Διεθνής αποστολή ακτιβιστών στη Βηρυττό, Αυγή ,28/07/2006

27 12 2008

Με στόχο να εκφράσουν την αλληλεγγύη του ελληνικού αντιπολεμικού κινήματος στους δοκιμαζόμενους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, προωθώντας παράλληλα το αίτημα για άμεση διακοπή της ισραηλινής επίθεσης στα δύο αυτά μέτωπα, αναχωρούν σήμερα για το Λίβανο 14 Έλληνες ακτιβιστές. Η αποστολή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων κινημάτων από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, καθώς και βουλευτών από τη Νότια Αφρική, τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Για τη διεθνή αυτή αποστολή των 70 με 80 ατόμων μίλησαν χθες το πρωί στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου οι Έλληνες διοργανωτές. «Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε» τόνισε για την πρωτοβουλία ο Τάσος Κορωνάκης από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και τον Σύλλογο Ιντιφάντα. «Θα εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς αυτούς μεταφέροντας εκεί το αντιπολεμικό αίσθημα του ελληνικού λαού όπως αυτό εκφράστηκε στις πορείες των τελευταίων ημερών». Υπογραμμίζοντας στη συνέχεια την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τη σημασία που έχουν παρόμοιες αποστολές διεθνούς αλληλεγγύης, ανέφερε τα λόγια ενός Παλαιστινίου γνωστού του: «Οι φίλοι μας ή θα έλθουν γρήγορα ή όταν έλθουν δεν θα μας βρουν».

Ο Κώστας Φωτάκης από το ΝΑΡ εξήγησε ότι η αποστολή δεν πηγάζει αποκλειστικά από ανθρωπιστικό ενδιαφέρον για τους δοκιμαζόμενους σήμερα λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. «Ανησυχούμε πολύ για το δολοφονικό μέλλον που οι ισχυροί αυτού του κόσμου μας επιφυλάσσουν. Με τις δικές μας μικρές δυνάμεις θέλουμε να ανοίξουμε δρόμους για μια γενικότερη αντιπολεμική κινητοποίηση των λαών».

Την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την «τρομακτική κατάσταση που βιώνουμε» επεσήμανε από την πλευρά της η Δέσποινα Σπανού από την ΑΔΕΔΥ. Μιας κατάστασης που, όπως είπε, χαρακτηρίζεται πια από την πλήρη αποθράσυνση των ιμπεριαλιστικών κύκλων με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις να δηλώνει πια ανοιχτά ότι είναι ώρα για νέα σύνορα στη Μέση Ανατολή και ότι όσοι αντιδρούν τελικά θα νικηθούν. «Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι, σαν Έλληνες πολίτες, σαν συνδικάτα, σαν δημοκρατικοί άνθρωποι, σαν άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά» σημείωσε.

Ο Μιχιάρ Ικτάμι, πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων, έκανε, τέλος, λόγο για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αφού, όπως είπε, το ελληνικό κίνημα δίνει την «ηθική του στήριξη» στα κινήματα του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. «Είναι μια στάση ζωής που εκτιμούμε βαθύτατα» είπε. «Οταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θέλουν να κάνουν τους φίλους μας ουδέτερους σ’ αυτόν τον αγώνα, εδώ στην Ελλάδα εκφράζεται έμπρακτα η θέληση να σταθούν στο πλευρό των δοκιμαζόμενων λαών μας» τόνισε.

Η αποστολή αναχωρεί σήμερα το πρωί για τη Δαμασκό της Συρίας όπου θα ενωθεί με τους υπόλοιπους ακτιβιστές ώστε αύριο να κατευθυνθεί οδικώς προς τη Βηρυτό. Εκεί προγραμματίζονται επισκέψεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σε νοσοκομεία καθώς και επαφές με την κυβέρνηση του Λιβάνου. Τη Δευτέρα, η αποστολή θα δώσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει διαδήλωση στο κέντρο της πόλης επιδίδωντας παράλληλα ψηφίσματα στα γραφεία της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Την Τετάρτη η αποστολή θα επιστρέψει στη Δαμασκό και από κει θα αναχωρήσει το πρωί της Παρασκευής για την Αθήνα.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν οι: Δέσποινα Σπανού (ΑΔΕΔΥ), Αντωνία Λεγάκη (μέλος του ΔΣΑ), Θόδωρος Σδούκος (ΕΝΙΘ), Παύλος Αντωνόπουλος (ΟΛΜΕ), Γιώργος Τσιτσιλιάνος (ΟΛΜΕ), Μιχιάρ Εκτάμι (Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων), Τάσος Κορωνάκης (Σύλλογος Ιντιφάντα), Νίκος Γιαννόπουλος (Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ), Μανώλης Ηλιάκης (Αντιπολεμική Κίνηση Ρεθύμνου), Γκουίντο Τσιόφι (Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα), Βαϊτσης Σκαρλάτος (Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση), Μιχάλης Τρίκκας (εφημερίδα «Αυγή»), Θωμάς Μπίζας (Συνασπισμός), Κώστας Φωτάκης (ΝΑΡ).
Συντάκτης : Τρίκκας Μιχάλης

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: