Πώς είδαν την αποστολή τα μέλη της, Αυγή, 06/08/2006

27 12 2008

Λέο Γκάμπριελ (Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ)

Μετά την εδραίωση του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος στις 15 Φεβρουαρίου 2003, συναντηθήκαμε στην Τζακάρτα και δώσαμε την υπόσχεση ότι όποτε εκδηλώνεται μια σύγκρουση όχι απλά θα διαδηλώνουμε αλλά και θα ερχόμαστε σε επαφή με τους κύριους παράγοντες της αντίστασης. Ήταν κάτι που κάναμε σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Παλαιστίνη. Η αποστολή μας στο Λίβανο έχει τον ίδιο σκοπό. Θέλαμε να συναντηθούμε με τους πρωταγωνιστές της αντίστασης ενάντια στην ισραηλινή βαρβαρότητα. Είναι σημαντικό το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα να έλθει σε επαφή με το κίνημα αντίστασης που αναπτύσσεται στο Λίβανο. Ο κόσμος εδώ έχει ανάγκη από σημάδια συμπαράστασης και δεν τα λαμβάνει ούτε από την Ε.Ε. ούτε από τον ΟΗΕ.

Νάχλα Σαχάλ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ)

Η αποστολή μας ήλθε στο Λίβανο για να εκφράσει την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κινημάτων στον λιβανέζικο λαό, τον αγώνα και την αντίσταση του. Ήλθαμε για να πούμε ότι δεν αποδεχόμαστε ούτε την επίθεση ούτε το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται. Πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης να μην αποδεχτούν αυτό που συμβαίνει, το επόμενο, δηλαδή, βήμα για την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ. Χαίρομαι που στο Λίβανο υπάρχει κοινό μέτωπο από τη Χεζμπολάχ και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Είναι ένα νέο φαινόμενο και τα παλιά εργαλεία ανάλυσης δεν ισχύουν. Στο Ιράκ, κάποιοι ισλαμιστές και κομμουνιστές στηρίζουν την κατοχή, ενώ εδώ αγωνίζονται μαζί εναντίον της. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο.

Νίκος Γιαννόπουλος (Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ)

Αυτό το έγκλημα πολέμου που συντελείται στο Λίβανο από το Ισραήλ με την συνενοχή των Αμερικανών και τη στήριξη της Ε.Ε. και του ΟΗΕ αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι στη σημερινή εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης η ανάγκη της διεθνούς αλληλεγγύης, της ενότητας των κινημάτων και των λαών έχει μεγαλύτερη σημασία παρά ποτέ. Πιστεύουμε ότι εδώ στο Λίβανο η αντίσταση είναι ηρωική. Όμως, για να εξασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, για να υποστηριχτεί η Ιντιφάντα, για να επικρατήσει η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τα κινήματα της Ευρώπης και του κόσμου πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους, το ενδιαφέρον τους και, κυρίως, την αγωνιστική τους κινητοποίηση εδώ. Στις χώρες μας οφείλουμε με διαδηλώσεις, αποστολές και κινητοποιήσεις να πούμε ένα «Φτάνει πια», μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς πόλεμο, με κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη.

Δέσποινα Σπανού (ΑΔΕΔΥ)

Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Είναι άλλο να ζεις ορισμένα γεγονότα από κοντά και άλλο να τα παρακολουθείς από τα ΜΜΕ. Οι συνθήκες με τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες είναι εντελώς τραγικές και εμείς, ακόμη και οι αριστεροί, προοδευτικοί άνθρωποι, είμαστε πολύ μακριά από τις ανάγκες τους. Εκείνο λοιπόν που προέχει από τα συνδικάτα είναι πρώτα απ’ όλα η αγωνιστική κινητοποίησή τους ούτως ώστε να επιβάλουμε την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησής μας. Πρέπει επίσης να δούμε όλοι πως μπορούμε να βοηθήσουμε πιο ενεργά συγκεντρώνοντας άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες του Λιβάνου, αλλά και για τους Παλαιστινίους που ζουν εκεί τόσα χρόνια χωρίς κανένα κοινωνικό δικαίωμα.

Μιχιάρ Ικτάμι (Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων Ελλάδας)

Όταν αρχίσαμε να σχεδιάζουμε αυτή την αποστολή, γνωρίζαμε το ρίσκο. Όμως, από την άλλη, υπήρχε το θέμα της ηθικής στήριξης των ανθρώπων αυτών που καθημερινά βομβαρδίζονται. Πιστέψαμε ότι θα είχε πολύ μεγάλη πολιτική σημασία μια αντιπροσωπεία από μαζικούς φορείς να εκφράσει την συμπαράσταση της στον λαό του Λιβάνου και την αντίστασή του στον ίδιο τον τόπο της τραγωδίας. Αποδείχτηκε μία σωστή κίνηση, γιατί κατάφερε να στηρίξει το ηθικό εκείνων που αυτή τη στιγμή αντιμάχονται τα σχέδια των Αμερικανών και των Ισραηλινών για μια νέα Μέση Ανατολή. Έχουμε, όμως, ακόμη πολλά να κάνουμε. Αυτές τις στιγμές, ο λιβανέζικος λαός χρειάζεται κάθε είδους βοήθεια. Το αντιπολεμικό κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχει το χρέος να στηρίξει αυτόν τον κόσμο ώστε να μπορέσουμε να απαιτήσουμε από αυτή την αντίσταση -που τόσο μας ανυψώνει το ηθικό- να νικήσει.

Τάσος Κορωνάκης (ΣΥΝ)

Στη Μέση Ανατολή, μια αποστολή αλληλεγγύης από την Ελλάδα είδε την βαρβαρότητα να παίρνει σάρκα και οστά. Είδε την πολιτική του Ισραήλ να επικαλείται αυτοάμυνα σκοτώνοντας πάνω από 600 αμάχους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Είδε το σχέδιο της Αμερικής για τη νέα Μέση Ανατολή, μια Μέση Ανατολή χωρίς αντίσταση, με υποταγμένους λαούς. Το βασικό ερώτημα που γεννάται σε όλους μας επιστρέφοντας είναι τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να μην περάσουν τα σχέδια του Ισραήλ και της Αμερικής, για να σταματήσει η συνένοχη σιωπή της Ε.Ε., για να πάρουν οι λαοί την τύχη τους στα χέρια τους.

Ντένις Μπρούτους (Νοτιοαφρικανός πανεπιστημιακός, παλιός συγκρατούμενος του Νέλσον Μαντέλα)

Βρισκόμαστε εδώ για να μεταφέρουμε στον λαό του Λιβάνου και της Παλαιστίνης την συμπαράσταση των Νοτιοαφρικανών. Η κυβέρνησή μας καταδικάζει στα λόγια την επίθεση αλλά σε στρατιωτικό επίπεδο συνεργάζεται τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το Ισραήλ. Είναι κάτι βαθύτατα αντιφατικό, γιατί το ANC υποστηρίχτηκε σημαντικά στον αγώνα του από τους Παλαιστινίους. Η κυβέρνησή μας προδίδει επομένως, κατά μία έννοια, τους παλιούς φίλους και συμμάχους μας. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι δεν ισχύει το ίδιο ούτε για την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας μας ούτε για τον λαό μας.

Κώστας Φωτάκης (ΝΑΡ)

Βαδίζοντας στη νότια Βηρυτό δεν μπορεί κανείς παρά να νιώσει δέος για αυτή την απάνθρωπη καταστροφή. Τα νότια προάστια της Βηρυτού και ο νότιος Λίβανος είναι ο ορισμός του ολοκληρωτικού πολέμου ενάντια σε φτωχούς και δυστυχισμένους ανθρώπους που ορίστηκαν από τους δυνατούς του κόσμου σαν εχθροί και εξοντώθηκαν. Η έρημη αυτή πόλη αποτελεί το όραμα και το μέλλον που μας επιφυλάσσει ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός. Σε Βαλκάνια, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λίβανο και Παλαιστίνη, η οργή πρέπει να μετατραπεί σε ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό κίνημα της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Στη χώρα μας, το αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να εμποδίσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στις «ειρηνευτικές δυνάμεις» κατοχής στο Λίβανο και να εμποδίσει την κυβέρνηση να πάρει μερίδιο από τη λεία.
Συντάκτης : Τρίκκας Μιχάλης

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: