Δεχόμαστε την αντίδραση, κατακρίνουμε την επίθεση

18 05 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΤΟΥ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥsyn_epi
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 10/5/09

Την Κυριακή 10 Μαΐου, περίπου στις 9:30 το βράδυ, το Από Μηχανής θέατρο δέχτηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων, οι οποίοι βανδάλισαν το χώρο και, απειλώντας τους εργαζομένους του θεάτρου, εκβίασαν τελικά την ακύρωση της προγραμματισμένης παράστασης «Το κίτρινο σκυλί», έργο που έχει γραφτεί με αφορμή την ιστορία της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Η εταιρεία θεάτρου Συν-Επί (+,Χ), ως καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου και συμπαραγωγός της παράστασης, νιώθει την ανάγκη να απαντήσει στα θέματα που φέρνει στην επιφάνεια μια τέτοια πράξη.

Το Από Μηχανής θέατρο είναι ένας χώρος στον οποίον στεγάζεται φέτος για πρώτη φορά η εταιρεία θεάτρου Συν-Επί (+,Χ), μία μη κερδοσκοπική εταιρεία και όχι μία εμπορική επιχείρηση. Η Συν-Επί (+,Χ) προσδοκεί σε ένα θέατρο καλλιτεχνικών αναζητήσεων. Επειδή ακούστηκαν πολλά για τους εμπορικούς όρους με τους οποίους στήθηκε η παράσταση, εμείς δηλώνουμε ότι :

– Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ήταν ενήμερη για την κίνηση αυτή και δεν είχε εκφράσει καμία αντίρρηση για το γεγονός.

– Τα έσοδα από τη συγκεκριμένη παράσταση, καθώς και από την τελευταία, προγραμματισμένη για τις 2 Ιουνίου, θα κατατίθεντο στο λογαριασμό της Κ. Κούνεβα, ως συνεισφορά για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας της. Τα έσοδα από τις υπόλοιπες 8 παραστάσεις ελπίζαμε απλά ότι θα κάλυπταν τα έξοδα παραγωγής.

– Όλα τα έσοδα από τις επόμενες παραστάσεις του «Κίτρινου Σκυλιού» θα κατατεθούν στο λογαριασμό της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Συχνά το θέατρο έχει κατηγορηθεί ως μία τέχνη αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα. Βασικό μας κίνητρο ήταν και είναι η ανάδειξη του θεάτρου ως ζωντανού οργανισμού, ικανού να αφουγκραστεί τα ζητήματα της επικαιρότητας. Πώς δηλαδή μπορεί η θεατρική δημιουργία να ανταποκριθεί άμεσα σ’ αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία. Πρέπει λοιπόν όλοι μας να αναρωτηθούμε τί τέχνη θέλουμε. Μια τέχνη μουσειακή, απευθυνόμενη σε μια ελίτ και διαπραγματευόμενη θέματα ανώδυνα ή μια τέχνη ζωντανή, μαχόμενη, που να αναπνέει με τους ρυθμούς της κοινωνίας και να διαπραγματεύεται, έστω και με λάθος τρόπο, ζητήματα καίρια και επιτακτικά; Η τοποθέτηση μας αυτή ξεπερνά το καλλιτεχνικό γεγονός καθ’ αυτό και στέκεται μπροστά στη γενικότερη εικόνα : υπάρχει ελευθερία στην τέχνη; Μπορεί να υπάρξει κοινωνική ελευθερία σήμερα αν δεν υπάρχει καλλιτεχνική ελευθερία;

Η λογοκρισία, η επιβολή μιας απόφασης, το βίαιο σταμάτημα μιας παράστασης, το κατέβασμα ενός έργου από κάποια έκθεση είναι δείγματα εξουσιαστικής συμπεριφοράς, είτε προέρχεται από κρατικούς μηχανισμούς (παραδείγματος χάριν ότι συνέβη με το έργο του Thierry de Gaultier στην έκθεση outlook 2003 ή με το έργο της Εύας Στεφανή στο Art Athina 2007) είτε από ομάδες εκτός του συστήματος. Στόχος της Συν-Επί (+,Χ) είναι να δώσει βήμα σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε απόλυτα με τον καλλιτέχνη, σα χώρος στηρίζουμε την ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργίας, δίνοντας πάντα τη δυνατότητα στον αποδέκτη, όποιος και αν είναι, να δώσει απάντηση. Εμείς δε φιμώνουμε κανέναν και δε θα δεχτούμε κανενός είδους φίμωση.Η συζήτηση για τα όρια της τέχνης είναι παλιά και δύσκολη. Δεν θεωρούμε ότι μπορούμε να δώσουμε αυτή τη στιγμή κάποια άλλη απάντηση πέρα από το ότι εμείς θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, γιατί στηρίζουμε ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και, πάνω απ’ όλα, πιστεύουμε στην ελευθερία του ατόμου, την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

Θεωρούμε ότι το προχθεσινό συμβάν έπληξε όχι μόνο το Από Μηχανής θέατρο, με τις εκτεταμένες υλικές ζημιές αλλά κυρίως την δυνατότητα κοινωνικού διαλόγου και καλλιτεχνικού στοχασμού. Πιστεύουμε ότι δεν μπορείς να επιλύσεις κοινωνικά προβλήματα επιδεικνύοντας αντικοινωνική συμπεριφορά. Στόχος μας παραμένει ο διάλογος και η περαιτέρω συζήτηση πάνω σ’ ένα θέμα που αφορά όχι μονό ένα πρόσωπο άλλα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τις δομές και τις αξίες στις οποίες στηρίζεται. Παραμένουμε ανοιχτοί σε σχόλια, απαντήσεις και αντιρρήσεις, εφόσον αυτές θέτονται σε μια βάση διαλόγου.

Κι αν ακόμη είναι νωρίς να τοποθετηθεί το θέατρο απέναντι σε τέτοια γεγονότα, κλείνουμε με τα λόγια της ίδιας της Κωνσταντίνας, την πιο ουσιαστική και δυνατή απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί.

«Η κοινωνία σήμερα χρειάζεται σκέψη και διάλογο, η τέχνη πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα. Γι’ αυτό να συνεχιστούν οι παραστάσεις του έργου του Φάις». Κων/να Κούνεβα

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: