Μαρμαρά της Χαλκιδικής ακούστηκε η φωνή των χιλιάδων διαδηλωτών στην Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. χωρίς να σπάσει μια βιτρίνα και πως οι κάτοικοι ήταν τελικά μαζί μας.

Πρέπει να πούμε για τη μεγαλειώδη μαχητική διαδήλωση των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών από όλη την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Τουρκία, που ειρηνικά διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και του πολέμου που καθημερινά βιώνουμε. Ενάντια στην ανεργία, την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και τη διάλυση των ασφαλιστικών συστημάτων, ενάντια στην Ευρώπη της καταστολής του ρατσισμού και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και υπέρ μια άλλης Ευρώπης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της εργασίας και των δικαιωμάτων, την Ευρώπη των λαών.

Ήταν επιλογή να καλλιεργηθεί για μέρες ένα κλίμα τρόμου στην πόλη και επιλογή να αναδειχτούν μόνο τα επεισόδια, όπου αυτά έγιναν. Για εμάς, όλες και όλους που ζήσαμε την Θεσσαλονίκη την τελευταία βδομάδα, ήταν καθαρό πως η κυβέρνηση και όλες οι συντηρητικές δυνάμεις έκαναν τα πάντα για να δυσφημίσουν αυτό το κίνημα που καταφέρνει να δίνει την ελπίδα σε χιλιάδες πολίτες του κόσμου πως έξω από τους μονόδρομους του νεοφιλελευθερισμού ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Έκαναν ό,τι μπορούσαν αλλά δεν τα κατάφεραν!

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να μην παρέμεινε ανοιχτή πόλη σε μεγάλο βαθμό, αλλά ήταν η πόλη των κινημάτων και σε αυτό πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

Επί μία βδομάδα με συνεχής δράσεις και ακτιβισμούς, με συζητήσεις και εκδηλώσεις, με την αντισύνοδο και με ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ έδωσε ζωή στην πόλη και απέδειξε πως είναι η συλλογικότητα εκείνη που συγκεντρώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά του παγκόσμιου κινήματος συσπειρώνοντας δεκάδες διαφορετικές ομάδες και οργανώσεις και χιλιάδες ανένταχτους και ανένταχτες που αμφισβητούν το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του κόσμου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί το τέλος μιας πορείας, αλλά τόσο για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ όσο και για όσους και όσες συμμετέχουμε σε αυτό, αποτελεί τον σταθμό που δίνει νέες προοπτικές για το κίνημα στην χώρα μας, ζωντανεύει ελπίδες και διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες για την δράση όλων μας το επόμενο διάστημα.

Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ απέδειξε για άλλη μια φορά πως μπορεί να συγκινήσει ξανά τους νέους, που κατά χιλιάδες διαδήλωσαν κάτω από τα πανό του και να ξαναφέρει στην επιφάνεια την συλλογική διεκδίκηση με σεβασμό στην διαφορετικότητα, ως το αντίπαλο δέος στον ατομισμό και την ιδιώτευση που με μανία υπερασπίζεται το σύστημα σήμερα.

Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ απέδειξε και στην Θεσσαλονίκη πως είναι η συλλογικότητα που φέρνει ένα νέο πολιτικό πολιτισμό και ένα νέο τρόπο οργάνωσης στο εσωτερικό του κινήματος, και ως συνιστώσα του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Φόρουμ, ως συνιστώσα του κινήματος ενάντια στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση μπορεί στο μέλλον να διαμορφώσει τους συσχετισμούς και τους όρους της πάλης στο εσωτερικό της κοινωνίας.

* Ο Τάσος Κορωνάκης είναι γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΝ

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: