Δημόσια εκπροσώπηση, συνείδηση και αριστερά. Πόσο δύσκολη τελικά είναι αυτή η σχέση; Εποχή, 15/06/2008

27 12 2008

Κάθε φορά που προκύπτει ένα ζήτημα δημόσιας διαφοροποίησης από την θέση του κόμματος, η μαύρη παράδοση του σταλινισμού ξεπροβάλλει μπροστά μας και μας κάνει να είμαστε σκεπτικοί, επιφυλακτικοί και δεύτερη φορά να το σκεπτόμαστε. Ορθώς. Υπάρχουν όμως όρια κι αν ναι ποιος είναι αυτός που τελικά τα βάζει; Με βάση τον σεβασμό της συνείδησης του ατόμου ποιος ορίζει ή καλύτερα πως ορίζεται η σχέση του ατόμου με την συλλογικότητα ;
Τέτοια ερωτήματα κι αλλά πολλά αντίστοιχα έχουν τυραννήσει το σύνολο της αριστεράς και προφανώς δεν φιλοδοξώ να τα λύσω με αυτό εδώ το μικρό σημείωμα, που με μεγάλη δυσκολία αποφάσισα να γράψω, με αφορμή ένα σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα που προέκυψε ή θα μπορούσε να προκύψει στην κοινοβουλευτική μας ομάδα.
Σε αυτές εδώ τις λίγες γραμμές λοιπόν δεν θέλω να αναλύσω αυτονόητες αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας μιας συλλογικότητας, όπως η υποστήριξη της εκλογικής διακήρυξης του συνδυασμού με τον οποίο εκλέγεσαι, ή την αυτονόητη δέσμευση πως η δημόσια πράξη κάθε αιρετού πρέπει να συνάδει με τις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος στο οποίο μετέχει, ή την αυτονόητη τήρηση του καταστατικού.
Θέλω μόνο να πω πως όταν δεν κάνεις όλα τα παραπάνω και ούτε καν ενημερώνεις το κόμμα σου για αυτή σου την στάση, δεν μπορείς να είσαι και ο θεματοφύλακας της δημοκρατίας και του αντισταλινισμού.
Θέλω μόνο να πω πως όταν θεωρείς ότι η γνώμη σου είναι η σωστή και αυτή που κάνει καλό στην συλλογικότητα, ενώ η δημοκρατική απόφαση της συλλογικότητας είναι λάθος και κάνει κακό στον εαυτό της γέρνεις, προς αυτό το δόγμα της μοναδικής αλήθειας που τόσο μας έχει ταλαιπωρήσει.
Θέλω μόνο να πω με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του καθένα, πως θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να θυμάται την συνείδηση του όταν ψηφίζει και να μην την θυμάται όταν κατεβαίνει για βουλευτής.
Θέλω μόνο να πω πως η κοινοβουλευτική μας ομάδα ειδικά σε κεντρικά ζητήματα δεν μπορεί να πολιτεύεται με βάση το άθροισμα των προσωπικών θέσεων των εκλεγμένων μελών της, αλλά με βάση την διακήρυξη και τις θέσεις του συνδυασμού που κατέβηκε στις εκλογές.
Θέλω μόνο να πω πως όταν αναλαμβάνεις να εκπροσωπείς δημόσια μια συλλογικότητα δεν το κάνεις για να της αλλάξεις γνώμη ή για να εκπροσωπήσεις τις ιδιαίτερες απόψεις με τις οποίες διαφοροποιείσαι από αυτήν, αλλά για να εκφράσεις το σύνολο των απόψεων της συλλογικότητας με τις οποίες συμφωνείς.
Και όλα αυτά επί της διαδικασίας γιατί επί της πολιτικής ουσίας ο καθένας νομιμοποιείται να έχει την ιδιαίτερη άποψή του και να την εκφράζει και θεμιτό είναι κιόλας να προσπαθεί να την κάνει και ηγεμονική.
Τέλος θέλω να πω πως με αυτές τις αρχές συγκροτηθήκαμε και εγώ και άλλοι πολλοί, πάρα πολλοί, ως αριστεροί και αν τα γράφω όλα αυτά είναι γιατί τώρα είναι η ώρα να αντιληφθούμε την ευθύνη απέναντι στα μέλη μας που δίνουν άνισο αγώνα σε όλη την χώρα, την ευθύνη για τις ελπίδες που γεννάει αυτή η αριστερά σε τόσο κόσμο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε ξανά.
Οι καιροί δεν προσφέρονται για ευκαιριακές κινήσεις, καταγγελίες, παραπολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια και φυσικά δεν μπορούμε να το βάλουμε και αυτό κάτω απ’ το χαλί, νομίζω πως δεν χωράει κιόλας.
Μοναδικός μας δρόμος λοιπόν, είναι συντεταγμένα όπως επιτάσσουν οι αξίες μας να μιλήσουμε ανοιχτά μέσα στα όργανα και τις διαδικασίες μας και εκεί να καθορίσουμε ξανά αν χρειαστεί τους όρους που θα εξασφαλίζουν την δημοκρατία και την συλλογική λειτουργία και τελικά το τι κόμμα θέλουμε. Ίσως ήρθε η ώρα για αυτή την δύσκολη κουβέντα σύντροφοι και συντρόφισσες.

Τάσος Κορωνάκης
Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: