«Ο σημερινός κόσμος δεν έχει μέλλον», Εποχή, 23/3.2003

27 12 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΑΣΟ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Τη συνέντευξη πήρε ο Π. Εγγλέζος
Την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 3ο συνέδριο της Νεολαίας του Συνασπισμού. Ένα συνέδριο που έγινε μέσα σε κλίμα προετοιμασίας του πολέμου από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους αλλά και της ανάπτυξης ενός μεγάλου φιλειρηνικού κινήματος. Η συζήτησή μας με το νέο γραμματέα της Νεολαίας Συνασπισμού με τον 27χρονο Τάσο Κορωνάκη δεν περιορίζεται βέβαια στο θέμα του πολέμου. Το συνέδριο της οργάνωσης ασχολήθηκε και με θέματα φυσιογνωμίας, ιδεολογίας, πολιτικού σχεδίου, σχέσεων με το κόμμα αλλά και για τις τάσεις.

Θα κάνεις έναν σύντομο απολογισμό του συνεδρίου;
Εμείς εκτιμάμε ότι το 3ο συνέδριο της Νεολαίας ήταν σταθμός στην πορεία της οργάνωσης μας. Ένα συνέδριο που πιστοποίησε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα. Θα έλεγα ότι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και η συμμετοχή των συντρόφων μας αλλά και η ποιότητα των συζητήσεων. Έγιναν πολλές κουβέντες στις Πολιτικές Κινήσεις της Νεολαίας σε όλη την Ελλάδα…
Ποιο ήταν το κυρίαρχο θέμα του συνεδρίου;

Αυτό που απασχολεί τους νέους ανθρώπους σήμερα είναι το μέλλον. Αυτό συζητήθηκε και στο συνέδριο. Επίσης συζητήθηκαν ιδεολογικά ζητήματα, μέτωπα που ανοίγουμε το επόμενο διάστημα και φυσικά ό.τι έχει να κάνει με το κίνημα.

Να το κάνω πιο συγκεκριμένο. Είχε να κάνει με τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της οργάνωσης, τα οργανωτικά, το πολιτικό σχέδιο, τις σχέσεις σας με το κόμμα, με τι;

Κυρίαρχο θέμα ήταν ο πόλεμος. Ήταν, νομίζω, λογικό και αναμενόμενο να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας σε αυτό το μεγάλο θέμα και στις κινηματικές προσπάθειες που ήδη γίνονται και θα έλεγα ότι είναι στην κυριολεξία συγκλονιστικές^ ιδιαίτερα η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών. Να, πάλι, η αναζήτηση αυτού του άλλου κόσμου, που εμείς θέλουμε να μας χωράει όλους και να έχει μέλλον. Έχουμε ένα μονοπολικό σύστημα που με την επίφαση ενός πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ξεκίνησε μια ιδεολογική επίθεση, μια επίθεση εναντίον χωρών, λαών, αθώων πολιτών.

Σε τι διαφέρει η Νεολαία σας, από άλλες αριστερές συλλογικότητες; Εννοώ και αυτές που δρουν σήμερα αλλά και αυτές του παρελθόντος, όπως η ενιαία ΚΝΕ και ο «Ρήγας».

Μόνο και μόνο η συγκυρία, στην οποία γεννήθηκε η οργάνωση, αναδεικνύει και τη διαφορετικότητά μας. Είχαμε την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», την ιδεολογική υποχώρηση της αριστεράς και την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού. Όλα αυτά προσδιορίζουν αρκετά από τα στοιχεία της φυσιογνωμίας μας. Σε σχέση με τη σημερινή συγκυρία, το βασικό χαρακτηριστικό είναι η σύνδεση με το κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, με το οποίο η Νεολαία Συνασπισμού συμπορεύεται από την αρχή του. Επίσης, η προσπάθεια μας να εκφράσουμε την ανανεωτική, σύγχρονη, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική αριστερά στις μέρες μας.

Σε ποιο βαθμό ταυτίζεστε με το κόμμα Συνασπισμός; Έχετε και το ίδιο όνομα.

Ναι και δεν είναι σύμπτωση.

Παλαιότερα υπήρχαν οργανώσεις νεολαίας με διαφορετική από το κόμμα ονομασία. Ήταν η Νεολαία Λαμπράκη, η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και η ΚΝΕ ακόμα…

Η Νεολαία Συνασπισμού είναι η νεολαία του κόμματος. Παρ’ όλα αυτά έχει οργανωτική αυτονομία. Δρα, με βάση τις βασικές αρχές που διέπουν το κόμμα μας, αρχές που έχουμε σε μεγάλο βαθμό συνδιαμορφώσει.

Έχετε μόνο οργανωτική αυτονομία ή και σχετική πολιτική αυτονομία από το κόμμα;

Μια σχετική πολιτική αυτονομία, μπορεί να έχει. Εντούτοις, υπάρχει ο κοινός τόπος με το κόμμα. Αλλά σε αυτή την συγκυρία, η βασική μας επιδίωξη είναι να εκφράσουμε όλο αυτόν τον κόσμο που κατεβαίνει στο δρόμο, που δραστηριοποιείται ξανά, που γεμίζει τις πλατείες, που δημιουργεί αυτή τη μεγάλη ανθρώπινη ασπίδα. Είδες πόσοι μαθητές κατέβηκαν στις πορείες; Δεν χρειάστηκε παρά μια σπίθα, ένα απλό κάλεσμα… Η νεολαία έχει εγγενή ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο ταξικές αναφορές. Έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες, ανησυχίες γιατί δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα, γιατί είναι εκτός παραγωγής ή γιατί επιχειρείται, με βίαιο τρόπο, να την εντάξουν. Είναι ένα τμήμα της κοινωνίας που δεν έχει κουραστεί ή υποστεί ήττα. Υπάρχουν, δηλαδή, πολλοί λόγοι που συγκροτούνται οργανώσεις νεολαίας και έχουν τα δικά τους φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά.

Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου ήταν: «διεκδικούμε έναν κόσμο με μέλλον». Δεν θα μπορούσε, πχ, να ήταν σύνθημα της ΟΝΝΕΔ;

Ο καθένας χρησιμοποιεί ότι θέλει. Έχω δει την ΟΝΝΕΔ να υπογράφει κείμενα και κατά του ιμπεριαλισμού. Εμείς όμως, θέλουμε να δείξουμε το εξής: ότι ο κόσμος αν συνεχίσει να εξελίσσεται όπως εξελίσσεται σήμερα, δεν θα έχει μέλλον.

Αμυντικό σύνθημα.

Στην πραγματικότητα είναι ένα επιθετικό. Ένας κόσμος με μέλλον για μας, είναι ένας κόσμος που λειτουργεί κάτω από διαφορετικές σχέσεις. Λειτουργεί με οικολογική ισορροπία, με ισότητα μεταξύ του άντρα και της γυναίκας, καταργεί τις εξουσιαστικές σχέσεις, σέβεται τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Είναι τελικά ένας κόσμος που στοχεύει σε έναν σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Για μας ο σημερινός κόσμος δεν έχει μέλλον.

Αναφέρθηκες στον σοσιαλισμό. Όμως ο Συνασπισμός συγκροτήθηκε ως κόμμα πολιτικής και όχι ιδεολογικής ενότητας. Στο κείμενο των «Θέσεων» της Νεολαίας, λέξεις σοσιαλισμός ή αντικαπιταλισμός είναι κυρίαρχα. Υπονοεί ένα κλικ αριστερότερα από το κόμμα.

Νομίζω πως όχι. Το προηγούμενο Κεντρικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανοίξει -και όχι να κλείσει- τέτοια ιδεολογικά ζητήματα. Το κείμενο των «Θέσεων» δεν επιχειρεί να δώσει συνταγή, π.χ, για το δρόμο προς το σοσιαλισμό, να καθορίσει επ΄ ακριβώς ποιος θα είναι ο σοσιαλισμός. Προσπαθούμε να σκιαγραφήσουμε συζητώντας για αυτό το δρόμο. Όλα αυτά, χωρίς αυστηρότητα, δογματισμούς. Γι αυτό αναφερθήκαμε και σε άλλα ρεύματα. Σημειώσαμε όμως ότι τα βασικά μας εργαλεία βρίσκονται στο ρεύμα του δυτικού κριτικού μαρξισμού, του ευρωκομμουνισμού, χωρίς να απορρίπτουμε άλλες εκδοχές και χωρίς να αναπαράγουμε απλώς τη μαρξιστική θεωρία. Έχουμε κριτική στάση, προσπαθώντας να παίρνουμε στοιχεία από όλα τα σύγχρονα ρεύματα σκέψης και τα ιστορικά ρεύματα της αριστεράς.

Στα ντοκουμέντα του συνεδρίου σας έχετε ειδική θετική αναφορά στο «Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς». Ωστόσο, στην έναρξη του συνεδρίου ο «χώρος» απουσίαζε, μάλλον χωρίς τη θέλησή του.

Ήταν όμως εκεί. Υπήρχαν οι συνιστώσες του «χώρου» αλλά και καταγράφηκε η επιθυμία της Νεολαίας του Συνασπισμού να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Γι΄ αυτό, την υπόθεση του «χώρου» την έχουμε στο πολιτικό σχέδιο των θέσεων, ως έναν από τους κύριους άξονες που θα διέπουν όλες μας τις δράσεις. Μας ενδιαφέρει η διαμόρφωση μιας άλλης κουλτούρας στο εσωτερικό της αριστεράς και η προσπάθεια για ενότητα στη δράση. Δεν έχουμε το δικαίωμα, πλέον, να πορευόμαστε έναν μοναχικό δρόμο, θεωρώντας ότι διαθέτουμε την απόλυτη αλήθεια. Αντίθετα, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση μέσα στην αριστερά και να ανακαλύπτουμε κάθε φορά τον κοινό τόπο για να μπορέσουμε να ξαναφέρουμε την αριστερά στο προσκήνιο.

Ο Κώστας Φιλίνης, προσκεκλημένος σας, πέρα από τα καλά λόγια του, σας άσκησε και κριτική ως προς τη θέση που διατυπώσατε για τις συνέπειες από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Πως σχολιάστηκε;

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική παρέμβαση. Για το συγκεκριμένο θέμα έγινε μεγάλη κουβέντα από τους συνέδρους. Στο κείμενο δεν επιχειρήσαμε να μιλήσουμε για τα αίτια. Θελήσαμε να περιγράψουμε τις συνέπειες από αυτή την κατάρρευση, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, μέσα στην οποία γεννήθηκε η οργάνωσή μας. Αν θα θέλαμε να κάνουμε μια ιστορική προσέγγιση και να δούμε τα αίτια της πτώσης θα είχαμε πολλές σελίδες ακόμα. Τελικά, υπήρξε τροπολογία η οποία ενσωματώθηκε στο κείμενο και έκανε σαφές ότι υπήρχαν προσπάθειες στο χώρο της αριστεράς, που από πολύ νωρίτερα, έβαζαν ζητήματα όσον αφορά τη Σοβιετική Ένωση.

Τελευταία, πυκνώνουν οι επαφές και οι κοινές πρωτοβουλίες των «επίσημων» πολιτικών νεολαιών, Ν. ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, ΚΝΕ, Ν. Συνασπισμού, Ν. ΔΗΚΚΙ, ενώ μένουν εκτός οι υπόλοιπες, οι οποίες είναι αρκετές και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο υπαρκτές και πιο δυναμικές.

Είναι όπως γίνεται στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο οποίο δεν πηγαίνουν εκπρόσωποι από άλλα μη κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ωστόσο δεν ταιριάζει αυτή η πρακτική σε νεολαίες.

Η δικιά μας λογική είναι διαφορετική. Αυτό φαίνεται, νομίζω, από τις συνεργασίες που κάνουμε με άλλες νεανικές συσπειρώσεις, με άλλες πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς.

Δεν λειτουργείτε με τάσεις. Σε αυτό διαφέρετε από το κόμμα.

Γιατί, δεν υπήρξε η ανάγκη. Νομίζω ότι το κόμμα αναγκάστηκε από τη συγκυρία να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Παλαιότερα, υπήρχαν και στη Νεολαία τάσεις. Μη νομίζεις ότι εξαφανίστηκαν οι ιδεολογικές αναζητήσεις ή οι διαφορές. Αυτό που συνέβη, είναι ότι μπορούμε να βρισκόμαστε, να κουβεντιάζουμε και να δρούμε, χωρίς να υπάρχει ανάγκη, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερων ομαδοποιήσεων.

Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει. Έχετε βάλει μπρος τις μηχανές σας;

Οι μηχανές μας είναι στο φουλ. Είναι πάρα πολύ κρίσιμη η περίοδος. Υπάρχει όμως και η απάντηση από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τους νέους ανθρώπους. Το είδαμε στις 15 Φλεβάρη, το είδαμε και χθες με τις τεράστιες κινητοποιήσεις, που πολλούς τους ξάφνιασαν, τους αιφνιδίασαν. Οι δεκάδες χιλιάδες νέοι που διαδήλωσαν με τις σημαίες του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, εναντίον του πολέμου, είναι μια μεγάλη, μια σημαντική παρακαταθήκη. Όλες αυτές τις ημέρες θα είμαστε στους δρόμους. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: