Στόχος η συγκρότηση αριστερής πολιτικής και πολιτιστικής αντιπρότασης, Αυγή, 04/10/2005

27 12 2008

Το φεστιβάλ αποτελεί ένα ακόμη σημείο στην επίπονη προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας σύγχρονης αριστερής πολιτικής και πολιτιστικής αντιπρότασης, που θα συγκρούεται με το κυρίαρχο μοντέλο του ατομικισμού, της εμπορευματοποίησης, του καταναλωτισμού και θα αναδεικνύει αξίες όπως η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη, υπογράμμισε στην ομιλία του ο γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας του ΣΥΝ Τάσος Κορωνάκης περιγράφοντας κωδικοποιημένα το μοντέλο που επαγγέλλεται η Νεολαία του ΣΥΝ συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια που κάνουν οι νέοι και οι νέες του ΣΥΝ δεν περιορίζονται στο φεστιβάλ. Στην ομιλία του ο Τάσος Κορωνάκης επικεντρώθηκε, όπως είναι φυσικό, σε δύο βασικά ζητήματα: την εργασία, σε συνδυασμό με την ανεργία και την παιδεία.

Ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «μετά τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες νέοι και νέες δουλεύουν ως πωλητές/τριες για 500 ευρώ τον μήνα, πληρώνονται με 570 ευρώ βασικό μισθό, δουλεύουν με συμβάσεις έργου και δελτία παροχής υπηρεσιών, δουλεύουν ως κούριερ – ντελίβερι – εξωτερικές εργασίες σε άθλιες συνθήκες και με πολύ χαμηλούς μισθούς, δουλεύουν σε κίνδυνο από τα εργατικά ατυχήματα, δουλεύουν ως νέοι επιστήμονες στον ιδιωτικό τομέα θεωρώντας φυσιολογικές τις 9 και τις 10 ώρες δουλειάς ημερησίως, δουλεύουν ως καθηγητές ενισχυτικής διδασκαλίας και πληρώνονται 2 χρόνια μετά, ή ακόμα χειρότερα δεν δουλεύουν, ζώντας με την ανασφάλεια και το άγχος».

Ευθύνες απέδωσε ο Τ. Κορωνάκης στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, σημειώνοντας ότι «αδυνατεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των νέων εργαζομένων (…). Το σημαντικότερο πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η αδυναμία του να προσαρμοστεί στις νέες μορφές απασχόλησης, αδυνατώντας να παρέχει στοιχειώδη υποστήριξη σε χιλιάδες εργαζόμενους. Παράλληλα, οι ηγεσίες του, προερχόμενες από τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας, εμφανίζονται γραφειοκρατικές, συντηρητικές και πολλές φορές αντικινηματικές, αδυνατώντας να εμπνεύσουν έστω και στο ελάχιστο τους νέους εργαζομένους και δημιουργώντας μια έντονα συμβιβασμένη εικόνα για το συνδικαλιστικό κίνημα με κραυγαλέο παράδειγμα την περίπτωση του ΟΤΕ». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ο Τ. Κορωνάκης, στόχος της Νεολαίας του ΣΥΝ είναι η ενίσχυση σωματείων που αγωνίζονται και η προσπάθεια επίτευξης νικών, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η δημιουργία νέων σωματείων σε χώρους που δεν υπάρχουν και η προσπάθεια λειτουργίας τους ως αντισωματείων.

Στο χώρο της παιδείας, τώρα, ο Τάσος Κορωνάκης επεσήμανε ότι βασικός στόχος της Νεολαίας του ΣΥΝ είναι «η άμεση συγκρότηση ενός Πανεκπαιδευτικού Μετώπου, όπου στη βάση της ισοτιμίας θα εκπονηθεί ένα πλαίσιο αιτημάτων και θα εξαγγελθεί πλάνο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με παράλληλη ενημέρωση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας για το επόμενο διάστημα». Μας αφήνουν αδιάφορους, ανέφερε με νόημα ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ, οι μικροκομματικές λογικές και η πλειοδοσία αγωνιστικότητας.

Παραλλήλως, στην ομιλία του ο Τάσος Κορωνάκης υπενθύμισε τα αποτελέσματα του γαλλικού δημοψηφίσματος για το ευρωσύνταγμα και τις εκλογές στη Γερμανία, λέγοντας ότι «και τα δυο γεγονότα ήταν αποτελέσματα πλατιών συνεργασιών που κατάφεραν να πείσουν τον κόσμο της εργασίας και να φέρουν νικηφόρα αποτελέσματα, δημιουργώντας πολύ θετικές προοπτικές».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για μια νέα προσπάθεια συγκρότησης στρατηγικού σχεδίου για την Αριστερά στην Ευρώπη. Επιπλέον, ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη στην Αθήνα.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Τάσος Κορωνάκης, με αφορμή το επικείμενο συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΝ, υποστήριξε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μέτωπο με το συντηρητισμό, την Εκκλησία, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία, καλώντας τους νέους και τις νέες να παλέψουν για «τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, για έναν κόσμο πολύχρωμο, που θα χωράει πολλούς κόσμους».
Συντάκτης : Παπαδόπουλος Α.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: