Κι όμως είναι ακόμα εδώ… Αυγή, μάλλον 28/09/2008

27 12 2008

Το 5ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ πέρασε ήδη στην ιστορία. Όσοι και όσες βρεθήκαμε στο Μάλμε της Σουηδίας φύγαμε με μια γλυκόξινη γεύση. Από τη μία η φύση του Φόρουμ, της πιο μεγάλης συνάντησης κινημάτων από όλη την Ευρώπη δεν μπορεί να σταματήσει να σε ενθουσιάζει και να σε εμπνέει, από την άλλη τα πολλά οργανωτικά προβλήματα, προβλήματα που δεν άφησαν κανένα αδιάφορο.

Παίρνοντας την απόφαση το 5ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ να γίνει στη Σουηδία, παίρναμε και ένα μεγάλο ρίσκο. Γνωρίζαμε πως ούτε τη δύναμη, ούτε την εμπειρία, ούτε τη σχέση με το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα είχαν οι δυνάμεις που αναλάμβαναν να φέρουν σε πέρας μια τόσο μεγάλη και απαιτητική διοργάνωση. Από την άλλη όμως η πρόκληση της σύνδεσης με μια άλλη κουλτούρα κινήματος και η ανάγκη για άπλωμα του φόρουμ σε νέα εδάφη… μας έπεισαν πως άξιζε τον κόπο.

Τελικά προσπαθώντας να κάνουμε μια ψύχραιμη αποτίμηση μπορούμε να πούμε πως το κεντρικό μύνημα είναι πως ανεξάρτητα από τα προβλήματα της κάθε διοργάνωσης το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα καλα κρατεί. Αυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή πάνω από 10.000 ανθρώπων από όλη την Ευρώπη στις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις του φόρουμ. Αυτό αποδεικνύεται από τα πολύ καλά σεμινάρια τόσο σε επίπεδο εισηγήσεων, που έδειχνε ανθρώπους που σέβονται τη διαδικασία και προσέρχονται σε αυτήν με ειλικρινή αγωνία, όσο και σε επίπεδο συμμετοχής και συζήτησης. Αυτό αποδεικνύεται τελικά και από την συμμετοχή πάνω από 15.000 ανθρώπων, γεγονός πρωτόγνωρο στη Σουηδία, στη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου με συμμετοχή κυρίως νέων ανθρώπων, νέων αγωνιστών αποφασισμένων να παλέψουν για μια άλλη Ευρώπη. Αυτό φαίνεται τελικά τόσο από τις αποφάσεις των συνελεύσεων όσο και από τη συνέλευση των κινημάτων και τις αποφάσεις της. Ακόμα και αυτή η σκληρή κριτική που εκφράστηκε κυρίως μέσω του δικτύου εθελοντών διερμηνέων (Babels) και καταχειροκροτήθηκε, έδειχνε την πραγματική έγνοια όλων μας για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

Το 5ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ τέλειωσε λοιπόν αλλά η ατζέντα των κινημάτων για τα επόμενα χρόνια είναι μεγάλη και πολύ σημαντική. Τα διεθνή αυτά ραντεβού είναι:

Το μπλοκάρισμα της επετειακής συνόδου του ΝΑΤΟ για τα 60 χρόνια του (4 Απριλίου 2009 στο Στρασβούργο)

Η πανευρωπαϊκή καμπάνια ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ που θα κορυφωθεί το Μάρτη του 2009 στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες

Η κινητοποίηση ενάντια στη σύνοδο του G8 τον Ιούλιο του 2009 στη Σαρδηνία.

Η διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2009.

Και φυσικά το 6ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ το 2010 στην Κωνσταντινούπολη.

Αφήνοντας πίσω μας το 5ο ΕΚΦ και το Μάλμε της Σουηδίας κοιτάμε μπροστά, προς το επόμενο κινηματικό μας ραντεβού. Δεν τελειώσαμε λοιπόν, συνεχίζουμε και ξεκινάμε από το μπλοκάρισμα του ΝΑΤΟ τον Απρίλη στο Στρασβούργο!

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: