Η Αθήνα έδωσε νέα προοπτική στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, Αυγή, 10/05/2006

27 12 2008

Ρεπορτάζ: Ανδρέας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η πολυμορφία των απόψεων που συνυπάρχουν στους κόλπους του Ελληνικού και κατ’ επέκταση στου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, επιβεβαιώνεται και από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, εκτιμήσεις και απόψεις που έχουν μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για τα όσα έγιναν το τετραήμερο 4 έως 7 Μαϊου στο χώρο διεξαγωγής του Φόρουμ και στους δρόμους της Αθήνας. Όλοι, όμως, συμφωνούν ότι το 4ο ΕΚΦ ήταν μια απολύτως επιτυχημένη διοργάνωση, αλλά και ότι ο αγώνας για μια καλύτερη Ευρώπη, για έναν καλύτερο κόσμο, συνεχίζεται και πρέπει να είναι ακόμα πιο δυνατός. Η «Αυγή» επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση των όσων διημείφθησαν στο 4ο ΕΚΦ και τις προοπτικές που ανοίγει για τα κινήματα.

Γιάννης Αλμπάνης: Το Φόρουμ έδειξε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που δουλεύουν τα κινήματα και η αριστερά

Η επιτυχία του Φόρουμ ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κανείς δεν περίμενε 100.000 ανθρώπους στη διαδήλωση, κανείς δεν περίμενε 35.000 ανθρώπους στο Φόρουμ, σημειώνει ο Γιάννης Αλμπάνης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου ΕΚΦ και του Δικτύου Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών. Αυτό, συμπληρώνει, είναι δείγμα της διάθεσης ενός κομματιού της κοινωνίας για αλλαγή, την οποία το Φόρουμ την εξέφρασε. Ταυτόχρονα, όμως, λέει, αυτή η επιτυχία δείχνει ότι ο τρόπος που δουλεύουν έως τώρα η αριστερά και τα κινήματα πρέπει να αλλάξει. Και διευκρινίζει: «Γιατί μια τόσο μεγάλη κινητοποίηση δείχνει ότι υπάρχει κόσμος με συνείδηση και ευαισθησίες που θέλει να κινητοποιηθεί, πράγμα που δεν κάνει γιατί δεν πείθεται από τα υπάρχοντα σχήματα». Ο Γιάννης Αλμπάνης υπογραμμίζει ότι σε διεθνές επίπεδο το Φόρουμ της Αθήνας έδωσε νέα προοπτική στα Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Φόρουμ, μετά τα προβλήματα που υπήρξαν στο Λονδίνο. «Στην Αθήνα είδαμε ότι το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης και ρωμαλέο είναι και έχει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια διεύρυνσης» λέει χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, επισημαίνει ότι «πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουμε και με ποια οχήματα θα πορευτούμε».

Τάσος Κορωνάκης: Όσα έγιναν στο Φόρουμ να μεταφερθούν στην καθημερινή μας δράση

Κανένας δεν περίμενε το 4ο ΕΚΦ να έχει τόσο μεγάλη επιτυχία και αυτό έγκειται σε τρεις λόγους, υπογραμμίζει ο Τάσος Κορωνάκης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής:

– Η μεγάλη συμμετοχή από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς ήρθαν περίπου 2.500 άνθρωποι.

– Η μεταβατική περίοδος στην οποία διεξήχθη το ΕΚΦ.

– Οι δομικές αλλαγές που επιχειρήθηκαν στην πορεία και κατά τη διάρκεια του ΕΚΦ, με τη διαδικασία των θεματικών συνελεύσεων και των δικτύων και που δείχνουν ότι έτσι θα πορευτεί από εδώ και πέρα το Φόρουμ.

Αναλύοντας τους παραπάνω λόγους, ο Τ. Κορωνάκης επισημαίνει ότι «οι ξένοι χαρακτηρίζουν το 4ο ΕΚΦ, ως το καλύτερο που έχει γίνει ποτέ και αυτό γιατί διεξήχθη σε μια φάση μετάβασης», συμπληρώνοντας ότι «πιστεύουν πως από το Φόρουμ βγαίνουν πολύ δυνατοί». «Η Αθήνα φέρεται να δίνει νέες διεξόδους», λέει ο Τάσος Κορωνάκης, μεταφέροντας τα λόγια και την άποψη που επικρατεί στους κόλπους των ανθρώπων που ήρθαν από το εξωτερικό. Το Φόρουμ της Αθήνας, επισημαίνει, έφερε πολλά νέα στοιχεία, όπως αυτό της δυνατότητας έκφρασης σε 20 γλώσσες μέσω του δικτύου των BABELS, η έμφαση που δόθηκε στα ζητήματα του πολιτισμού, με τις δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, η μείωση της χρήσης των πλαστικών και η διαδικασία της ανακύκλωσης που εφαρμόζονταν όλες τις μέρες του Φόρουμ. Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο για το 4ο ΕΚΦ ήταν η βοήθεια των 120.000 ευρώ που προσφέρθηκε σε εκπροσώπους από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και σε όσους δεν είχαν οικονομική δυνατότητα για να έρθουν στην Αθήνα μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως επίσης και η διαμονή 2.500 ξένων σε σπίτια μελών και φίλων του ΕΚΦ. «Δεν πήραμε καμία χορηγία από το κράτος, ούτε από ιδιωτικές επιχειρήσεις και χορηγούς επικοινωνίας» διευκρινίζει με νόημα ο Τ. Κορωνάκης, αναφέροντας ότι οι πόροι του ΕΚΦ προέκυψαν από τους συμμετέχοντες, τα συνδικάτα και τους δήμους.

Όλα αυτά τα καινούργια φυσιογνωμικά στοιχεία του Φόρουμ της Αθήνας, τονίζει ο Τάσος Κορωνάκης, πρέπει να αποτελέσουν τις βασικές αφετηρίες για την από εδώ και πέρα δουλειά που πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν οι νέοι χώροι αντίστασης. «Αυτό που έγινε τις 4 μέρες του ΕΚΦ να μεταφερθεί σε καθημερινή μας πρακτική», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται σκέψη για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και πώς θα κινηθούμε από εδώ και εμπρός». Ο Τ. Κορωνάκης, ισχυρίζεται ότι η διεξαγωγή του 4ου ΕΚΦ στην Αθήνα αποτελεί ιστορική στιγμή για το αριστερό κίνημα στην Ελλάδα.

Νίκος Χαραλαμπίδης: Να πούμε τι εννοούμε με το σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που έδωσε (και) το 4ο ΕΚΦ είναι η δυνατότητα να βρεθούν άνθρωποι από διαφορετικά μέρη και από διαφορετικά πολιτικά σημεία εκκίνησης και να ανταλλάξουν απόψεις, υποστηρίζει ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Greenpeace και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος Χαραλαμπίδης. Αναφερόμενος στο ρόλο που έπαιξαν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο ΕΚΦ, σημειώνει ότι «φέρνουν μια διαφορετική προσέγγιση, που αποκλίνει από αυτές των πολιτικών σχημάτων και σίγουρα μέσα από τις διαφορές αυτές και τις συζητήσεις μπορούν να προκύψουν ενδιαφέροντες απόψεις και να γίνουν σαφή τα σημεία που υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις και διαφωνίες». Ο Ν. Χαραλαμπίδης θεωρεί θετική έκπληξη τη συμμετοχή του κόσμου, υποστηρίζοντας ότι «σε επόμενη φάση πρέπει να δούμε πως αυτές οι συζητήσεις θα ανοίγονται σε ένα μεγαλύτερο κοινό και θα σταματήσουν να είναι αυτιστικές (σε περιορισμένο κοινό), κάτι που σε ορισμένα σεμινάρια έγινε». Σύμφωνα με τον Ν. Χαραλαμπίδη, αδυναμία του 4ου ΕΚΦ ήταν ότι μετά από τόσα χρόνια θα περίμενε και θα ήθελε να διαμορφωθούν πιο σαφείς απόψεις. «Ωραίο είναι το σύνθημα ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, όμως είναι καιρός να δούμε πώς θα είναι αυτός ο κόσμος και πώς θα φτάσουμε σε αυτόν. Μέσα από τις συζητήσεις και την πορεία του Φόρουμ θα φανεί ποιοι και πώς θα συνεργαστούν για να πετύχουμε τον άλλο κόσμο», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν έγινε στο βαθμό που θα το περίμενα μετά από τόσες συναντήσεις. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να επικεντρωθούν όλοι οι συμμετέχοντες, αλλιώς θα αναπαραγόμαστε. Ένας κίνδυνος για το Φόρουμ είναι να καταλήξει ένας χώρος συνεύρεσης των συνήθων υπόπτων».

Δημήτρης Τσουκαλάς: Δύναμη του Φόρουμ τα συνδικάτα

Πολύ σημαντική θεωρεί ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς την παρουσία των συνδικάτων στις εργασίες του 4ου ΕΚΦ. «Τα συνδικάτα για πρώτη φορά μπήκαν δυνατά σε μια διαδικασία που αφορά το σύνολο των κινημάτων. Τα συνδικάτα αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη σε κάθε χώρα από πλευράς κόσμου, αφού ουσιαστικά εκπροσωπούν τους εργαζομένους», λέει ο Δ. Τσουκαλάς, εκφράζοντας την πίστη του ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο να στηρίζουν όλη αυτή τη διαδικασία των κινημάτων, γιατί είναι ένα σημαντικό πεδίο από όπου και το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του και να σταματήσει την επέκταση του νεοφιλελευθερισμού και των πολέμων που αποτελούν τις δυο όψεις του ιδίου νομίσματος. Ο Δημήτρης Τσουκαλάς εκτιμά ότι το Φόρουμ της Αθήνας αποτέλεσε ένα σταθμό, γιατί από πλευράς διοργάνωσης και συμμετοχής στα σεμινάρια και στη μεγάλη διαδήλωση έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά. «Όλοι μαζί μέσα από τους επόμενους σταθμούς που μπορεί να είναι οι διάφορες εκδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο, τους G8 και μια σειρά άλλα γεγονότα, θα αποτελέσουν τα εφαλτήρια για το 5ο ΕΚΦ, όπου και πάλι τα συνδικάτα μέσα από θέσεις μαζικότητας και ενότητας θα προωθήσουν τις θέσεις τους, προς όφελος του εργαζόμενου λαού, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τους εκπροσώπους του», τονίζει. Αναφερόμενος στην παρουσία της ΟΤΟΕ στις διεργασίες του ΕΚΦ, επισημαίνει ότι έλαβε μέρος με σημαντικές της δυνάμεις και πρόβαλε με την παρουσία της αντίσταση απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Πάνος Λάμπρου: Ευκαιρία να δημιουργηθούν τοπικά Φόρουμ

Από την πολύχρωμη και κινηματική διαδήλωση, αλλά και από τις συζητήσεις που έγιναν όλες τις ημέρες, φάνηκε ότι ένας ευρύτερος κόσμος της αριστεράς, ο οποίος απέχει από τις κεντρικές διεργασίες, αναζητά χώρο υποδοχής και δράσης και αυτός είναι το Φόρουμ, επισημαίνει ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου ΕΚΦ και στέλεχος της ΑΚΟΑ, προσθέτοντας ότι «δείχνει επίσης τις δυνατότητες που υπάρχουν για ευρύτερες συγκλίσεις της ριζοσπαστικής και κινηματικής αριστεράς». Παραλλήλως, θεωρεί σημαντική τη σύνδεση των συνδικάτων με τα νέα κοινωνικά κινήματα, αλλά και κατάκτηση τη σύνδεση του Φόρουμ με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Πάνος Λάμπρου τονίζει ότι το 4ο ΕΚΦ είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για την αριστερά, ένα μεγάλο γεγονός που αποτελεί τομή σε σχέση με το Λονδίνο, με την έννοια ότι είχε έναν έντονο προβληματισμό, με περισσότερες συζητήσεις και με ευρεία γκάμα θεμάτων. Αναφορικά με τις προοπτικές που ανοίγονται, επισημαίνει ότι από εδώ και πέρα απαιτείται συζήτηση για το μέλλον αυτού του κινήματος. «Ένα στοιχείο που πρέπει να προκύψει είναι να αποκτήσει το ΕΚΦ πιο κοινωνικό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή και τη διεύρυνση που πρέπει να υπάρχει σε ομάδες, συλλογικότητες, ΜΚΟ», λέει ο Πάνος Λάμπρου, συμπληρώνοντας ότι είναι ευκαιρία να δημιουργηθούν τοπικά Φόρουμ.

Ρούντι Ρινάλντι: Από τα ριζοσπαστικότερα Φόρουμ που έγιναν ποτέ

Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά γενικότερα για το κίνημα, σημειώνει ο Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του 4ου ΕΚΦ και στέλεχος της ΚΟΕ. «Θεωρώ ότι είναι ένα από ριζοσπαστικότερα Φόρουμ που έχουν γίνει ποτέ. Για την Ελλάδα είναι η πιο μεγάλη κινηματική διεργασία που είναι αδύνατον να δημιουργηθεί από ένα κόμμα, ένα ρεύμα, μια τάση, μια ΜΚΟ». Από αυτή την άποψη, σημειώνει, πρέπει να σκεφτεί κανείς για το μέλλον του κινήματος. «Είναι τόσο μεγάλο αυτό το κινηματικό γεγονός, όπου μια δύναμη σαν το ΚΚΕ, που επιμένει στο μοναχικό δρόμο, στην καλύτερη περίπτωση να μαζέψει 10 με 15 χιλιάδες», συνεπώς προσθέτει «για το μέλλον του κινήματος πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μπορεί να χτιστεί ένα μαζικό κίνημα που θα έχει λαϊκότητα». Συμπερασματικά, τονίζει ο Ρ. Ρινάλντι, «όποιος θέλει να πιστεύει ότι έχει την αποκλειστική αλήθεια, σπάει τα μούτρα του. Και αυτό είναι το σημαντικό του Φόρουμ, όπου μέσα από την πολυμορφία του, δίνει τη δυνατότητα σε έναν κόσμο να εκφραστεί».

Πέτρος Κωνσταντίνου: Ο αγώνας συνεχίζεται για να γίνουν πράξη οι προσδοκίες του λαού

Η επιτυχία του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ με τις εκατό χιλιάδες διαδηλωτές στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Σαββάτου στην αμερικάνικη πρεσβεία, αλλά και τις χιλιάδες που συμμετείχαν στις συζητήσεις, έδειξε ότι και στην Ελλάδα το κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και του πολέμου έχει μαζική και πλειοψηφική ανταπόκριση, εκτιμά ο Πέτρος Κωνσταντίνου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου ΕΚΦ και συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο και της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001. Ο Π. Κωνσταντίνου επισημαίνει ότι μετά τη Φλωρεντία, το Παρίσι και το Λονδίνο, η Αθήνα «συνεχίζει την παράδοση της δυναμικής εισβολής των ακτιβιστών στο προσκήνιο της σύγκρουσης με τον πόλεμο του Μπούς και τις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις των κυβερνήσεων της Ε.Ε.».

Ο συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο και της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001 επιμένει ότι «η μάχη θα συνεχιστεί για να κάνουμε πράξη τις προσδοκίες χιλιάδων ακτιβιστών που συμμετείχαν στο 4ο ΕΚΦ, στις απεργίες ενάντια στα μέτρα Καραμανλή, στην συμμετοχή του στην συμμαχία των προθύμων του Μπους σε βάρος του Ιράν, στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣΔΕΠ και των φοιτητών για να σώσουμε την Παιδεία από τα αρπακτικά – φίλους της Γιαννάκου».
Συντάκτης : Παπαδόπουλος Α.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: