«Το καλύτερο Ευρωπαϊκό Φόρουμ που έχει γίνει ποτέ», Αυγή, 14-16/05/2006

27 12 2008

Το αποτέλεσμα του 4ο Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, ξεπερνάει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις μας, τόνισε ο \Τάσος Κορωνάκης\, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου ΕΚΦ, στην εισήγησή του, προς τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ, αναφέροντας ότι

«Πέρα όμως από τις εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε εμείς με βάση τους στόχους που είχαμε θέσει, είναι πιο σημαντικό πως η εκτίμηση τις πλειονότητας των ξένων αντιπροσωπειών, είναι πως το 4ο ΕΚΦ είναι ίσως το καλύτερο φόρουμ που έχει γίνει μέχρι σήμερα και αυτό όχι μόνο από οργανωτικής αλλά και από πολιτικής άποψης».

Στην εισήγησή του ο Τ. Κορωνάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα της προετοιμασίας που έγιναν για την πραγματοποίηση του ΕΚΦ, στις συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην αντιπολεμική πορεία, ενώ παρουσίασε κάποια φυσιογνωμικά στοιχεία του ΕΚΦ.

Τα πρώτα συμπεράσματα

Στην εισήγησή του, ο Τ. Κορωνάκης παρουσιάζει τις πρώτες εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη διεξαγωγή του ΕΚΦ και της πορείας των κινημάτων. Σημειώνει: «Τα ευρωπαϊκά κινήματα-όπως ήδη έχουμε εκτιμήσει-βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο και μετά τα προβλήματα του 3ου ΕΚΦ η επιτυχία της διοργάνωσης της Αθήνας ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Σε μια περίοδο ανακατατάξεων, νέων απειλών για επίθεση στο Ιράν και συνέχισης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης η επιτυχία του 4ου ΕΚΦ δίνει νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη κινημάτων αντίστασης και σε ελληνικό επίπεδο με τη συμμετοχή όχι μόνο των δυνάμεων που συμμετείχαν μέχρι τώρα στο Ελλ.Κ.Φ. αλλά και μιας πλατιάς κοινωνικής Αριστεράς που όπως αποδείχτηκε εμπνέεται από τις διαδικασίες και τα χαρακτηριστικά του κινήματος ενάντια στην νεοφιλελεύθερη επίθεση».

Στα σημαντικά στοιχεία της διοργάνωσης, ο Τάσος Κορωνάκης, πρόσθεσε την ενισχυμένη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωομάδας της αριστεράς, καθώς και στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι δυνάμεις αυτές τόσο στη συζήτηση για το «Ποια Ευρώπη θέλουμε;» αλλά και για το άνοιγμα σειράς κοινωνικών ζητημάτων. Με βάση αυτή τη συλλογιστική, υπογράμμισε ότι «επιβεβαιώνεται η στρατηγική μας επιλογή για την ενεργό συμμετοχή μας σε όλες τις διεργασίες του κινήματος ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση ενώ πρέπει το επόμενο διάστημα να σκεφτούμε και να συζητήσουμε πολύ σοβαρά πως τα χαρακτηριστικά αυτού του κινήματος τα γειώνουμε καθημερινά στην ελληνική κοινωνία και πως επαναπροσδιορίζουμε τόσο τον δικό μας ρόλο, όσο και του Ελλ.Κ.Φ.».

Φυσιογνωμικά στοιχεία

Ένα από τα σημαντικότερα νέα στοιχεία της διοργάνωσης και με βάση τις αποφάσεις των προπαρασκευαστικών συνελεύσεων, είναι σύμφωνα με τον Τ. Κορωνάκη, «η προσπάθεια για την επί της ουσίας συγκρότηση και λειτουργία των ευρωπαϊκών δικτυώσεων καθώς και η διενέργεια συνελεύσεων για τον από κοινού σχεδιασμού δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως επίσης το εντυπωσιακό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο πολιτικό επίπεδο, ο Τ. Κορωνάκης επεσήμανε τη μεγάλη προσέλευση κόσμου στα σεμινάρια και τα εργαστήρια του 4ου ΕΚΦ που είχε ως συνέπεια να «υπερκαλυφθούν οι προσδοκίες μας τόσο όσον αφορά την ανταλλαγή εμπειριών και την ουσιαστική συζήτηση σε φλέγοντα ζητήματα της περιόδου όσο και στο σχεδιασμό κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η Αθήνα δίπλα στο Σιάτλ, τη Φλωρεντία, τη Γένοβα 16/05/2006


Ως απολύτως θετική και ως τομή για τις εξελίξεις και την προοπτική των Κοινωνικών Φόρουμ διεθνώς, έκρινε η ΚΠΕ του ΣΥΝ τη διοργάνωση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και τη μεγάλη διαδήλωση της Αθήνας. Η συνεδρίαση της ΚΠΕ, που διεξήχθη σε πανηγυρικό κλίμα, λόγω της επιτυχίας του ΕΚΦ, είχε χαρακτήρα απολογισμού των εργασιών του ΕΚΦ, και η εισήγηση που παρουσίασε ο Τάσος Κορωνάκης-μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 4ου ΕΚΦ-εγκρίθηκε ομόφωνα από την ΚΠΕ. Τα περισσότερα μέλη της ΚΠΕ που πήραν το λόγο, στάθηκαν στη σημαντική συμβολή της Νεολαίας του ΣΥΝ στη διοργάνωση του Φόρουμ, με τον Τ. Κορωνάκη να υπογραμμίζει στη δευτερολογία του ότι «δεν αρκεί να λέμε ότι η Νεολαία έπαιξε σημαντικό ρόλο, πρέπει να λέμε και ότι κάποια κομματικά στελέχη δεν βοήθησαν όσο έπρεπε».

Κορυφαία στιγμή στην ιστορία του κινήματος

Η παρουσία του Φόρουμ στην Αθήνα αποτελεί ένα γεγονός το οποίο έχει ιστορικό βάρος, τόνισε στην παρέμβασή του ο Αλέκος Αλαβάνος, αναφέροντας ότι «με τα ποιοτικά στοιχεία που είχε το Φόρουμ αυτό μπορούμε να μιλάμε για μια Αθήνα που στέκεται δίπλα στο Σιάτλ, δίπλα στο Πόρτο Αλέγκρε, δίπλα στη Γένοβα, δίπλα στη Φλωρεντία. Μιλώντας στην ΚΠΕ ο Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε το 4ο ΕΚΦ ως «μια από τις σημαντικότερες κινηματικές στιγμές της Αριστεράς από το 1974», κάτι που όπως είπε προκύπτει «από τις συμμετοχές, αλλά και από την ποιότητα των συζητήσεων, τις εργασίες και τη μεγάλη πορεία». Ο ΣΥΝ, είπε, πρέπει να ακολουθήσει με σταθερότητα και συνέπεια μια ανετρεπτική, κινηματική και ριζοσπαστική κατεύθυνση. Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι «πρέπει το Φόρουμ να εντάσσεται στο πολιτικό μας σχέδιο, στο πώς θα αλλάξουμε τον κόσμο», ενώ ο Γιάννης Μπαλάφας χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι η διακήρυξη του Φόρουμ, θυμίζει κείμενο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης αναφερθηκε σε 8 ζητήματα, τα οποία είναι οι λόγοι της επιτυχίας του ΕΚΦ, τα θετικά χαρακτηριστικά του ΕΚΦ, τα ζητήματα θεωρίας που αναδεικνύονται, τα ζητήματα φυσιογνωμίας του Φόρουμ, η δουλειά που έκανε ο ΣΥΝ, στις άλλες πολιτικές οργανώσεις, στο χουλιγκανισμό(τα επεισόδια) και στο ΚΚΕ. Ο Ν. Βούτσης υποστήριξε από την πλευρά του ότι «με το Φόρουμ της Αθήνας γράφτηκε ιστορία για το κίνημα, και εμείς ήμασταν εκεί», με τον Χάρη Γολέμη να κάνει λόγο «ιστορικό γεγονός στην πορεία του κόμματος, γεγονός που επιβεβαίωσε την πορεία του ΣΥΝ στο κίνημα». Ο Θόδωρος Μαργαρίτης σημείωσε ότι «οι δυνάμεις που συνέβαλαν στη μαζικοποίηση των εκδηλώσεων του Φόρουμ, ήταν τα συνδικάτα και οι ΜΚΟ, για αυτό και πρέπει να αγωνιστούμε ώστε το Κοινωνικό Φόρουμ να είναι πραγματικά μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία και όχι ένα μετωπικό σχήμα της άκρας αριστεράς». Ο Αλέκος Καλύβης επεσήμανε ότι πρώτη φορά διοργανώθηκε Φόρουμ με τη συμμετοχή κεντρικών συνδικάτων», υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να δούμε πώς αξιοποιούμε σε πολιτικό και κινηματικό επίπεδο τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία του Φόρουμ», προτείνοντας ο ΣΥΝ να αναδείξει το επόμενο δίμηνο τα ζητήματα του ασφαλιστικού, της ανεργίας και της συνταγματικής αναθεώρησης. Σχετικά με το ΚΚΕ, ο Αλ. Καλύβης τόνισε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να ανοίξει πολιτικό και ιδεολογικό μέτωπο.

Δ. Τζανακόπουλος: Να γίνουν κομμάτι μας τα κινήματα

Ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην παρέμβασή του ανέπτυξε τέσσερα σημεία. Ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό γεγονός ότι η διακήρυξη του Φόρουμ ξεπερνά τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα των πρώτων διακηρύξεων και γίνεται αμιγώς πολιτική, θίγοντας θέματα όπως η νεοφιλελεύθερη εργασιακή πολιτική της Ε.Ε. κ.ά. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα μέλη του κόμματος και της Νεολαίας πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το ΕΚΦ, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί έχουν εξωτερική σχέση με τα κινήματα. «Πρέπει να γίνουν τα κινήματα πραγματικό κομμάτι όλων των μελών του κόμματος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συγκλονιστική παρουσία του κόμματος στην αντιπολεμική πορεία, πράγμα που, όπως είπε, δείχνει ότι «όταν ο ΣΥΝ θέλει, τότε μπορεί». Παραλλήλως, έκανε κριτική στη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο ΕΚΦ, υποστηρίζοντας ότι » πρέπει να γίνουν σαφείς οι στρατηγικές και προγραμματικές διάφορες, υπό την οπτική της ενότητας δράσης των δυνάμεων της αριστερας».

Ανδρέας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: