Στην καρδιά της μαύρης ηπείρου το πολύχρωμο κίνημα, Αυγή, 23/01/2007

27 12 2008

Στην Κιμπέρα του Ναϊρόμπι, τη μεγαλύτερη παραγκούπολη του πλανήτη, άνοιξε το Σάββατο τις εργασίες του το 7ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. Περισσότεροι από 50. 000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία ειρήνης που άνοιξε τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης, η οποία φέτος διεξάγεται υπό το κεντρικό σύνθημα «Λαϊκοί αγώνες, λαϊκές εναλλακτικές».

Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές στο Ναϊρόμπι, στις διάφορες δραστηριότητες, συζητήσεις και σεμινάρια έχουν εγγραφεί και θα συμμετέχουν περισσότεροι από 80. 000 εκπρόσωποι και ακτιβιστές από όλες τις γωνιές του πλανήτη, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η ντόπια συμμετοχή που αναδεικνύει τη ζωντάνια και την αγωνιστικότητα των ομάδων, των φορέων, των δικτύων της μαύρης ηπείρου. Ανάμεσά τους ισχυρή είναι η παρουσία πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και οργανώσεων των Εκκλησιών που δραστηριοποιούνται κοινωνικά στο πλάι των φτωχών και των «ξεχασμένων». Μεγάλη είναι η παρουσία από Αμερική – Λατινική Αμερική, από την Ευρώπη (ιδιαίτερα Ιταλών, Γάλλων, Γερμανών) και από την Ασία (κυρίως από Ινδία, Πακιστάν και Κίνα). Από την Ελλάδα στο Ναϊρόμπι βρίσκεται αντιπροσωπεία σαράντα ατόμων από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, διάφορους φορείς(Δίκτυο), συνδικάτα (ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) ανάμεσά τους οι Τάσος Κορωνάκης, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Δέσποινα Σπανού κ.ά.

Οι δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Κένυας για την έβδομη συνάντηση του Φόρουμ (να σημειωθεί ότι πριν από έναν χρόνο είχε γίνει με επιτυχία η πρώτη παναφρικανική συνάντηση του Φόρουμ στο Μπαμάκο του Μάλι) βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με την πιο ακραία φτώχεια. Περισσότεροι από 700. 000 άνθρωποι στοιβάζονται σήμερα στην παραγκούπολη της Κιμπέρα κάτω από άθλιες συνθήκες. Ζουν σε πλίθινες καλύβες, χωρίς τρεχούμενο νερό ή αποχετευτικό δίκτυο, χωρίς δρόμους ή την παραμικρή κοινωνική πρόνοια.

Η πορεία ειρήνης κατέληξε στο πάρκο Ουχούρου στο κέντρο του Ναϊρόμπι. Εκεί, ένας μετά τον άλλον, οι ομιλητές κατηγόρησαν την πολιτική των ανεπτυγμένων χωρών που, όπως επισήμαναν, διαιωνίζουν και βαθαίνουν τη φτώχεια στον Τρίτο Κόσμο. «Γνωρίζουμε τον κόσμο που θέλουμε. Είναι ένας κόσμος όπου δεν θα υπάρχει κυριαρχία της Δύσης αλλά σεβασμός. Ενας κόσμος όπου δεν θα υπάρχουν χρέη που θα εκπορεύονται από αυτή την κυριαρχία» τόνισε ο Τσίκο Γουίτακερ, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Φόρουμ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι αφρικανικές χώρες δαπανούν ετησίως 15 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών τους τη στιγμή που η πλειονότητα του πληθυσμού της ηπείρου ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Η «μαύρη ήπειρος» μαστίζεται επίσης από το AIDS και τον αναλφαβητισμό, θέματα που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα σεμινάρια και τις συζητήσεις του φετινού Φόρουμ.

Στην πληγή του AIDS αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο πάρκο Ουχούρου και ο πρώην πρόεδρος της Ζάμπια, Κένεθ Καούντα. «Το βασικό ζήτημα είναι η πρόληψη» τόνισε σημειώνοντας ότι όλοι οι Αφρικανοί πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις και να συζητούν ανοιχτά για το πρόβλημα. «Δεν σας συμβουλεύω για κάτι που δεν κάνω ο ίδιος» πρόσθεσε ο Καούντα, που υποβλήθηκε στις σχετικές εξετάσεις πριν από τέσσερα χρόνια και μίλησε ανοιχτά για τον θάνατο του γιου του από την ασθένεια.

Περισσότεροι από 150. 000 άνθρωποι και από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη θα μετάσχουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διαδηλωτών, στις πολύμορφες εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις του Φόρουμ που ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Εκτός από τη φτώχεια και το AIDS, τις φετινές συζητήσεις θα απασχολήσουν ακόμη τα ζητήματα του πολέμου, των μεταναστών, της στέγασης, του περιβάλλοντος, του εμπορίου, το θέμα του νερού, των μεταλλαγμένων, της ανεργίας, της διαφθοράς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχουμε την ευκαιρία τα ζωτικά θέματα του αφρικανικού κινήματος να συναντηθούν με τις θεματικές του παγκόσμιου κινήματος» τονίζει ο Έντουαρντ Ονιούγκι, από τους βασικούς ντόπιους «πρωταγωνιστές» της διοργάνωσης. «Στην Αφρική αγωνιζόμαστε κατά της νεοαποικιοκρατίας και του τρόπου παρέμβασης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα διάφορα κινήματα είναι συχνά σε αντίθεση, όμως τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι οι κοινές μας προσπάθειες θα έχουν ανταπόκριση στην κοινωνία μας και στον κόσμο προσέθεσε με αισιοδοξία ο Ονιούγκι.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες και «συμμετοχή» στο Φόρουμ στο Ναϊρόμπι μπορείτε να ανατρέξετε στη διαδικτυακή σελίδα του www. wsf2007. org
Συντάκτης : Τρίκκας Μιχάλης

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: