Ομιλία στο Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΝ στην Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2003

27 12 2008

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστούμε που είστε και φέτος μαζί μας, στο Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού στην Aθήνα για να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε, να τραγουδήσουμε.

Είναι αλήθεια βέβαια ότι εμείς, οι νέοι άνθρωποι, νοιώθουμε περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική κατηγορία το κλίμα της αβεβαιότητας για το αύριο.
Ένα κλίμα που εντείνεται από την αβεβαιότητα των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνεχίζουν την κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν, η κρίση στην Παλαιστίνη εντείνεται και ο Πρόεδρος της Αμερικής είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένα νέο κυνήγι μαγισσών σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη, εναντίον ενός αόρατου εχθρού, της διεθνούς τρομοκρατίας,
όρου που τα περιέχει όλα και τίποτα.

Στο όνομα αυτής της αποστολής νομιμοποιούνται κάθε λογής στρατιωτικές επεμβάσεις και περιστέλλονται σε διεθνές επίπεδο τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, χωρίς ωστόσο αυτή η βία και η περιστολή των δικαιωμάτων να αυξάνει το αίσθημα της ασφάλειας στους λαούς ανά τον κόσμο.
Και τούτο διότι η βία, δε μπορεί παρά να ανατροφοδοτεί και να αναπαράγει τη βία και όποιοι σπέρνουν στον κόσμο ανέμους, δε μπορεί παρά να θερίζουν θύελλες.
Η ειρήνη και η ασφάλεια θα βρίσκονται υπό διαρκή απειλή όσο η πλανητική στρατηγική της μόνης υπερδύναμης, αλλά και των υποστηριχτών της, είναι αυτή που σπέρνει στον πλανήτη τα μίση, αναζωπυρώνει τους εθνικισμούς, ανατροφοδοτεί τους κάθε λογής φονταμενταλισμούς και εκτρέφει εξτρεμιστικές και επικίνδυνες τρομοκρατικές συμμορίες.
Ο  κόσμος μας σήμερα, οδηγείται μέσα από τις υπέρμετρες αντιθέσεις που τον διαιρούν, την τυφλή βία και τον πολεμικό παραλογισμό στην αυτοκαταστροφή του.
Και δεν είναι μόνο ο πόλεμος αλλά και η γενικευμένη ανισότητα,     η συνεχιζόμενη εξαθλίωση και καταλήστευση του τρίτου κόσμου,      η νέα περιθωριοποίηση και εξαθλίωση ενός μεγάλου κομματιού πολιτών στις ανεπτυγμένες κοινωνίες.
Έτσι, σήμερα οι πολίτες των δυτικών κοινωνιών χάνουν όλο και περισσότερο, κάτω από την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, την δυνατότητα πρόσβασης σε αγαθά που μέχρι χθες θεωρούνταν αυτονόητα,
όπως η δωρεάν παιδεία, η πλήρης απασχόληση, η κοινωνική ασφάλιση και η περίθαλψη

Φίλες και φίλοι
Η λογική πάνω στην οποία μέχρι χθες βασίζονταν ο σύγχρονος καπιταλιστικός κόσμος, σήμερα πια είναι σαφές ότι έχει μετατραπεί σε ανορθολογισμό.
Αντιθέτως, οτιδήποτε μέχρι χθες φάνταζε παράλογο, όπως η πιθανότητα διεκδίκησης μιας άλλης κοινωνικής δομής, ενός άλλου κόσμου, σήμερα αρχίζει περισσότερο από ποτέ να φαντάζει ως απολύτα λογικό.

Σήμερα παράλογο δεν είναι να διεκδικείς την ανατροπή της σημερινής εικόνας του κόσμου.
Σήμερα παράλογο είναι να θεωρείς ως νομοτελειακά δεδομένη τη διαιώνιση της σημερινής εφιαλτικής πραγματικότητας που όχι μόνο πρέπει, αλλά απ΄ ότι φαίνεται  μπορεί και να αλλάξει.

Και μπορεί μόνο μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των νέων, μόνο μέσα από την αναζωπύρωση των κοινωνικών κινημάτων, που θα διεκδικήσουν εναλλακτικές πολιτικές, που θα επιβάλλουν άλλες αξίες και μέτρα ζωής, από αυτά της απόλυτης υποταγής των ανθρωπίνων αναγκών στο ανελέητο κυνήγι του κέρδους και στη δύναμη των οικονομικά ισχυρών.
Απέναντι στη σημερινή εφιαλτική πραγματικότητα ως μοναδικό αντίβαρο στη βαρβαρότητα αναδύεται η ελπίδα των νέων κοινωνικών κινημάτων.

Η ελπίδα που γεννήθηκε στο Σιάτλ, ωρίμασε στο Πόρτο Αλέγκρε και στη Γένοβα και εξαπλώνεται μέσα από την δημιουργία των ηπειρωτικών και εθνικών Κοινωνικών Φόρουμ σε όλο τον κόσμο, αποτελεί Φάρο της αντίστασης και της αξιοπρέπειας για όλους τους λαούς.
Όλο τον προηγούμενο χειμώνα σε όλο τον κόσμο,  αναπτύχθηκε ένα δυναμικό αντιπολεμικό κίνημα. Στην χώρα μας, ιδιαίτερα οι μαθητές βρέθηκαν έξω από την τάξη και έδωσαν τον τόνο διεκδικώντας έναν ειρηνικό κόσμο και διαψεύδοντας όσους προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ευαισθησία και το όραμα έχουν εκλείψει.
Αυτή την χρονιά οι μαθητές δεν διαδήλωναν εναντίον ενός υπουργού ή ενός νόμου που θα χειροτέρευε την ζωή τους.
Φέτος οι μαθητές αντέδρασαν με τον πλέον δυναμικό τρόπο σε όσους χειροτερεύουν τις ζωές μας σε ολόκληρο τον πλανήτη φωνάζοντάς τους πως ο πόλεμος δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φιλοι,
Πριν δύο μήνες, στην Θεσσαλονίκη ο ελληνικός λαός και ιδιαιτέρως η ελληνική νεολαία γίνανε το πιο ζωντανό κομμάτι αυτού του παγκόσμιου κινήματος στέλνοντας βροντερό μήνυμα στις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μήνυμα καταδίκης των εφαρμοζόμενων πολιτικών και του μέλλοντος που προετοιμάζουν για εμάς χωρίς εμάς.

Δεν έχουν υπολογίσει όμως σωστά! Οι άνθρωποι έχουν μία τάση να μας εκπλήσσουν και τα πράγματα έχουν την ιδιοτροπία να μην βολεύονται στο τώρα.
Η δική μας η γενιά, που δεν έχει γνωρίσει ούτε πόλεμο, ούτε κατοχή, ούτε δικτατορία, ούτε ψυχρό πόλεμο και υπαρκτό σοσιαλισμό, αλλά ζει στο πετσί της έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες, αδικία, μίσος και βία,
αυτή η γενιά έχει την ευκαιρία να ξαναπιάσει το νήμα της ιστορίας από την αρχή και να πάρει στα χέρια της τον αγώνα για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Μετά τον ευνοϊκό άνεμο που φύσηξε στην Θεσσαλονίκη από τις φωνές χιλιάδων νέων ανθρώπων, έχουμε μπροστά μας μία ιστορική επέτειο, τα τριάντα χρόνια από την θυσία του Πολυτεχνείου, ο  εορτασμός της οποίας μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για να ξαναζωντανεύσουμε τα οράματα των αγωνιστών, σήμερα σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για ολόκληρο τον κόσμο αλλά και για την χώρα μας.
Το επόμενο διάστημα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, με τις δυνάμεις του δικομματισμού να προσπαθούν για άλλη μια φορά μέσα από πλαστά διλήμματα, μέσα από ρουσφέτια και παροχές της τελευταίας στιγμής που θα ξεχαστούν την επομένη των εκλογών να κάνουν το μαύρο άσπρο και να συνεχίσουν τη απόλυτη κυριαρχία τους.
Όμως η πραγματικότητα δεν εξαντλείται ούτε στα life-style δελτία ειδήσεων των 8:30 , ούτε στα κάθε λογής τρυκ που επιλέγονται κάθε φορά για να λειτουργήσουν ως παραμορφωτικοί φακοί. Οι νέοι άνθρωποι βιώνουν καθημερινά έναν ασταμάτητο Γολγοθά που τους κλέβει τον ελεύθερο χρόνο και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους.
Οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα έχουν οδηγήσει σε μία πρωτοφανή ένταση των ταξικών φραγμών και στην περιθωριοποίηση χιλιάδων μαθητών. Τα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο πως το μέλλον τους έχει προδιαγραφεί.
Ο δρόμος για το πανεπιστήμιο είναι ανοιχτός μόνο σε όσους αντέχουν οικονομικά τα δυσβάσταχτα ποσά που πρέπει να δαπανήσουν για να είναι έτοιμοι για την μεγάλη κούρσα.
Το νέο πανεπιστήμιο έχει μεταλλαχθεί πλήρως – η γνώση αποκτά πλέον χαρακτηριστικά κατάρτισης και η έρευνα είναι πλήρως εξαρτημένη από τα ιδιωτικά κεφάλαια. Αν στα προηγούμενα προσθέσουμε τα νέα νομοσχέδια για την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τα ινστιτούτα δια βίου κατάρτισης, όπως θεσμοθετούνται,
αντιλαμβανόμαστε ότι η επιβολή της αγοράς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μοιάζει να οριστικοποιείται.
Απ’ την άλλη μεριά οι νέοι εργαζόμενοι στις νέες συνθήκες ευελιξίας αντιλαμβάνονται την ανασφάλιστη εργασία και την υπερωριακή απασχόληση χωρίς αμοιβή ως λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους. Κάθε προσπάθεια αντίστασης στο εργασιακό μοντέλο που βιώνουν μοιάζει μάταια, μιας και η ανεργία αποτελεί τον καθημερινό εφιάλτη κάθε νέου εργαζομένου.
Το κράτος από την πλευρά του, στις νέες αντιτρομοκρατικές συνθήκες χρησιμοποιεί τη στρατιωτικοποίηση του αστικού χώρου και την αστυνομική βία για να κάνει κάθε διαφορετική φωνή να σωπάσει.
Οι κάμερες κατακλύζουν τις πόλεις, τα όπλα των αστυνομικών δυνάμεων μοιάζουν οικεία μιας και είναι παρόντα σε κάθε πλατεία, ενώ τα δακρυγόνα αποτελούν τη μόνη μέθοδο διαλόγου των πολιτών με το κράτος, είτε πρόκειται για αντιπολεμική διαδήλωση είτε για μια διαμαρτυρία κατοίκων που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται και προσπαθούν να αντιδράσουν.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την διαρκή προσπάθεια συρρίκνωσης των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, την αύξηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, το τοπίο που βιώνουν καθημερινά οι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας μοιάζει ασφυκτικό.

Σ’ αυτή τη συγκυρία η απάντηση δεν μπορεί να είναι η παραίτηση και ο ωχαδερφισμός.
Η απάντηση δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο μέσα από τη συντονισμένη δράση και την ενίσχυση των δυνάμεων που αγωνίζονται για μια δυναμική και ενωτική προοπτική, όχι μόνο σε εκλογικό επίπεδο, αλλά κυρίως στους καθημερινούς αγώνες.
Γι’ αυτό σας καλούμε να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη, να  αλλάξουμε  τους συσχετισμούς, ώστε να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και να ξαναβάλουμε στο προσκήνιο της πολιτικής, τις ανάγκες μας. Μια προοπτική που δεν πρόκειται να μας την χαρίσει κανένας αυτόκλητος μεσσίας, αλλά μόνο εμείς οι ίδιοι μέσα από την συλλογική δράση και διεκδίκηση. Μια ισχυρή αριστερά αποτελεί τον καλύτερο υπερασπιστή των δικαιωμάτων όλων μας!

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
Εμείς οι νέες και οι νέοι του Συνασπισμού θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να συντονίσουμε τις νεολαιίστικες αντιστάσεις σε διεθνές επίπεδο, γι αυτό και θα προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα τον κοινό βηματισμό μας με τις αριστερές ευρωπαϊκές νεολαίες. Στην ίδια κατεύθυνση το τελευταίο διάστημα ο Συνασπισμός ηγείται μίας εξαιρετικά ελπιδοφόρας προσπάθειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, της προσπάθειας οικοδόμησης ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος της νέας αριστεράς, που θα συντονίσει καλύτερα τις προσπάθειες των λαών της ευρώπης για την αλλαγή των συσχετισμών και την ήττα των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων πράσινων και μπλε.

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να συγκροτήσουμε πυρήνες αντίστασης και διεκδίκησης στις σχολές, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές, γι αυτό και θα συνεχίσουμε να δρούμε από κοινού δίχως ηγεμονισμούς με κάθε νέο, με κάθε συλλογικότητα που έχει κοινό στόχο την αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη επίθεση και τη διαρκή διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νεολαίας που σήμερα αμφισβητούνται.

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις μέσα από τα κινήματα, μαζί με τις νέες και τους νέους που δεν βολεύονται με την μίζερη πραγματικότητα της εκμετάλλευσης και των ανισοτήτων, που δεν συμβιβάζονται να ζουν υποταγμένοι δίχως αξίες και οράματα, που δεν ανέχονται το μάτι του μεγάλου αδελφού να τους παρακολουθεί και να τους ορίζει τη ζωή από την κλειδαρότρυπα.

Με όλους εσάς, φίλες και φίλοι, νέες και νέοι, θα αγωνιστούμε για έναν διαφορετικό κόσμο.

Για έναν κόσμο όπου για να σπουδάσεις δεν θα πρέπει να έχεις χρήματα να σπαταλάς στα φροντιστήρια, γιατί η μόρφωση θα είναι δικαίωμα για όλους.,

Για έναν κόσμο όπου για να εισαχθείς στη σχολή της αρεσκείας σου δεν θα πρέπει να περάσεις από έναν εξαντλητικό Μαραθώνιο εξετάσεων, που σου στενεύουν την σκέψη και σου αδειάζουν τα καλύτερά σου χρόνια, γιατί η γνώση θα αποτελεί αυτόνομη αξία και ο καθένας θα έχει δικαίωμα πρόσβασης σ΄ αυτήν.

Για έναν κόσμο όπου για να βρεις να δουλέψεις δεν θα χρειάζεται ούτε να εξευτελίζεις την αξιοπρέπειά σου, ούτε να στήνεσαι στις ατέλειωτες ουρές της ανεργίας, γατί οι θέσεις εργασίας δεν θα  καθορίζονται από τις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Για έναν κόσμο όπου το δικαίωμα της έκφρασης, της αυτοδιάθεσης του μυαλού και του σώματος, το δικαίωμα στη δημιουργία δεν θα βρίσκονται υπό την συνεχή κρίση και αίρεση των κάθε λογής ιερατείων, δεν θα καταστέλλονται με τρομονόμους και αστυνόμους, γιατί η προσωπική ελευθερία θα αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της κοινωνικής δομής και όχι επίπλαστο όπως σήμερα.

Αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε, αυτόν τον κόσμο διεκδικούμε.

Έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας.
Έναν κόσμο με δημοκρατία και σοσιαλισμό, όχι σαν κι αυτόν τον σκουριασμένο σοσιαλισμό του αυταρχισμού και της ανελευθερίας, που έσβησε στο χθες. Αλλά αυτόν της κοινωνικής απελευθέρωσης, που θα στηρίζεται στον άνθρωπο, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.
Αυτόν που θα ανατέλλει στο Αύριο.

Και αυτόν τον άλλο κόσμο μπορούμε να τον χτίσουμε μαζί. Σας καλούμε να τον χτίσουμε μαζί στους καθημερινούς μας αγώνες από εδώ και μπρος.
Γιατί εμείς μπορούμε να τους φωνάξουμε  φτάνει πια
Όπως το φωνάξαμε στο Σύνταγμα στις  15 Φλεβάρη
Όπως το φωνάξαμε τον Ιούνη στην Θεσσαλονίκη
Όπως θα το φωνάξουμε και αύριο μαζί
Και όσοι περισσότεροι βρεθούμε τόσο πιο γρήγορα τα οράματά μας θα γίνουν πραγματικότητα!

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: