Συνέντευξη του Τ. Κορωνάκη και του Α. Καρίτζη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή, 23/09/2007

27 12 2008

Το πολιτικό τοπίο θα αλλάξει ακόμη περισσότερο

Η επιτυχία εκτός από πολλούς «πατεράδες», έχει αρκετούς «αφανείς ήρωες». Στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκαν με μεράκι, επιμονή και-όπως φάνηκε-αποτέλεσμα αρκετοί νέοι άνθρωποι. Ο Ανδρέας Καρίτζης (Α.Κ.) και ο Τάσος Κορωνάκης (Τ.Κ.) μιλούν στην Κυριακάτικη Αυγή για την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, τις στοχεύσεις της, τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα, αλλά και το μεγάλο ζήτημα της ανανέωσης. Πρόκειται για δυο νέα παιδιά, με μέλλον στην ριζοσπαστική αριστερά..

– Με βάση τα στοιχεία που έχετε συλλέξει, πόσο απέδωσε η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ;

Α.Κ.: Ο βασικός στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια ορισμένη κοινωνική κίνηση, ένα διάλογο, χρησιμοποιώντας μια στοχευμένη από την μία αλλά μαζική από την άλλη καμπάνια. Επιδιώξαμε να αναδείξουμε διαχωριστικές γραμμές, να αποδομήσουμε τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο και να τονίσουμε τη θετική σημασία της ψήφου στην αριστερά. Η καμπάνια ήταν αντισυμβατική και δυναμική, αλλά ταυτόχρονα αναδείκνυε προβλήματα και τις προτάσεις μας για αυτά. Δεν θέλαμε μια γενικά αφηρημένη καμπάνια με κάποια «έξυπνα» διαφημιστικού τύπου συνθήματα. Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα (αφίσα, φυλλάδιο, Ίντερνετ, ραδιόφωνο, τηλεόραση) χρησιμοποιώντας τα, χωρίς όμως να μας χρησιμοποιούν αυτά.

Τ.Κ.: Ξεκινήσαμε με μια αναφορά κυρίως στην αριστερά. Το σύνθημα «αριστερά και ενωτικά κάνουμε τα αδύνατα δυνατά» ήταν σχεδόν η συνέχεια της καμπάνιας της «Ανοιχτής Πόλης» και του «να φέρουμε τα πάνω κάτω στην πόλη» έχοντας όμως αναφορά στα στοιχεία της νίκης και της ανατροπής όπως έγινε και με το άρθρο 16.

Ήμασταν ο μόνος χώρος όμως που φτιάξαμε όλη την καμπάνια μας αρθρώνοντάς την στη βάση συγκεκριμένων θεμάτων που απασχολούν τον κόσμο. Παιδεία, περιβάλλον, δικαιώματα, εργασία και φτώχεια ήταν τα θέματά μας και με γενικό υπότιτλο «δικαίωμά μας» εκπέμψαμε το βασικό μας μήνυμα. Ένα σύνθημα που ήταν διεκδικητικό απο τη μία, τονίζοντας από την άλλη τον αγώνα μας για το αυτονόητο, χωρίς να κλείνεται στην αριστερά και διεκδικώντας τη συμμαχία με όσο κόσμο συνεχίζει να σκέφτεται κριτικά, να αντιδρά στην τηλεοπτική πραγματικότητα και να πιστεύει σε αξίες, μέσα σε ένα τοπίο όπου όλα μπορούν να ισοπεδώνονται.

Α.Κ.: Επιμεληθήκαμε μια σειρά φυλλαδίων,με χιούμορ, με μια αισθητική προσέγγιση εντελώς διαφορετική από αυτή των άλλων παρατάξεων που άγγιξε κυρίως τους νεότερους αλλά και τους μεγαλύτερους. Αναδείξαμε μια άλλη αντίληψη για τη λαϊκότητα και την δυνατότητα να μιλήσεις σε εκτεταμένα ακροατήρια: εκφέραμε ένα λόγο αυθεντικό που προερχόταν από τους «από κάτω» και απευθυνόταν στους «από κάτω». Αναπτύξαμε μια καμπάνια χωρίς μεγάλα λάβαρα, αλλά με έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Τ.Κ.: Όλο αυτό κατέληξε στο κεντρικό μας μήνυμα «Να νικήσει η ζωή, Αλλάζουμε το τοπίο». Είχε προηγηθεί η τρομερή καταστροφή των πυρκαγιών και ο κόσμος έδειχνε να απομακρύνετε από την πολιτική. Εμείς θέλαμε να δώσουμε ένα διπλό μήνυμα. Αρκούντως υπαινικτικό για το μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν γιατί κυβερνήσεις χρόνων επιμένουν να βάζουν τα κέρδη πάνω από το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή, αλλά και με αναφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή και την πολιτική μάχη που δίναμε.

Νομίζω πως το διάλογο που θέλαμε να δημιουργήσουμε προβάλλοντας όσα είχαμε κάνει μέχρι σήμερα, στη βουλή και στους δρόμους τον ανοίξαμε. Ακόμα και με τους μετανάστες που δεν ψηφίζουν. Είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Πρέπει να πείσουμε τους συνταξιδιώτες μας πως η απόφασή τους άξιζε τον κόπο κι μιας και σε αυτό το ταξίδι θα έχουμε πολλά λιμάνια πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως μπορούν να γίνουν και πολύ περισσότεροι.

Έχουμε δική μας κουλτούρα για την πολιτική

– Ένα καλό αποτέλεσμα έχει πολλούς αφανείς ήρωες. Εσείς δουλέψατε επιτυχημένα και στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην Ανοιχτή Πόλη πριν ένα χρόνο. Εντέλει «ποιοι είστε» και πώς λειτουργήσατε όλο το προηγούμενο διάστημα;

Α.Κ.: Κάποιοι από εμάς είμαστε μαζί από τις πρώτες εποχές της Νεολαίας Συνασπισμού και συνεχώς αυξανόμαστε. Όμως, είναι καλύτερο να σας εξηγήσουμε τη λογική και τους στόχους που είχαμε μιας και η όλη διαδικασία ήταν εξαιρετικά πολιτική πάρα να σας πούμε τα ονόματα και τα βιογραφικά μας.

Η δουλειά μιας ομάδας επικοινωνίας είναι αρκετά πολύπλοκη και τα μηνύματα που εμείς προσπαθήσαμε να εκπέμψουμε είχαν πολλούς αποδέκτες και με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά. Έπρεπε να συνδυάσουμε τη δουλειά του γραφείου τύπου, με τη δουλειά της τεκμηρίωσης και την προσπάθεια δημιουργίας μηνύματος και τελικά άρθρωσης μιας καμπάνιας. Όσο καλά όμως κι αν λειτουργήσει μια ομάδα με αυτά τα καθήκοντα σίγουρα δεν φτιάχνει το τελικό αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται για μια παρέα φαινόμενο και δεν είναι τόσο θέμα προσώπων αλλά κυρίως πολιτικού σχεδίου και κουλτούρας για τον τρόπο άσκησης πολιτικής. Τόσο στην «Ανοιχτή Πόλη» και ακόμα περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ δουλέψαμε με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και αυτό που εμείς θέλουμε να μείνει είναι ένα διαφορετικό παράδειγμα συλλογικής δράσης .

Δουλέψαμε με τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της ισοτιμίας, της συναίνεσης και της δημοκρατίας και τα καταφέραμε. Δεν μπορεί η αριστερά να εκπονεί σχέδια που δεν μπορεί να υλοποιήσει στο εσωτερικό της.

– Τα exit polls έδειξαν ότι αρκετοί νέοι άνθρωποι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη γνώμη σας αυτό οφείλεται στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ που «έπιασε» αυτό το κοινό ή στην πολιτική δράση που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ; Πώς σκοπεύετε να διατηρήσετε τον κόσμο αυτό; Ανησυχείτε μήπως η ψήφος μιας μερίδας του κόσμου ήταν ευκαιριακή;

Τ.Κ.: Όλοι μιλάνε για τους νέους και τα προβλήματα τους περίπου σαν να είναι κάποια αξιοπερίεργα όντα. Για μας είναι σαν να μιλάμε στους φίλους μας, στα αδέρφια μας, στα παιδιά που δουλεύουμε μαζί. Για αυτό μας φαίνεται κάπως περίεργο να μιλάμε για τους νέους. Ζούμε μέσα στην κοινωνία, έχουμε τα ίδια προβλήματα με όλους τους άλλους και τους απευθυνόμαστε ευθέως. Θεωρούμε πως δεν είναι μόνο θέμα καμπάνιας, αλλά ο συνδυασμός της καμπάνιας, του προέδρου και της στάσης του κόμματος και ιδιαίτερα της νεολαίας ΣΥΝ τα προηγούμενα χρόνια μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτή τη σχέση. Ο μόνος τρόπος για να την διατηρήσουμε είναι να είμαστε αξιόπιστοι, ειλικρινείς και να έχουμε κάτι χρήσιμο να τους πούμε, κάτι χρήσιμο να κάνουμε για την ζωή τους και για τις ζωές μας.

Δεν εγκατάλειψε τυχαία ο κόσμος το ΠΑΣΟΚ

– Ένας κόσμος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι το εγκαταλείπει. Σκοπεύετε να προσεγγίσετε τον κόσμο αυτό και πώς;

Α.Κ.: Η σοσιαλδημοκρατία υιοθετώντας τον νεοφιλελευθερισμό οδηγήθηκε σε μια γενικευμένη κρίση σε όλη την Ευρώπη. Έτσι και εδώ το ΠΑΣΟΚ δεν το εγκατέλειψε τυχαία αυτός ο κόσμος και επίσης δεν ήρθε τυχαία σε μας Ο κόσμος αυτός έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά και τα τελευταία χρόνια είδε τα οράματα και τις αξίες του να χάνονται. Εμείς ήμασταν η βασική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Τ.Κ.: Το επόμενο διάστημα πρέπει να συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε σε αυτό τον κόσμο. Το πολιτικό τοπίο άρχισε να αλλάζει στις εκλογές, αλλά μπορεί να αλλάξει πολύ περισσότερο. Στον κόσμο αυτό δεν μπορούσες και δεν μπορείς να μιλήσεις μέσω της κεντροαριστεράς. Δεν μπορείς να τον προσεγγίσεις τάζοντας του συγκυβέρνηση όταν υπάρχει το άρθρο 16, οι σημερινές εργασιακές συνθήκες, η περιστολή πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας. Δεν θέλει καλύτερο υπουργό δικαιοσύνης. Θέλει άλλη πολιτική. Μπορείς να του απευθυνθείς ως η νέα δύναμη της αριστεράς που πιστεύοντας σε αρχές και αξίες μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις.

– Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΝ θα αξιοποιήσει από εδώ και πέρα τα νεότερα στελέχη; Θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο η ανανέωση;

Τ.Κ.: Εμείς μπορούμε μόνο να ευχαριστήσουμε τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ για όσα μέχρι σήμερα μας έχουν εμπιστευθεί και να επιδιώξουμε νέοι και παλιότεροι σύντροφοι, να προχωρήσουμε μαζί σε πιο ανοιχτές θάλασσες. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως θα αγωνιστούμε με όσες δυνάμεις δώσαμε μέχρι τώρα, όχι μόνο εμείς αλλά και πολλοί και πολλές, για να στεριώσει και να μεγαλώσει η Νεολαία Συνασπισμού, για να πετύχει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, για να κάνει την έκπληξη η «Ανοιχτή Πόλη», για να πάρουμε πριν λίγες μέρες ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ιστορία μας. Με τόση και περισσότερη δύναμη, με τόσο και περισσότερο πάθος θα δουλέψουμε όλοι μαζί και από αύριο για τους επόμενους στόχους, από οποιοδήποτε πόστο.
Συντάκτης : Παπαδόπουλος Α

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: