Οχι άλλο κάρβουνο, να SOSουμε ό,τι έχει απομείνει, Αυγή, 11/07/2007

27 12 2008

Ρεπορτάζ: Έλλη ΖΩΤΟΥ

«Να κάψουμε τις πολιτικές που καίνε τα δάση» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της συγκέντρωσης-συναυλίας που θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή στο Σύνταγμα στις 8 μ.μ. των δασών και των ελεύθερων χώρων, συντονίζοντας την χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Πρόκειται για την συναυλία που ήταν να γίνει στην Πάρνηθα στον εξωτερικό χώρο στάθμευσης του κάτω τελεφερίκ, αλλά η Regency Casino δεν έδωσε άδεια για τη συγκέντρωση-συναυλία για να μην ενοχληθούν οι τζογαδόροι πελάτες από τους διαδηλωτές.

Η συγκέντρωση-συναυλία με σύνθημα «Όχι άλλο κάρβουνο! Να σώσουμε όσο πράσινο έχει απομείνει στην Αττική» θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ. με διοργανωτές το Ελληνικό Κοινωνικό Forum, τη δημοτική κίνηση «Ανοιχτή πόλη», την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυρόσβεσης Διάσωσης. Την εκδήλωση υποστήριξε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», τα «Νέα», η «Αυγή», αλλά και η ΓΣΕΕ, η ΟΤΟΕ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομίας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΕΤ-ΟΤΕ, οι Σύλλογοι Εργαζομένων στην ΕΘΝΙΚΗ και την ΕΜΠΟΡΙΚΗ και ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης καθώς επίσης και των ραδιοφωνικών σταθμών Μελωδία 105,5 στο Κόκκινο, Εν λευκώ και Best.

Ο Τάσος Κορωνάκης από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ μιλώντας για την συναυλία της Παρασκευής είπε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία ώστε να ακουστεί το «Φτάνει πια, ως εδώ» απέναντι στον κυνισμό των κυβερνώντων που αξιολογούν το συμφέρον περισσότερο από τις ανθρώπινες ζωές. Δηλώσεις τύπου Αλογοσκούφη «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα εμποδίσει την ανάπτυξη» είναι στο στόχαστρό μας, δήλωσε και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να πωλούν το οξυγόνο μας στο κεφάλαιο.

Η Στάβυ Σαλουφάκου, πρόεδρος του ΕΚΑ, υπενθύμισε ότι κατέχουμε την τραγική πρωτιά των 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Εξέφρασε την απαίτηση να μην τσιμεντοποιηθεί ούτε 1 τ.μ. και ζήτησε την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων άμεσα, ενώ μας ενημέρωσε ότι σκοπεύουν να οργανώσουν καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ώστε να συμβάλλουμε όλοι στην προστασία των ελεύθερων χώρων.

«Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη σε μια χώρα που η μισή Αττική έχει τσιμεντοποιηθεί παράνομα. Είναι ζωτικής σημασίας να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση» ανέφερε η Δέσποινα Σπανού μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και τόνισε πως επειδή εύκολα συγκινούμαστε αλλά και εύκολα ξεχνάμε,δεν πρέπει να σταματήσουμε στη συναυλία.

Αλ. Τσίπρας: Να διασωθούν Ελληνικό, Χαϊδάρι, Ποικίλο Όρος και Ελαιώνας

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Δημοτική Κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» σχετικά με την πρόσφατη οικολογική καταστροφή ανέφερε τρόπους διαφύλαξης και αξιοποίησης χώρων που θα μπορούσαν να γίνουν υποδοχείς πρασίνου και να αποτελέσουν «ανάσα» για την Αθήνα, όπως:

* η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, συνολικής έκτασης 5.300 στρεμμάτων, όπως έχει εξαγγελθεί επανειλημμένα

* την ανάγκη παραχώρησης από το υπουργείο Άμυνας των στρατοπέδων Χαϊδαρίου, με έκταση που ξεπερνά τα 3.000 στρέμματα, για τη δημιουργία ενός χώρου υψηλού πρασίνου

* τη διαφύλαξη του Ποικίλου Όρους, όπου τα 3.000 στρέμματα δασικής έκτασης τα διεκδικεί η Εκκλησία,

* την εφαρμογή του Π.Δ. του 1995 για την εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στον Ελαιώνα,με συνολική έκταση των 9.000 στρεμμάτων

* την ενοποίηση του Πάρκου στο Γουδή ως χώρος υψηλού πρασίνου 2.500 στρεμμάτων, σύμφωνα με την υπάρχουσα σχετική μελέτη του ΕΜΠ

* στο παραλιακό μέτωπο, από τον Ιππόδρομο και το Μοσχάτο έως τη Βάρκιζα, να εφαρμοστεί το Π.Δ. του ΟΡΣΑ για την οικολογική αναβάθμιση των χώρων και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών – να μην προστεθεί οικοδομικός όγκος στις ζώνες που διαχειρίζεται η «Ολυμπιακά Ακίνητα» Α.Ε.

* να προστατευθούν αποτελεσματικά οι ορεινοί όγκοι του Λεκανοπεδίου (Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα, Ποικίλο, Αιγάλεω) και οι αδόμητες εκτάσεις στις παρυφές της πόλης από αυθαίρετες επεκτάσεις του αστικού ιστού.

Κ. Παπαντώνης: Να μονιμοποιηθούν οι δασοπυροσβέστες

Ο Κώστας Παπαντώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκτάκτων Πυρόσβεσης-Φύλαξης εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως απουσία οργάνωσης σε επιτελικό επίπεδο, κατάλληλων οχημάτων αλλά και η ύπαρξη 5.500 συμβασιούχων που απασχολούνται μόνο το καλοκαίρι και το χειμώνα που πρέπει να φροντίσουν για την πρόληψη είναι άνεργοι.

«Όλοι συμφωνούμε αλλά στην πορεία άλλοι είμαστε κόκκινοι, άλλοι πράσινοι ή γαλάζιοι. Η ζωή όμως δεν έχει κομματική ταυτότητα,» κατέληξε.

Ο Θανάσης Καρτερός, διευθυντής του Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» είπε πως «αν και εμείς έχουμε χρώμα, κόκκινο, υποστηρίζουμε το πράσινο!», ενώ ο διευθυντής του Ρ/Σ «Μελωδία» Οδυσσέας Ιωάννου μίλησε για την άμεση και χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις ανταπόκριση του ψυχαγωγικού ραδιοφώνου και για την προθυμία όλων των καλλιτεχνών να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.

Τέλος, ο Χρήστος Καραμάνος από το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης κατήγγειλε ότι το Μον Παρνές έχει ήδη σχέδια για κατασκευή μεγαλύτερου πάρκινγκ και η Εκκλησία για δημιουργία κατασκηνώσεων και συνεδριακού κέντρου, ενώ δήλωσε πως «ό,τι τσιμεντένιο ξεφυτρώσει, θα το ρίξουμε».

Στη συνέντευξη παρεβρέθησαν επίσης ο Θέμης Κάραλης από την ακτιβιστική οργάνωση «Ρομπέν των Δασών», ο Κώστας Ήσυχος, ο Θανάσης Βέκιος και η Ευγενία Λουπάκη από τον Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο».

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: