«Προφυλάκιση λόγω πολιτικής δράσης»-Η δίκη των 3, Αυγή, 03/01/2007

27 12 2008

Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε η δίκη των τριών αντιεξουσιαστών που κατηγορούνται για την «υπόθεση των ασπίδων». Οι μάρτυρες κατέθεσαν για τα μόνα ενοχοποιητικά στοιχεία που έχουν αποδειχθεί σ’ αυτή την δικαστική διαδικασία μέχρι τώρα και με βάση τα οποία βρίσκεται προφυλακισμένος ο Γ. Καλαϊτζίδης: τη δημόσια κινηματική του δράση, την οπλοκατοχή λόγω της κρητικής του καταγωγής και το πέταγμα των ασπίδων, ως απόρροια της αλληλέγγυας στάσης ζωής που τον χαρακτήριζε.

Πριν τις καταθέσεις των μαρτύρων είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες των δικηγόρων των κατηγορουμένων γύρω από ανακριτικά έγγραφα που καταφθάνουν συνεχώς περιέχοντας αντιφατικά στοιχεία τα οποία, πέρα από το ότι δυσχεραίνουν το έργο της υπεράσπισης, εγείρουν ερωτήματα γύρω από τη νομιμότητα των ανακριτικών διαδικασιών. Χαρακτηριστικά κατατέθηκε έγγραφο αλληλογραφίας της τράπεζας με τις διωκτικές αρχές, στο οποίο ζητάει τα πλήρη στοιχεία των ατόμων των οποίων ζητείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ με βάση τις ημερομηνίες η τραπεζική θυρίδα είχε ήδη ανοίξει. Ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσπευσης της δίκης την περίοδο των Χριστουγέννων προκαλεί κι ένα έγγραφο το οποίο αναφέρει ότι ο χρόνος προφυλάκισης του Γ. Καλαϊτζίδη λήγει (λόγω προηγούμενων δικαστικών εκκρεμοτήτων) τον Ιούνιο του 2007 κι όχι σε λίγες μέρες, όπως μέχρι τώρα ήταν γνωστό.

Έπειτα ακολούθησαν μαρτυρίες ατόμων που δραστηριοποιούνται πολιτικά στην αριστερά, τον αντιεξουσιαστικό χώρο και σε αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, που μίλησαν για τη δημόσια δράση και την παρουσία σε ανοιχτές εκδηλώσεις του Γ. Καλαϊτζίδη, εξαιτίας της οποίας θεωρούν ότι βρίσκεται τόσο καιρό προφυλακισμένος. Πολλοί μάρτυρες αναφέρθηκαν στα κρητικά έθιμα που δικαιολογούν την οπλοκατοχή του κατηγορούμενου, καθώς και στο αίσθημα αλληλεγγύης που τον χαρακτήριζε, με βάση το οποίο σκεπτόμενος πιστεύουν ότι πήρε την ευθύνη να πετάξει τις ασπίδες, χωρίς να έχει συμμετάσχει στις συγκρούσεις στα Εξάρχεια απ’ όπου είχαν κλαπεί.

Ο Ε. Σκυφτούλης (Αντιεξουσιαστική Κίνηση) υπενθύμισε τη συνεχόμενη στοχοποίηση και φυλάκιση αντιεξουσιαστών με «κατασκευασμένα κατηγορητήρια» τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ ο Α. Κορωνάκης, μέλος του ΣΥΝ και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δίκη δεν είναι καθόλου άσχετη με την εντεινόμενη αστυνομοκρατία και το «κυνήγι μαγισσών» εναντίον όσων υποστηρίζουν νόμιμα πολιτικά δικαιώματα, όπως εκφράστηκαν από τις δηλώσεις Πολύδωρα: «Όταν φτάνει ένας υπουργός να χαρακτηρίζει έκνομο τον πρόεδρο μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, σκεφτείτε τι αντιμετώπιση υπάρχει για άτομα που αγωνίζονται εκτός Βουλής».

Γιώργος ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: