Μετά το Καράκας, η Αθήνα, Αυγή, 19/02/2006

27 12 2008

Συνέντευξη στον Μιχάλη ΤΡΙΚΚΑ

Μετά και την ολοκλήρωση του 6ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στο Καράκας, έρχεται η σειρά της Αθήνας να φιλοξενήσει την επόμενη μεγάλη διεθνή συνάντηση των κοινωνικών κινημάτων. Από τις 4 ώς τις 7 του ερχόμενου Μαίου, εκατοντάδες συλλογικότητες από κάθε γωνιά της Ευρώπης θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο (Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Αγ. Κοσμά στο Πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού) όπου θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και θα συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τον πόλεμο και το ρατσισμό. Δύο μέλη της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής, ο \Τάσος Κορωνάκης\ και ο \Νίκος Γιαννόπουλος\ μίλησαν στην «Κ.Α» για τη διοργάνωση.

\* Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση;\

\Τ. Κορωνάκης:\ Βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία. Αν και έχουν ακόμη πολλά να γίνουν, στους βασικούς τομείς έχουμε προχωρήσει τόσο ώστε να είμαστε σήμερα αισιόδοξοι για την πορεία της διοργάνωσης. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή από τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία θα είναι μεγαλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική από ό,τι σε όλα τα προηγούμενα Φόρουμ. Στην Ελλάδα, κάναμε το τελευταίο διάστημα μια καμπάνια ως Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, μια προεργασία με περιφερειακά συντονιστικά που μας έδωσε πολλές ελπίδες για την ενεργοποίηση του χώρου το επόμενο διάστημα. Πέρα όμως από αυτούς τους δύο τομείς, ιδιαίτερα ανεπτυγμένο θα είναι και το κομμάτι της Λατινικής Αμερικής με σημαντική εκπροσώπηση των τοπικών κινημάτων.

Όσον αφορά το πρόγραμμα, ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η διαδικασία κατάθεσης των σεμιναρίων. Μέχρι τώρα έχουμε περισσότερες από 500 προτάσεις η οποία αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Επίσης προετοιμάζουμε τη κεντρική διαδήλωση της διοργάνωσης, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις 6 Μαίου. Είναι μια διαδήλωση στην οποία θέλουμε να εκφραστούν όλα τα αιτήματα των κινημάτων της Ευρώπης και η αντίθεση μας στον πόλεμο, τον νεοφιλελευθερισμό και τον ρατσισμό. Στο οργανωτικό επίπεδο, τέλος, η λογική μας βασίζεται σε αυτό που στο εσωτερικό του Φόρουμ αποκαλούμε «κοινωνικό έδαφος». Δουλεύουμε με βάση τη δικιά μας λογική για τον εθελοντισμό με τη δραστηριοποίηση οργανώσεων όπως τα δίκτυα ΒΑΒΕLS και ΑLΙS.

\* Ποια είναι η συγκυρία μέσα στην οποία πραγματοποιείται το Φόρουμ και ποιοι θα είναι οι κύριοι άξονες του;\

\Ν. Γιαννόπουλος:\ Σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρισκόμαστε σε μία περίοδο μεγάλης έντασης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Είναι μια επίθεση στο σύνολο των κοινωνικών δικαιωμάτων η οποία εκδηλώνεται είτε με το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα είτε με την οδηγία Μπολκεστάιν. Ανάλογη ένταση υπάρχει και στο πολιτικό αντίστοιχο της επίθεσης στα κοινωνικά δικαιώματα: την αντιτρομοκρατική σταυροφορία, είτε αυτή παίρνει τη μορφή ανοιχτών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων είτε τη μορφή μιας πλανητικής επιχείρησης ελέγχου και πειθάρχησης όπως τα συστήματα παρακολούθησης τηλεφώνων, το Εσελον κ.λπ.

Η επίθεση αυτή έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και στην Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι με τον ίδιο τρόπο που οι κυρίαρχοι ακολουθούν μια διεθνοποιημένη πολιτική έτσι πρέπει να είναι συντονισμένη και η απάντηση των κινημάτων. Η επίθεση που γίνεται στους τραπεζοϋπαλλήλους, οι ακραίες αντεργατικές θέσεις που παίρνει ο Βιομηχανικός Σύνδεσμος της Βόρειας Ελλάδας, το πρόσφατο σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς και ο νόμος για τη μετανάστευση δείχνουν ότι η συγκυρία είναι αυτή που είχαμε διαβλέψει από το 1ο Φόρουμ, μια συγκυρία νεοφιλελεύθερης, καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης. Με αυτή την έννοια, οι άξονες του Φόρουμ της Αθήνας θα είναι άξονες ενάντια στον πόλεμο, την κατοχή και την αντιτρομοκρατική σταυροφορία, τη φτώχεια, την ελαστικοποίηση της εργασίας, τον ρατσισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την εμπορευματοποίηση των πάντων.

\* Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ;\

\Τ. Κορωνάκης:\ Η επιδίωξη μας είναι να είναι ένα Φόρουμ ανοιχτό, μαζικό και ριζοσπαστικό. Κάνουμε μια προσπάθεια να νιώσουν όλοι ότι δεν έρχονται να παρακολουθήσουν ένα συνέδριο ή φεστιβάλ αλλά ότι είναι οι ίδιοι συμμετέχοντες, ότι αποτελούν κομμάτι του Φόρουμ και ότι τα αιτήματα τους βοηθιούνται μέσα από αυτή τη διαδικασία. Θέλουμε ένα Φόρουμ χρήσιμο για τα κινήματα αλλά και ένα Φόρουμ μαζικό. Οπου όλοι όσοι βάδισαν τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στον πόλεμο ή συμμετείχαν στους κοινωνικούς αγώνες να νιώσουν ότι αυτό το Φόρουμ έχει να τους προσφέρει και ότι μπορούν να προσφέρουν οι ίδιοι σε αυτό. Θέλουμε, τέλος, ένα Φόρουμ ριζοσπαστικό, ένα Φόρουμ με αιχμές όπου τα επιμέρους αιτήματα δεν θα χάνονται αλλά θα συνιστούν σύνολο δυναμώνοντας έτσι την αντίσταση μας απέναντι στο κυρίαρχο, το αγοραίο και το ιδιωτικό που απειλούν σήμερα να καλύψουν τα πάντα.

\* Με τι είδους καμπάνιες θα προχωρήσετε ώς το Φόρουμ;\

\Ν. Γιαννόπουλος:\ Στόχος μας είναι να κάνουμε μια καμπάνια που να μην οδηγήσει απλώς σε ένα δυνατό, ριζοσπαστικό και μαζικό τετραήμερο στην Αθήνα αλλά να διαμορφώσει κάποιες προυποθέσεις ή κατακτήσεις ευνοϊκές για την ενότητα του κινήματος και μετά το Φόρουμ. Γι αυτό η προσπάθεια μας είναι σε κάθε νομό τα τοπικά Φόρουμ να συναντιώνται με συνδικάτα, οικολογικές κινήσεις, επιτροπές κατοίκων κ.α και να χτίζουν τη δικιά τους πρόταση. Προωθούμε δηλαδή μια καμπάνια που να ευνοεί τη γνωριμία, την όσμωση και το συντονισμό κινημάτων διαφορετικών. Για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία, για παράδειγμα, το Σωματείο Σπάρτακος των εργαζομένων της ΔΕΗ στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα να συζητήσει με την οικολογική κίνηση της Κοζάνης για το πού συναντιέται ο αγώνας για την υπέρασπιση των θέσεων εργασίας με έναν αγώνα για μορφές ενέργειες που να μην ρυπαίνουν. Τέλος, ένας μεγάλος σταθμός στην καμπάνια μας για το Φόρουμ είναι η 18η Μαρτίου -η νέα δηλαδή παγκόσμια μέρα δράσης κατά του πολέμου, της κατοχής και της αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας- οπότε και προγραμματίζουμε συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας.
Συντάκτης : Τρίκκας Μιχάλης

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: