«Δημιουργείται» μία νέα πολιτικοποιημένη γενιά, Αυγή, 23/3/2003

27 12 2008

Μιλώντας με τον Τάσο Κορωνάκη, νεοεκλεγέντα γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΝ, τον ακούς συχνά να χρησιμοποιεί μία λέξη: συνειδητοποίηση. Τι σημαίνει άραγε για έναν 27χρονο «συνείδηση» Ο Τ. Κορωνάκης δίνει πολιτικό περιεχόμενο στην απάντηση: αντινεοφιλελεύθερο, φιλειρηνικό, αντιρατσιστικό.
Μέσα απ’ αυτό το πρίσμα προσεγγίζει την μεγαλειώδη παρουσία της νεολαίας στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και διαπιστώνει ότι «δημιουργείται μία νέα πολιτικοποιημένη γενιά που συγκροτεί μία νέα ταυτότητα». Αυτή η νεολαία, που βιώνει στην εργασία και την καθημερινότητά της τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, με αφορμή την αντίδραση στον πόλεμο, «παντρεύεται» σήμερα με το κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Ο Τ. Κορωνάκης υπογραμμίζει ότι ο πραγματικός αντίπαλος της ιδιώτευσης που προωθεί ο νεοφιλελευθερισμός είναι η συλλογική δράση. Και στην περίπτωση της Νεολαίας ΣΥΝ αυτό υλοποιείται μέσα από την ισχυροποίηση ενός μετώπου νεολαίας ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και απ’ την προώθηση μίας νέας πολιτικής κουλτούρας και συμπεριφοράς με βάση την ενότητα δράσης της αριστεράς.

Συνέντευξη στον Κώστα ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

\* Εντυπωσιακή είναι τις τελευταίες ημέρες η παρουσία των νέων ανθρώπων στις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις. Σας αιφνιδίασε; Πως την εξηγείτε;\

Κανένας δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται όταν αντιδρά ο κόσμος. Υπάρχει μία κατ’ αρχήν ηθική προσέγγιση των νέων στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Η νεολαία με τα εγγενή χαρακτηριστικά της, και αντιδρώντας από ένστικτο, νιώθει την παγκόσμια αδικία και αναλαμβάνει την ευθύνη να δράσει. Η μαζικότητα και ο παλμός που βλέπετε (οι περισσότεροι στις οθόνες σας) δείχνει ότι τα επιχειρήματα για τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία δεν πείθουν, όλοι αντιλαμβάνονται ότι τώρα σκοτώνεται ένας λαός. Περνάμε σε μία νέα φάση πολιτικής συνειδητοποίησης της νεολαίας, που ενδεχομένως να σημαίνει το τέλος της ιδιώτευσης και την επαναφορά στο προσκήνιο της συλλογικότητας και της αγωνιστικής δράσης. Το σύνθημα που φωνάζαμε στους δρόμους της Αθήνας είναι χαρακτηριστικό: «Ο πόλεμος δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, στον δρόμο γεννιούνται οι συνειδήσεις». Σημειώστε δε ότι το κλίμα στα σχολεία, με τις απειλές εκ μέρους μερίδας καθηγητών, δεν βοηθά τη συμμετοχή των μαθητών στις φιλειρηνικές συγκεντρώσεις. Όμως οι μαθητές, και λόγω της πίεσης που νιώθουν όλο τον χρόνο, βρίσκουν μία διέξοδο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Μέσα από αυτές τις μαζικές διαδηλώσεις «κερδίζουμε» μία γενιά, δημιουργείται μία νέα πολιτικοποιημένη γενιά που συγκροτεί μία νέα ταυτότητα.

\* Η νεολαία είναι πρωταγωνιστής του φιλειρηνικού κινήματος. Με ποια στοιχεία το έχει εμπλουτίσει;\

Με μαζικότητα, πολυμορφία και πολυχρωμία, ριζοσπαστικότητα, φαντασία, αυθορμητισμό, διάθεση ανυπακοής στο σύστημα και σε αυτό που της προτείνουν. Το φιλειρηνικό κίνημα έρχεται ως συνέχεια, αλλά πάει χέρι – χέρι, με το κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Βλέπουμε ότι σήμερα, όπως και παλαιότερα με το «αντιπαγκοσμιοποιητικό» κίνημα, ακόμη και στις ΗΠΑ, χιλιάδες νέοι άνθρωποι διαδηλώνουν αδιαφορώντας για την βίαιη αστυνομική καταστολή.

\* Όμως το πλήθος που διαδηλώνει δεν είναι ενταγμένο σε κομματικές γραμμές. Πόσο σας προβληματίζει αυτό ως γραμματέα κομματικής νεολαίας;\

Υπάρχει ακόμη ένας φόβος απέναντι στις συλλογικότητες, και αυτό οφείλεται τόσο στα λάθη του παρελθόντος όσο και στην εικόνα που έχουν οι νέοι για τον παραδοσιακό τρόπο οργάνωσης των νεολαιίστικων οργανώσεων. Η νεοφιλελεύθερη επίθεση έχει ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό της την ιδιώτευση του πολίτη. Για μας όμως αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο η προάσπιση της συλλογικής δράσης. Τη στιγμή που βομβαρδίζονται αθώοι άνθρωποι και καταστρατηγούνται πολιτικά, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον πλανήτη, η ιδιώτευση είναι ψευδεπίγραφη ελευθερία, μόνο η συλλογική δράση μπορεί να διευρύνει το πεδίο ελευθερίας του πολίτη. Παράλληλα γνωρίζουμε ότι όλες οι συλλογικότητες πρέπει να εδραιώσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να είναι αποτελεσματικές και σύγχρονες. Η Νεολαία ΣΥΝ θέλει να μπολιαστεί με τα νέα στοιχεία που φέρνει το παγκόσμιο κίνημα, αλλά και να πραγματώνει ουσιαστικά μέσα στην καθημερινή της λειτουργία όλα εκείνα που θέλει να αποτελέσουν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της κοινωνίας (δημοκρατική λειτουργία, σεβασμός της διαφορετικής άποψης, δράση μέσα στην κοινωνία κ.λπ.). Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η έλλειψη οργανωτικής δομής καταδικάζει ακόμη και το καλύτερο πολιτικό δυναμικό σε αναποτελεσματική δράση. Επομένως είναι λάθος να ζητούμε από οργανωτικές δομές να μας εξασφαλίσουν αυτό που μόνο η αυτενέργεια μπορεί να μας δώσει.

Από την ανασυγκρότηση στη μαζικοποίηση

\* Την Κυριακή ολοκληρώθηκε το 3ο τακτικό συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΝ. Πρόκειται για μία νέα αρχή; Πώς θα κινηθείτε το επόμενο διάστημα;\

Το συνέδριο αποτέλεσε μία προωθητική διαδικασία για τη θεωρητική επεξεργασία και το καταστάλαγμα φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών της Νεολαίας ΣΥΝ, και δείχνει ότι κλείνει η φάση της ανασυγκρότησης και περνά σε νέα φάση μαζικοποίησης του χώρου της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής, οικολογικής αριστεράς. Κοινή πεποίθηση όλων μας είναι ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και ότι είναι εφικτός ένας κόσμος χωρίς πόλεμο, με δημοκρατία και σοσιαλισμό. Βασικοί άξονες σε όλες μας τις δράσεις από εδώ και πέρα αποτελούν απ’ τη μία η ισχυροποίηση ενός μετώπου νεολαίας ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και απ’ την άλλη η προώθηση μίας νέας πολιτικής κουλτούρας και συμπεριφοράς με βάση την ενότητα δράσης της αριστεράς. Είναι λάθος στη νεολαία ο απομονωτισμός και η αντίληψη της «φωτεινής προωτοπορίας». Οι νέοι εργαζόμενοι βιώνουν τον καπιταλισμό, τους κλέβουν τον ελεύθερο χρόνο, στην πραγματικότητα δεν τους αφήνουν να ζήσουν. Είναι πρώτιστο μέλημά μας η αντίσταση στην επιβολή ενός πολιτιστικού μοντέλου ομογενοποίησης της κοινωνίας και η προώθηση μίας νέας αντίληψης για τον πολιτισμό, δίνοντας λόγο σε νέους καλλιτέχνες και αναδεικνύοντας νέα ρεύματα στην τέχνη. Ταυτόχρονα συνειδητοποιώντας τη στρατηγική στροφή της σοσιαλδημοκρατίας προς το νεοφιλελευθερισμό, θεωρούμε ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή για τη συγκρότηση Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και κυρίως του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, μπορούν να αποτελέσουν πειστική διέξοδο για την κοινωνία και την αριστερά. Υπερβαίνοντας παλαιότερες αντιθέσεις εντός της αριστεράς, ξεκινούμε απ’ αυτά που συμφωνούμε και διευρύνουμε το πεδίο της συμφωνίας μας μέσα από την κοινή δράση. Έτσι θα μπορέσουμε να μπολιάσουμε και να ισχυροποιήσουμε την αριστερά στην ελληνική νεολαία.

Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ

\* Στις διαδηλώσεις βλέπουμε την Νεολαία ΣΥΝ να κρατά κομματικές σημαίες και τις σημαίες του Φόρουμ. Τι σημαίνει για σας το Φόρουμ;\

Η ανάπτυξη ενός διεκδικητικού κινήματος με αιχμή του δόρατος την εναντίωση στο νεοφιλελευθερισμό, τον πόλεμο και το ρατσισμό, για μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας περνά μέσα από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και θα συνεχισθεί και μετά το τέλος της ελληνικής προεδρίας και των διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα μας. Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ έγινε κοινωνικό πιο γρήγορα απ’ ό,τι το φανταζόμαστε, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συλλογικοτήτων, οργανώσεων, φορέων, χιλιάδων πολιτών, και επεκτάθηκε ταχύτατα σε όλη την Ελλάδα. Εμείς θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ριζώσει το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ, σχολές ειδίκευσης και σχολεία.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: