Πρόσκληση για τη δημιουργία μιας Κίνησης Ειρήνης, Οικολογίας, Δικαιωμάτων, Αλληλεγγύης, 11/03/2001 (Το δημοσιεύω κυρίως γιατί είχα ξεχάσει οτι υπήρξε)

27 12 2008

Την Τετάρτη, 14 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), η πρωτοβουλία για μια Κίνηση Ειρήνης, Οικολογίας, Δικαιωμάτων, Αλληλεγγύης,

διοργανώνει ιδρυτική εκδήλωση, με προσκεκλημένους ομιλητές τους:

· Αρβανίτη-Σωτηροπούλου Μαρία, πρόεδρο Ελλήνων Γιατρών κατά των πυρηνικών

· Βουδούρη Οδυσσέα, πρόεδρο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»

· Γαβρόγλου Κώστα, καθηγητή Πανεπιστημίου

· Γιαννόπουλο Νίκο, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα

· Σχίζα Γιάννη, διευθυντή του περιοδικού Οικοτοπία

Οι 114 πολίτες που υπογράφουν τη Διακήρυξη, αναφέρουν εισαγωγικά:

Εμείς που υπογράφουμε αυτή την πρόσκληση, άνδρες και γυναίκες, ενταγμένοι/ες και ανέντακτοι/ες σε διάφορες πολιτικές, κοινωνικές και κινηματικές συλλογικότητες, αναγνωρίζουμε την απουσία ενός νέου αντιπολεμικού, αντιμιλιταριστικού και παράλληλα οικολογικού και διεθνιστικού κινήματος. Νέου, γιατί οι παλαιότερες αλλά και οι πιο πρόσφατες, με αφορμή το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, αντιπολεμικές πρωτοβουλίες, αδυνατούν να συλλάβουν τη νέα πραγματικότητα. Μια νέα πραγματικότητα διεθνοποίησης της μόλυνσης, της φτώχειας, των τοπικών πολεμικών συγκρούσεων και των επιπτώσεών τους όχι μόνο σε γειτονικές χώρες όπως για παράδειγμα στα αναφλεγόμενα Βαλκάνια, αλλά επιπτώσεις που αποσταθεροποιούν ευρύτερα κοινωνικά πολιτικά συστήματα, στο όνομα της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Παράλληλα πρέπει να αναγνωρίσουμε την ανάδυση ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού υποκειμένου σε πλανητική κλίμακα που ξεκινώντας από το τοπικό ? εθνικό συναντιέται στο διεθνές πεδίο, στο Σιάτλ και στην Πράγα, στη Νίκαια και στο Πόρτο Αλέγκρε, με παρακαταθήκες αγώνες εναντίον των πολέμων, της φτώχειας, της μόλυνσης, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, του χρέους του τρίτου κόσμου, της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, συνάπτει πλαίσια δράσης και οργανώνει τις νέες κινηματικές διεθνείς πρωτοβουλίες του. Σ΄αυτό το νέο κινηματικό γίγνεσθαι θέλουμε να συμβάλλει και η δική μας προσπάθεια έχοντας την πεποίθηση ότι η αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα και τη βεβαιότητα ότι ένας νέος κόσμος είναι εφικτός.

Διακήρυξη

Τους τελευταίους μήνες, μαζί και με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, ζούμε στην αποκάλυψη ενός εφιαλτικού μέλλοντος.

Οι παρεμβάσεις στη ζωική και φυτική παραγωγή με κίνητρο μονάχα το κέρδος θα οδηγήσουν με ακρίβεια στην εκδήλωση νέων νόσων και νέων επιδημιών. Η χρήση των βομβών με ουράνιο και πλουτώνιο εγγυάται αρρώστιες και απρόβλεπτη δυστυχία στις επερχόμενες γενεές. Υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις που αντί να προστατεύουν τους πολίτες τους, προστατεύουν τους δικούς τους προστάτες. Και τις ΗΠΑ. Και το ΝΑΤΟ. Και εκείνους τους διεθνείς οργανισμούς που στήθηκαν για να νομιμοποιούν τα απαράδεκτα. Και τους στρατιωτικούς που πρέπει πια να ηδονίζονται, όχι μόνο επειδή σκοτώνουν όλο και περισσότερους αμάχους στη διάρκεια των πολέμων, αλλά επειδή τα όπλα τους θα επιφέρουν θανάτους σε ανθρώπους πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο.

Θλιβερή εταίρα στην ευρωπαϊκή συγχορδία των καθησυχαστικών εκκλήσεων και η δική μας κυβέρνηση. Ενώ είμαστε τόσο κοντά σε περιοχές που το ίδιο το ΝΑΤΟ θεώρησε πως πρέπει να αποκλειστούν λόγω ρύπανσης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ρύπανση από ραδιενέργεια και τοξικά δεν περνά σύνορα. Αντί να συνειδητοποιήσει ότι συγκαλύπτει και συνεργεί σε ένα νέο τύπο γενοκτονίας ξορκίζει τη ρύπανση. Αντί να δεχτεί τα αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνών, αμφισβητεί αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο. Και σε αυτήν την επιχείρηση συσκότισης, επιστρατεύονται και κάποιοι επιστήμονες που ιδιοτελώς προσφέρονται. Αντί η ίδια η κυβέρνηση να είναι προστάτης του περιβάλλοντος της χώρας μας, γίνεται ο μεγαλύτερος ρυπογόνος χρησιμοποιώντας τις βόμβες ουρανίου στο Αιγαίο.

Αυτά που βλέπουμε στο Ιράκ είναι η «αυγή του μέλλοντός μας». Είναι αυτά που είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε στο Βιετνάμ, στην Καμπότζη και στο Λάος. Είναι αυτά που δεν βλέπουμε στην Ασία, στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική. Δίπλα μας έχει δημιουργηθεί μία από τις πιο μολυσμένες εστίες του πλανήτη και σ΄αυτήν την περιοχή ζουν εκατομμύρια άνθρωποι. Έχει σημασία σήμερα να επικεντρωθούμε σε αυτά που είναι απολύτως εξακριβωμένα και να μην ανάγουμε τα δευτερεύοντα σε κυρίαρχα. Η ραδιενέργεια, ακόμη και αν είναι χαμηλής έντασης, συσσωρεύεται και δημιουργεί αυξημένο αριθμό καρκίνων. Το ίδιο και η ρύπανση από τα τοξικά. Οι μεταλλάξεις στα γονίδια θα επιφέρουν όλων των ειδών τις γνωστές αλλά και άγνωστες ασθένειες στις μελλοντικές γενεές. Το πλουτώνιο είναι η πιο τοξική ουσία που γνωρίζουμε, και άρα η όποια ποσότητά του είναι καταστροφική. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι από τι έχουν προέλθει οι καρκίνοι που εκδηλώθηκαν στους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσοβο. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε για να αποτρέψουμε τους καρκίνους και τις νέες ασθένειες που με μαθηματική ακρίβεια θα εκδηλωθούν σε λίγα χρόνια και θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς για πολλές πολλές δεκαετίες. Και όποιοι αμφισβητούν αυτή τη βεβαιότητα δεν έχουν σχέση ούτε με την επιστήμη ούτε και με τον ανθρωπισμό.

Η διάσωση του περιβάλλοντος και η πλήρης και κατηγορηματική αντίθεση στον όποιο πόλεμο ποτέ δεν ήταν τόσο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ο φιλειρηνισμός των λαών της Ευρώπης πρώτη φορά είναι σε τόση δυσαρμονία με τις πράξεις των κυβερνήσεών τους. Η κατηγορηματική αντίθεση στη χρήση πυρηνικών όπλων συνδυάζεται πια με την αντίθεση στην λεγόμενη ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Οι προσπάθειες εκατομμυρίων πολιτών να εξασφαλίσουν ένα κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον που να μπορούν στοιχειωδώς να χαίρονται την καθημερινότητά τους και αυτή των παιδιών τους ακυρώνονται βιαίως από τους θιασώτες της νέας τάξης στον κόσμο. Η δημοκρατία όλο και συρρικνώνεται και αποκτά μονάχα ένα τυπικό χαρακτήρα.

Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο άμεσος ο κίνδυνος για τον καθένα και την καθεμιά χωριστά, αλλά ταυτοχρόνως και για όλους μας. Αν δεν δράσουμε τώρα, σε λίγα χρόνια τα φαινόμενα που στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούνται και σήμερα, θα είναι μη αντιστρέψιμα. Και αυτό σημαίνει να εκφράσουμε την αντίθεση και αντίστασή μας στην κατάσταση που διαμορφώνεται, μαζί και με τα άλλα κινήματα σε άλλες χώρες. Να τονίσουμε με κάθε τρόπο ότι η φύση και οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν πια να σπαταλιώνται από τη λαιμαργία των λίγων.

Όλο και περισσότεροι πολίτες απαιτούν τη διάλυση του ΝΑΤΟ και το σταμάτημα της παράνοιας των εξοπλισμών. Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ένας κόσμος ολιγαρκούς αφθονίας και ισόρροπης ανάπτυξης. Ένας κόσμος πολυεθνικής συνύπαρξης. Ένας κόσμος όπου το βασικό πρόταγμα θα είναι αυτό της δημοκρατίας και της ειρήνης και όχι της αυταρχικής διαχείρισης και του πολέμου.

Η δημιουργία ενός μαζικού περιβαλλοντολογικού και συνάμα αντιπολεμικού κινήματος και στον τόπο μας, θα είναι και μια έμπρακτη απάντηση σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και σε όσους συνεργούν για να συμβαίνουν αυτά.

Αδαμόπουλος Δημήτρης, πρ. Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας,

Αλεξόπουλος Μπάμπης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Εργασίας ? Περιβάλλοντος,Ανδρεαδάκη Τασία, πρ. Βουλευτής Οικολόγων,Ανδρεόπουλος Ανδρέας, Αντιπρύτανης ΕΜΠ, Ανδρεόπουλος Βασίλης, Ηθοποιός, Ανταίος Πέτρος, Λογοτέχνης. Αντωνίου Εύβοια, Φοιτήτρια, ΔΣ Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ. Αξελός Ρήγας, Ηθοποιός, Αρβανίτη ? Σωτηροπούλου Μαρία, Πρόεδρος Ελλήνων Γιατρών Κατά των Πυρηνικών. Βενετσάνου Νένα, Μουσικός, Βλάχος Δημήτρης, Δήμαρχος Νάουσας Ημαθίας, Βλάχος Σωτήρης, Δήμαρχος Παρελίων Κέρκυρας, Βογιατζής Κώστας, Συνδικαλιστής ΟΛΜΕ, Βρεττάκος Ηλίας, Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Βρυχέα Αννυ, Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Γαβρόγλου Κώστας, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Γαρυφαλλάκης Δημήτρης, Μαθητής, Μέλος 15μελούς Λυκείου Καστριτσίου, Γενημάκης Νίκος, Φοιτητής, Δ.Σ Ιατρικής Θεσσαλονίκης, Γεωγλερής Γιώργος, Ηθοποιός, Γεωργούλας Μπάμπης, Εκδότης εφημερίδας ΕΠΟΧΗ, Γκουτζαμάνης Κώστας, Αντιπρόεδρος ΕΚΑ, Γλυνός Γιάννης, Δήμαρχος Κορθίου Ανδρου, Γολέμης Χάρης, Οικονομολόγος, Δ/ντής Ιδρύματος Πολιτικού Προβληματισμού «Ν.Πουλαντζάς», Δαμόφλη Βέρα, Δημοσιογράφος, Μεταφράστρια, Δαρσινού Άντζυ, Φοιτήτρια, Δ.Σ Φυσικού Αθήνας, Δίζη Μαρίνα, πρ. Βουλευτής Οικολόγων, Δρίτσας Θοδωρής, «Λιμάνι της Αγωνίας», Ελευθεριάδης Κυριάκος, επίτ. Πρόεδρος Ομοσπ. Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Ελεφάντης Αγγελος, Εκδότης Περιοδικού «ΠΟΛΙΤΗΣ», Έξαρχος Θόδωρος, Ηθοποιός, Ζηρίνης Κώστας, Σκηνοθέτης, Ηλιόπουλος Νίκος, Ιδρυτικό στέλεχος Οικολόγων ? Εναλλακτικών, Ήσυχος Κώστας, Διοίκηση ΟΣΠΑ, Θεοφίλου Ανδρέας, Πυρηνικός Φυσικός ? Ερευνητής Δημόκριτου, Θεωνάς Γιάννης, τ. Ευρωβουλευτής, Ιωακειμίδης Γιώργος, Δήμαρχος Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Ιωαννίδης Γιώργος, Επιτροπή Νέων για τις Ευρωπορείες, Καίσαρης Νίκος, Γραμματέας Οικολόγων ? Εναλλακτικών, Κακομανώλης Γιώργος, Δήμαρχος Κάσου, Καλλέργης Λυκούργος, Ηθοποιός ? πρ. Βουλευτής, Καλομοίρης Γρηγόρης, Γενικός Γραμματέας ΟΛΜΕ, Καλύβης Αλέκος, Αναπληρωτής Γραμματέας ΓΣΕΕ, Καραβίας Τηλέμαχος, Δήμαρχος Ιθάκης, Καρανίκας Νίκος, Αρνητής στράτευσης, Κατσαφάνας Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Σκυρίτιδας Αρκαδίας, Κατσιφάκης Γιάννης, Δήμαρχος Πλατανιάς Χανίων, Κλαυδιανός Παύλος, Δημοσιογράφος, Κοβάνης Μπάμπης, Δημοσιογράφος, Κοντολέων Παναγιώτης, Γ.Γ. Ομ. Εν. Νοσοκ.Γιατρών Ελλάδας ? Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ-ΙΣΑ, Κοροβέσης Περικλής, Συγγραφέας, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, Κορωνάκης Τάσος, Φοιτητής ? Δ.Σ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρας, Κοσμάς Πάνος, Δημοσιογράφος, Κουλουρούδης Μιχάλης, Πρόεδρος Ελλήνων Βιοκαλλιεργητών, Κουνάδης Κώστας, Ζωγράφος, Κουτελάκης Γιώργος, Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Κουτρουβίδης Στάθης, Ιστορικός, Λαδάς Αλέξανδρος, Μαθητής, Πρόεδρος 15μελούς Λυκείου Καστριτσίου, Λάμπρου Πάνος, Αρχισυντάκτης εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ», Λεούσης Σπύρος, Φοιτητής, Δ.Σ Μηχανολόγων ? Μηχανικών ΕΜΠ, Μανιός Νίκος, τ.Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Μαυρουδής Νότης, Μουσικός, Μεννής Μάρκος, Δήμαρχος Ομηρούπολης Χίου, Μπακοπούλου Ντόρα, Πιανίστα, Μπαλαούρας Μάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος, Μποτέλη Μελίνα, Μουσικός, Μπουρνούς Γιάννης, Φοιτητής, Κεντρικό Συμβούλιο ΕΦΕΕ, Μυστακόπουλος Γιάννης, Δημάρχος Αιγάλεω, Ναθαναηλίδου Κωνσταντίνα, Νταής Ανδρέας, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ντρέκος Αντώνης, Διοίκηση Οικονομικού Επιμελητηρίου, Παλαιολόγος Χρήστος, Δήμαρχος Λειβαδιάς, Παπαδημητρίου Ευθύμης, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών, Παπαηλιού Θόδωρος, Δήμαρχος Φολόης Ηλείας, Παπουτσάκης Χρήστος, Εκδότης Περιοδικού «ΑΝΤΙ», Περιστεράκης Μιχάλης, Πρόεδρος ΑΚΕ, Μέλος Διοίκησης Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, Πετρακάκης Μιχάλης, Δήμαρχος Σιβρίτου Ρεθύμνης, Πολενάκης Λέανδρος, Κριτικός Θεάτρου, Προκόβας Γιάννης, Γιατρός, Προμπονάς Μιχάλης, Πυρηνικός Φυσικός, Ριάλδη Μαριέττα, Ηθοποιός, Ρουπακιώτης Αντώνης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Σακιώτης Γιάννης, Πολιτικός Επιστήμονας ? Περιβαλλοντολόγος, Σαμπατακάκης Μιχάλης, Οδοντίατρος, Σαπουνά Αγγελική, Εκπαιδευτικός, Σίσσυ Βωβού, Φόρουμ Αριστερών Φεμινιστριών, Σιώκος Σωτήρης, Διοίκηση ΟΤΟΕ, Σκουρολιάκος Πάνος, Ηθοποιός, Σμυρνιώτης Χάρης, Διοίκηση ΕΚΑ, Σπαθής Γεράσιμος, Πανεπιστημιακός, Σπανού Δέσποινα, Διοίκηση ΑΔΕΔΥ, Σπυριδάκης Σωτήρης, Δήμαρχος Ανατολικού Ζαγορίου Ιωαννίνων, Σπυριδωνίδου Κική, Φοιτήτρια ? Αντιπρόεδρος Δ.Σ Νηπιαγωγών Πάτρας, Στογιάννης Βαγγέλης, Διευθυντής Περιοδικού «ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ», Στρατούλης Δημήτρης, Διοίκηση ΓΣΕΕ, Σχίζας Γιάννης, Διευθυντής Περιοδικού «ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ», Τζιάς Γιώργος, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Πάλης, Τζίκας Θράσος, Δικηγόρος, Τόλιος Διομήδης, Αντιπρόεδρος ENDYL (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοκρ.Αριστερών Νεολαιών), Τριανταφυλλόπουλος Ηλίας, Εκπαιδευτικός, Τριγάζης Πάνος, Διεθνολόγος, Συγγραφέας, Τριφύλλη Βάσια, Ηθοποιός, Τσαμαγδάς Γιάννης, Δήμαρχος Ορμυλίας Χαλκιδικής, Τσελέντης Χάρης, Αρχιτέκτων, Τσιγώνιας Νίκος, Πολιτικός Επιστήμων, Τσίπρας Αλέξης, Μεταπτυχιακός Φοιτητής, Φερεντίνος Γιώργος, Δήμαρχος Μεγανησίου Λευκάδας, Φίλης Δημήτρης, Μέλος Δ.Σ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Φιλίνη Αννα, Αρχιτέκτων ? Ζωγράφος, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, Φιλίππου Πέτρος, Δήμαρχος Καλυβίων Θωρικού, Φωτόπουλος Κώστας, Φοιτητής, Δ.Σ Μαθηματικού Θεσσαλονίκης, Χατζηπέτρος Μιχάλης, Φοιτητής, Δ.Σ Οικονομικού Πάτρας, Χατζόπουλος Χρήστος, Δήμαρχος Τυχερού Εβρου, Χριστοδουλοπούλου Αναστασία, πρόεδρος Δικτύου Κοιν. Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: