Υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις για ανατροπή του σκηνικού

8 06 2009
από την ΑΥΓΉ

Ανοιχτή και συλλογική συζήτηση ξεκινάει από αύριο κιόλας στο εσωτερικό του ΣΥΝ για τη μελέτη και ερμηνεία των αποτελεσμάτων, όπως ανακοίνωσε χθες ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για αποτέλεσμα που «δεν ανταποκρίνεται ούτε στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στον κόσμο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά ούτε και στους δικούς μας στόχους».

Το 4,6% και η εκλογή ενός μόνο ευρωβουλευτή, του Νίκου Χουντή, παρά τη μικρή αύξηση σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004, αποτελεί, σύμφωνα με την ηγεσία του κόμματος, αρνητικό γεγονός, χωρίς, πάντως, να παραγνωρίζεται η αποχή-ρεκόρ, που έπληξε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη δήλωση που έκανε ο Αλ. Τσίπρας λίγο μετά τα μεσάνυχτα μιλάει ακόμα για το ενδεχόμενο ανατροπής του πολιτικού σκηνικού με την προϋπόθεση «οι δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας να καταφέρουν να συντονίσουν τον βηματισμό τους και να συγκροτήσουν έναν νέο ισχυρό ενωτικό πόλο στα αριστερά του πολιτικού συστήματος, που μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα για την έξοδο από την κρίση». Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΝ δήλωναν λίγο μετά την τελική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης της «γραμμής» και των επιλογών που έχουν αποφασιστεί στα συνέδρια του κόμματος. Από την πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας, στελέχη της μιλούσαν για μεγάλη λάθη, επισημαίνοντας ότι «χρειάζονται σοβαρές αλλαγές και στροφή στην πολιτική του κόμματος».

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ έχει ως εξής:

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που τίμησαν με την επιλογή τους τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους χιλιάδες αριστερούς και αριστερές που δούλεψαν σε αυτές τις εκλογές, σε όλη την Ελλάδα, για την ενίσχυση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Στις προηγούμενες εκλογές είπαμε ότι η επιλογή των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια δοκιμή. Όσα ακολούθησαν, από τότε μέχρι σήμερα, ήταν για εμάς μια δοκιμασία.

Δοκιμαστήκαμε στον πειρασμό να στρογγυλέψουμε τα λόγια μας και τις επιλογές μας για να τους χωρέσουμε όλους και ακόμα περισσότερους.

Δοκιμαστήκαμε σε δύσκολες αποφάσεις που μπορεί και να απομάκρυναν πολλούς.

Δοκιμαστήκαμε σε κοινωνικά μέτωπα και συγκρούσεις που ήθελαν τόλμη και γενναιότητα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στον κόσμο της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά ούτε και στους δικούς μας στόχους.

Σε όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε πολλές φορές κόντρα στον καιρό και κόντρα στα κύματα. Δεν μετανιώνουμε γι’ αυτό. Δώσαμε, όμως, και σκληρές μάχες ενάντια στις δικές μας αδυναμίες και πολλές φορές δεν τις υπερβήκαμε.

Είναι η στιγμή, με ανοιχτή συζήτηση και με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο, να δούμε πώς θα υπερβούμε τις αδυναμίες αυτές.

Είναι η στιγμή να αποτιμήσουμε τις ευθύνες του καθενός και της καθεμιάς από εμάς και να πάρουμε αποφάσεις για να συνεχίσουμε προς τα εμπρός.

Δεν χάνουμε την ελπίδα μας.

Η εκλογική ήττα της κυβέρνησης και τα συνολικά χαμηλά ποσοστά του δικομματισμού δημιουργούν ακόμα τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Αρκεί οι δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας να καταφέρουν να συντονίσουν τον βηματισμό τους και να συγκροτήσουν έναν νέο ισχυρό ενωτικό πόλο στα αριστερά του πολιτικού συστήματος, που μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα για την έξοδο από την κρίση.

Η συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος αποτελεί αναμφίβολα αρνητική εξέλιξη.

Απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να είναι η καταστολή, η περιχαράκωση και η ξενοφοβία.

Η εκρηκτική αύξηση της αποχής είναι, επίσης, αρνητική εξέλιξη.

Επιμένουμε, όμως, να μη σταματάμε να απευθυνόμαστε και σε όλους εκείνους που συνειδητά επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα.

Από αύριο κιόλας θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, ξέροντας ότι εκφράζουμε τις υπαρκτές αγωνίες και τις ανησυχίες τους. Και έχουμε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να μην συναντηθήκαμε μαζί τους στην κάλπη, αλλά θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους σε αγώνες.

Αύριο είναι μια καινούργια μέρα. Και θα είμαστε όλοι και όλες μαζί για να συνεχίσουμε το ταξίδι.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

6 Σχόλια

8 06 2009
ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ! « ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

[…] Comment! Υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις για ανατροπή του σκηνι… […]

8 06 2009
N.Ago

Πολύ ενδιαφέρον αυτά είπε ο Αλέξης και με μεγάλο ενδιαφέρον το αύριο. Για όλους και κυρίως για αυτούς που κινούνται στον χώρο.

8 06 2009
ΙΩΑΝΝΑ Π.

Μην λέμε με ευκολία ότι μας συμφέρει. Δεν πρόκειται για ήττα, αλλά για ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ. Δεν είχαμε «πολύ μικρή αύξηση» από το 2004. Απεναντίας. Το 2004 ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (που είχε κατέβει μόνος του) είχε πάρει 253.542 ψήφους και οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ για μια άλλη ΕΥΡΩΠΗ, (σχήμα που στήριξε μαζικά και ανοικτά ο ΣΥΡΙΖΑ και ανεπισήμως αρκετοί συνασπισμένοι απ΄αυτούς που θέλουν να κλείσουν το μαγαζί ΣΥΝ και να το κάνουν ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 46.356 ψήφους. Δηλαδή το σύνολο του 2004 ήταν 299.898 ψήφοι, όταν σήμερα συγκέντρωσε 250.865.
τα συμπεράσματα δικά σας.
Ι.Π.

8 06 2009
Πόντος και Αριστερά

Ξεπεράστε το συντηρητισμό,
κατανοήστε την κοινωνία,
νοιώστε την πραγματική αγωνία αυτού του λαού,
ξεπεράστε τις κληρονομημένες ιδεοληψίες,
ανοιχτείτε στα νέα κινήματα,
σταματήστε να φοβάστε το διαφορετικό…

Γιατί όσο και να σας φαίνεται παράξενο, σε κάποιους χώρους -καθόλου εχθρικούς σας- έτσι σας βλέπουν!

8 06 2009
ΤΑΣΟΣ

Από χθές σ’ όλα τα ΜΜΕ ακούμε και βλέπουμε μόνο τους εκπροσώπους της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ. Επειδή το ψηφοδέλτιο ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, ήθελα να ρωτήσω: οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ όπως το αριστερό ρευμα του ΣΥΝ, η δευτερη ευρωβουλευτινά της ΚΟΕ, η ΔΕΑ, κλπ. κλπ. που εξαφανίστηκαν; Πώς θα μάθουμε τις εχτιμήσεις τους; Οι απόψεις του Μαργαρίτη μας είναι γνωστές και ο ίδιος είναι ενάντια στον ΣΥρΙΖΑ. Αυτός μα ς εκπροσωπεί;

14 06 2009
Me

Ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε στο δίλημμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Σοσιαλισμός KAI βαρβαρότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: