Δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλο τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, και αυτό είναι αυτονόητο γαμώτο μου!

5 03 2009

«Υπευθυνότητα και ωριμότητα από όλους» ζήτησε ο Πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι αποτελεί ανάγκη «επιτέλους να συνεννοηθούμε στα economiccrisisβασικά, στα αυτονόητα», συμπληρώνοντας πως «όταν η κρίση χτυπά την πόρτα μας, κανείς δεν μπορεί να κωφεύει».

Και τι είναι η κρίση ο ταχυδρόμος;

Εντός του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Παπούλιας ρώτησε τον Πρωθυπουργό: «Τι κάνει η Ευρώπη; Ασυντόνιστη;», για να του απαντήσει ο κ. Καραμανλής: «Η Ευρώπη είναι σε κρίση. Καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε να συντονίσουμε τις δράσεις και να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις από την κρίση».

Η Κρίση. Πως λέμε ο μετεωρίτης, ο τυφώνας, η φυσική καταστροφή…Ε, έτσι ακριβώς και η κρίση. Σαν τις σάλπιγγες της Αποκάλυψης.economic_crisis1

Ο Υπουργός Οικονομικών στις 3/3 δήλωνε:

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι πλέον κοινός τόπος, ότι η ανθρωπότητα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Μια κρίση πρωτοφανή για τη μεταπολεμική περίοδο, η οποία επηρεάζει – λιγότερο ή περισσότερο – όλες τις οικονομίες του κόσμου. Η κρίση στο χρηματοπιστωτικό τομέα μεταφέρθηκε ήδη στην πραγματική οικονομία. Η κατανάλωση και οι επενδύσεις επιβραδύνονται, η ανεργία αυξάνεται και παράλληλα εμφανίζονται η διογκώνονται τα δημοσιονομικά προβλήματα στις περισσότερες χώρες. Οι προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρούνται σε σύντομα διαστήματα από τους διεθνείς οργανισμούς προς το δυσμενέστερο.

και κάπου αλλού:domino-effect-6

«κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες, εξελίξεις στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που αγγίζει όλες τις παγκόσμιες οικονομίες και κατ’ επέκταση και την ελληνική».

Τι είναι λοιπόν αυτονόητο;

ή για να το πούμε καλύτερα,

αυτονόητα και βασικά για ποιόν;


Με ένα γρήγορο ξεφύλλισμα στις εφημερίδες ο καθένας βλέπει δεκάδες ειδήσεις όπως οι παρακάτω:

  • Στον ιδιωτικό τομέα, στις ΗΠΑ, καταργήθηκαν περίπου 697.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουαρίου, σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου ADP. Στον τομέα των υπηρεσιών,που αντιπροσωπεύει περίπου το 85% των εργαζομένων σε τομείς μη γεωργικούς στις ΗΠΑ, καταργήθηκαν τον Φεβρουάριο περί τις 359.000 θέσεις εργασίας, ενώ στον βιομηχανικό τομέα οι θέσεις που καταργήθηκαν υπολογίζονται σε περίπου 338.000. http://www.tvxs.gr/
  • Έρχονται χειρότερες μέρες για την ευρωπαϊκή οικονομία, δηλώνει ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια. Και στη συνέχεια…άφησε να εννοηθεί ότι η ύφεση στην Ε.Ε. μπορεί να συνεχιστεί και το 2010, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησης προς τα κάτω των κοινοτικών προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε.
  • Ζημίες 22 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2008 η μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης εργατικού δυναμικού παγκοσμίως, Adecco SA.
  • Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται η μετοχή του κολοσσού General Electric μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρίας, η οποία ενισχύθηκε από τη μήνυση που κατέθεσε επενδυτής για τη μερισματική πολιτική.
  • Έως και 3.500 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Opel , θυγατρική της αμερικανικής General Motors, σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα για τη σωτηρία της, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Genearl Motors Ευρώπης.
  • Η γαλλική κυβέρνηση αναμένει δημόσιο έλλειμμα που θα αντιστοιχεί στο 5,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το 2009
  • Τι Ford, τι GM «Αν αφήσεις τη Ford να καταρρεύσει, τότε η ζήτηση για αυτοκίνητα Ford θα πάει αλλού -στην General Motors ή σε άλλη ανταγωνιστική αυτοκινητοβιομηχανία», επεσήμανε ο Σμιντ-Χέμπελ, αναφερόμενος σε υποθετικά σενάρια. «Οταν αφήνεις τη Lehman Brothers ή τη Citibank να καταρρεύσουν, η ζήτηση για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ή για καταθέσεις σε άλλες τράπεζες πλήττονται και αυτές, επειδή όλοι φοβούνται και αφήνουν τα λεφτά κάτω από το στρώμα». Ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ θεωρεί ακόμη ότι τα προβλήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν προκλήθηκαν από την ύφεση αλλά εξαιτίας της υπερπαραγωγής, συντασσόμενος άθελά του με το βασικό επιχείρημα των μαρξιστών ότι η υπερσυσσώρευση αγαθών βρίσκεται στην καρδιά της αναπόφευκτης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Το ότι από την αυτοκινητοβιομηχανία εξαρτάται ένας στους 10 εργαζόμενους στην Ευρώπη ή το ότι οι τράπεζες έχουν πάρει στην ουσία «λευκή επιταγή», δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρουν τον τεχνοκράτη του ΟΟΣΑ.
  • Τον πάτο του 2003 «γλείφει» πλέον ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τείνοντας, εν μέσω κλιμακούμενων πιέσεων στις τράπεζες, να μηδενίσει ολοκληρωτικά το κοντέρ των κερδών που κατέγραψε από τις 1.460 μέχρι τις 5.344 μονάδες.
  • Εκτός από τα 28 δισ. η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των τραπεζών ακόμη και εις βάρος των μισθών των εργαζομένων. Οι τράπεζες κινούνται δραστήρια προ δύο κατευθύνσεις προκειμένου να αντλήσουν παράνομα κέρδη: δεν δανείζουν την αγορά, που έτσι έχει στεγνώσει, και προσπαθούν να «κλέψουν» από τους εργατικούς μισθούς. Έτσι την Παρασκευή η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σέρνει την ΟΤΟΕ στα δικαστήρια προκειμένου να καταργήσουν τη διαιτητική απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης (ΟΜΕΔ) που καθόρισε το περιεχόμενο της πρόσφατης κλαδικής σύμβασης εργασίας.Με μια πολύ σκληρή ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ αναφέρει: «Αμετανόητοι και προκλητικοί οι Ελληνες μεγαλοτραπεζίτες αμφισβητούν το Σύνταγμα και τους νόμους, που καθορίζουν σε όλα τα επίπεδα τα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συνεχίζουν χωρίς καμία αναστολή τις επιθέσεις τους ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και φυσικά αδιαφορούν ακόμα και για την ύπαρξη της κυβέρνησης, αφού ήδη όπως όλα δείχνουν αυτή η κυβέρνηση δεν κυβερνά, αλλά… απλώς παρίσταται». «Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθεί για άλλη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων, που αφορούν τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας μέσα από την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος.

Και φυσικά την λύση την βρήκε ο ΟΟΣΑeconomic_crisis_in_the_us_by_benheine

Ειδικά για τη χώρα μας ο διεθνής Οργανισμός επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς. Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης αγορών όπως η ηλεκτρική ενέργεια και οι μεταφορές.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα ένα μόλις χρόνο μετά το νόμο του 2008, ο Οργανισμός ζητά την περαιτέρω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων σε σχέση με το εισόδημα των εν ενεργεία εργαζομένων.

Ζητά επίσης τη μείωση των κλάδων των εργαζομένων οι οποίοι είναι ενταγμένοι στα βαρέα και τα ανθυγιεινά καθώς επίσης και την επαναξιολόγηση όλων των αναπηρικών συντάξεων από ιδιώτες γιατρούς.

Στην κατεύθυνση της παράτασης του εργασιακού βίου τονίζεται ότι η Ελλάδα παραμένει στην ομάδα των χωρών οι οποίες έχουν τα περισσότερα αντικίνητρα, κατάσταση που ζητά να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας και την κατεύθυνση της διευκόλυνσης εισόδου στην αγορά εργασίας νέων και γυναικών τονίζεται ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα όρια των κατώτερων μισθών ειδικά στις περιοχές με υψηλή ανεργία και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα γίνεται και η πρόταση για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας με παράλληλα εξοικονόμηση των απαιτούμενων πόρων από περικοπές δημοσίων δαπανών.

Τονίζεται επίσης ότι θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές και οι φορολογικές δαπάνες που θα προκύπτουν να αναπληρωθούν από τη μείωση των δημοσίων δαπανών ειδικά σε φορείς που παρέχουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες ή μέσω της μείωσης του υπεράριθμου προσωπικού στο δημόσιο. Παράλληλα προτείνεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/04/1636275.htm

Αυτά είναι τα αυτονόητα;crisis

Μπορεί για εσάς κύριε Πρωθυπουργέ και για αυτούς που εκπροσωπείτε!

Για τους λίγους! Για αυτούς που κερδίζουν από εμάς και τώρα είναι σε κρίση εξ αιτίας της βουλιμίας τους!

Για αυτούς που δεν ξέρουν πως είναι να σου τελειώνουν τα λεφτά στις 20 του μήνα. Για αυτούς που δεν είχαν ποτέ αϋπνίες γιατί χρωστάνε το νοίκι, την κάρτα και δεν ξέρω τι άλλο. Για αυτούς που ποτέ δεν στριμώχτηκαν, όταν το παιδί τους ζήτησε να μάθει και 2η ξένη γλώσσα και τα λεφτά δεν έφταναν. Για αυτούς που ποτέ δεν κόπηκε το κινητό ή το σταθερό τους.

E λοιπόν πρέπει να σας πούμε πως αυτό που είναι για σας βασικό και αυτονόητο, αυτό που εσείς προτείνετε ως λύση, είναι για μας η ίδια η κρίση, είναι για μας το ίδιο το πρόβλημα!

Δεν μπορεί να είναι αυτονόητη η καταδίκη της βίας, αλλά όταν δέχεται το Στέκι Μεταναστών δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδα, να κρύβεται από παντού και κανείς σας να μην κάνει μία δήλωση!

Πρέπει να σας πούμε λοιπόν με όση σοβαρότητα και ωριμότητα διαθέτουμε πως δεν υπάρχει συναίνεση!

Δεν θα σας αφήσουμε να βιάσετε την ζωή μας και μαζί την λογική μας!

Σήμερα στις 6μμ στα Προπύλαια για να υπερασπιστούμε τα δικά μας αυτονόητα!

Από αύριο μαζικοί κοινωνικοί αγώνες που θα επαναφέρουν τις ανάγκες μας στο προσκήνιο, που θα επαναφέρουν το αυτονόητο στην θέση του!

Δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλο τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα,

και αυτό είναι αυτονόητο γαμώτο μου!

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

One response

6 03 2009
Σκύλος της Β.Κ.

Για την Κινα, οπου οι ανεργοι εφτασαν τα 20.000.000 (ναι!) το ειδες; Κατσε να δουμε και τι αλλο εχει το παγκοσμιο μενου….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: