Με αυτοπεποίθηση στους αγώνες της νέας γενιάς, Αυγή, 29/11/2005

27 12 2008

Mε την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΝ ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής οι εργασίες του 4ου Τακτικού Συνεδρίου της Νεολαίας του ΣΥΝ. Παραλλήλως ψηφίστηκε το Κείμενο Θέσεων, το Καταστατικό και η ανάδειξη του νέου Κεντρικού Συμβουλίου. Το νέο Κεντρικό Συμβούλιο αποτελείται από 26 άνδρες και 11 γυναίκες, ενώ τα 23 μέλη του προέρχονται από τις Οργανώσεις της Αθήνας και 14 μέλη του από Οργανώσεις της περιφέρειας. Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του είναι τα 23 έτη. Σημειώνεται ότι 17 μέλη του Οργάνου εξελέγησαν για πρώτη φορά. Αμέσως μετά την εκλογή του, το Κεντρικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα και εξέλεξε με 35 ψήφους υπέρ, 1 λευκό και 1 απουσία τον νέο γραμματέα. Λίγο νωρίτερα, το Κείμενο Θέσεων, μετά και την ενσωμάτωση τροπολογιών και προσθηκών, υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος (4 σύνεδροι ψήφισαν λευκό).

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν την Πέμπτη το απόγευμα με τις ομιλίες του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου και του απερχόμενου γραμματέα της Νεολαίας Τάσου Κορωνάκη. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων κομμάτων(η ΚΝΕ δεν έστειλε αντιπρόσωπο!), των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Οι επόμενες δυο ημέρες ήταν αφιερωμένες στις τοποθετήσεις των συνέδρων. Παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκος Χουντής, ο υπεύθυνος της Π.Γ. για τη νεολαία Αλέξης Τσίπρας, η Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου ενόψει της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ την άνοιξη στην Αθήνα και ο Αλέκος Καλύβης για τα εργασιακά ζητήματα.

Ώριμη η Νεολαία

Ο Τάσος Κορωνάκης κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου το βράδυ του Σαββάτου υποστήριξε ότι στο 4ο Συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΝ καταγράφηκε ένα «γνήσιο» άγχος των συμμετεχόντων, που κατέθεσαν τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους με συγκροτημένο πολιτικό λόγο και με ωριμότητα, γεγονός που πιστοποιεί την «ενηλικίωση» της οργάνωσης, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη ικανοποίησή του για την κατάληξη του Συνεδρίου. «Είμαστε στη διαδικασία ενός διαρκούς πειράματος» σημείωσε ο απερχόμενος γραμματέας υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης της Νεολαίας του ΣΥΝ σε κινήσεις, οργανώσεις που αποτελούν εστίες «αντίστασης» στον χώρο τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διοργάνωση του ΕΚΦ στην Αθήνα και στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές σημειώνοντας ότι αυτά τα δυο γεγονότα βοηθούν τη Νεολαία να οργανώσει τη δράση της.

Περήφανοι για τη Νεολαία μας

«Ο ΣΥΝ είναι περήφανος για τη Νεολαία του» σημείωσε στην παρέμβασή του ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκος Χουντής υπογραμμίζοντας ότι ο καλύτερος απολογισμός του Συνεδρίου είναι οι ίδιες οι ομιλίες των συμμετεχόντων, οι οποίες συγχρόνως σηματοδοτούν και μια νέα αφετηρία. Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ επεσήμανε ότι η δράση της Νεολαίας υπήρξε καταλυτική για την επίτευξη της συνεργασίας των δυνάμεων της αριστεράς συμπληρώνοντας ότι η πρωτοβουλία για τη σημερινή σύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπαγορεύθηκε από καμία ηγεσία, αλλά επετεύχθη μέσα από την κινηματική δράση, τόνισε χαρακτηριστικά.

Να βρούμε τους «αντάρτες»

Την πεποίθησή του ότι αλλάζει η «κουλτούρα» του οργανωμένου μέλους, αλλά και ο προσδιορισμός της κομματικής νεολαίας εξέφρασε ο υπεύθυνος Νεολαίας του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος της Νεολαίας είναι να αγκαλιάσει κάθε νέο αριστερό άνθρωπο. Η δράση στο πλαίσιο της Νεολαίας του ΣΥΝ θα αποτελέσει άλλωστε ένα «πείραμα» ανάδειξης μιας νέας ταυτότητας για την αριστερά, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας διευκρινίζοντας ότι οι ιδεολογικοί αντίπαλοι που ανήκουν στον χώρο της ΚΝΕ, της ΔΑΠ και αλλού δεν θα πρέπει να θεωρούνται «εχθροί». «Εχθρός» μας, είπε, είναι μόνο η πολιτική απάθεια, η αποπολιτικοποίηση των νέων ανθρώπων… απόρροια του νεοφιλελευθερισμού που κυριαρχεί. «Στόχος μας», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να βρούμε τους «‘αντάρτες’ που δρουν σε κάθε χώρο, στα πανεπιστήμια, στους χώρους πολιτισμού, σε κάθε μορφή συλλογικότητας».

Συντάκτης : Παπαδόπουλος Α.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: