Το μικρότερο προσφυγάκι στη Ζάκυνθο, Αυγή, 13/11/2001

27 12 2008
Ένα Ρεπορτάζ του Κ. Πουλακίδα στην Αυγή για μια από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες της ζωής μου. Πρόσφατα βρέθηκα στη Ζάκυνθο και γνώρισα ένα νεαρό κορίτσι. Μου είπαν πως μια Ζακυνθινιά την είχε υιοθετήσει τότε και τώρα ζει και εργάζεται στη Ζάκυνθο. 😉 13/11/2001
Αυτό το μωρό που κλαίει στην αγκαλιά της μάνας του είναι ίσως το μικρότερο προσφυγάκι στον κόσμο. Γεννήθηκε στο μεγάλο ταξίδι από το Αφγανιστάν προς την ελπίδα. Τι είναι πόλεμος δεν ξέρει. Ούτε τι είναι πατρίδα, εθνικά συμφέροντα. Ανήκει σε όλο τον κόσμο. Η οικογένειά του έχει άλλα έξι παιδιά. Ο ΣΥΝ σε μία συμβολική κίνηση αλληλεγγύης υιοθέτησε την οικογένεια αυτή και θα τη στηρίξει κοινωνικά, νομικά και οικονομικά.Την Κυριακή ο Νίκος Κωνσταντόπουλος πήγε στη Ζάκυνθο, στο χώρο όπου φιλοξενούνται οι 750 πρόσφυγες (ανάμεσά τους και 145 παιδιά κάτω των 14 ετών). Κρεμασμένοι στα μπαλκόνια του ξενοδοχείου όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες χειροκροτούσαν και φώναζαν «Γιουνάν – Γιουνάν». «Είναι από τα συγκλονιστικότερα βιώματα» είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος ακούγοντας το οδοιπορικό της ζωής τους, τα προβλήματά τους και βλέποντας τις προσπάθειες των νοσοκομειακών γιατρών, των Γιατρών του Κόσμου και του Ερυθρού Σταυρού να βελτιώσουν το επίπεδο υγείας και διαβίωσης των προσφύγων.

Η παρουσία του ΣΥΝ στο νησί ήταν έμπρακτη απόδοση τιμής στη κοινωνία του νησιού. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για τον ανθρωπισμό και την επαναπροώθηση που σχεδιάζει η ελληνική πολιτεία, αλλά και για τη σχετική συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία. «Ανθρωπισμός δεν είναι οι διώξεις και οι απελάσεις. Δικαιοσύνη δεν είναι η εγκατάλειψη και η επαναπροώθηση αυτών που ζητούν καλύτερη ζωή» τόνισε κάνοντας λόγο για «πέταγμα στον κοινωνικό Καιάδα, σε χώρες μαρτυρίου όπου η ανελευθερία και η καταδίωξη κυριαρχούν».

Μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΝ ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Αρμένης, Α. Λαδικός, Ν. Μπάρτζελης, ο πρόεδρος του νοσοκομείου Ζακύνθου κ. Μοίρας, ο αστυνομικός διευθυντής, ο λιμενάρχης του νησιού, η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος, ο Μ. Σαρής από το Τμήμα Δικαιωμάτων και ο Τ. Κορωνάκης από τη Νεολαία ΣΥΝ. Επίσης συναντήθηκε με τον νομάρχη κ. Γάσπαρο, τον μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο και τον δήμαρχο κ. Αγαλιανό και ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από την άφιξη των 750 προσφύγων.

Συντάκτης : Πουλακίδας Κ.
Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: