Δύσκολη ώρα, ώρα ευθύνης, αλληλεγγύης και συλλογικότητας

20 06 2009

Επειδή αυτή την στιγμή δεν έχει σημασία ποιος θα τα πει καλύτερα, ποιος θα δικαιωθεί και ποιος όχι, αλλά πως θα περάσουμε την κρίση στην οποία αναμφισβήτητα βρισκόμαστε, δεν θεωρώ πως είναι η καλύτερη ώρα να κάνω πολιτική μέσα από το μπλογκ μου.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχω γράψει κάποιο κείμενο ανάλυσης της συγκυρίας. Θα γίνουν κι αυτά αλλά μετά την Δευτέρα.

Για την ώρα εξαντλώ το χρόνο μου στις όποιες συλλογικές διαδικασίες προσπαθούν να σταθούν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο της αριστεράς. Δεν ξέρω πόσοι και πόσες το ξέρετε αλλά και στην ομιλία μου στην τελευταία ΚΠΕ ξεκίνησα τονίζοντας πως αν τα καλά αποτελέσματα σε γεμίζουν ευθύνη, τα αποτελέσματα που είναι κάτω από τις προσδοκίες του κόσμου σε γεμίζουν με ευθύνη πολλές φορές παραπάνω. Έτσι επέλεξα σε αυτή την ΚΠΕ πριν κάνω την αποτίμηση των αποτελεσμάτων να κάνω την αυτοκριτική μου για λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες που και εγώ έκανα το προηγούμενο διάστημα και μιας και κατείχα θέσεις ευθύνης έπαιξαν και αυτά το ρόλο τους. Με την ίδια λογική χωρίς βεβαιότητες και αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα των ωρών για την δικιά μας αριστερά θεωρώ πως ο ρόλος μου δεν είναι αυτή τη στιγμή να ρίξω ευθύνες αλλά να βοηθήσω με κάθε τρόπο στην ενότητα και την αλληλεγγύη στο χώρο μας πιστεύοντας πως είναι οι προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση μας και την συνέχιση της πορείας μας. Καλύπτομαι για την ώρα από την δήλωση που κάναμε χθες 11 από τα 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

Παραθέτω όμως και κάποια ακόμα συλλογικά κείμενα που έχουν την αξία τους τούτη την ώρα.

Ψυχραιμία αδέρφια!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

keep_on_fighting

19/06/2009

Δήλωση 11 μελών της

Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ

Ενωμένος ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑDSCN2346_2

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και την συζήτηση που διεξάγεται με βάση την εκδήλωση της πρόθεσης του συντρόφου Αλ. Αλαβάνου να παραιτηθεί από πρόεδρος και βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ  τα κάτωθι 11μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ έχουμε να δηλώσουμε  τα εξής:

1)    Οι ώρες που περνάμε είναι κρίσιμες για τον χώρο μας και απαιτείται από όλους ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αποτελεί μια υποχώρηση των δυνάμεών μας και απέχει από τις προσδοκίες μας, η διαχείρισή του δεν μπορεί να γίνεται με όρους καταστροφολογίας.

2)    Αυτές τις ώρες πρέπει όλοι και όλες να έχουμε στο μυαλό μας τον κόσμο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, τον κόσμο που πίστεψε στο ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε με όλες του τις δυνάμεις την μάχη των Ευρωεκλογών, τον κόσμο που τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε μαζί σε κοινωνικούς αγώνες, τον κόσμο που έστρεψε το βλέμμα του προς εμάς ακόμα και αν τελικά δεν επέλεξε να μας ψηφίσει.

3)    Όλο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μάχες αξιών απέναντι σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, μάχες αξιών για τις οποίες δεχθήκαμε την επίθεση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Με βάση αυτές τις αξίες, με συντροφικότητα και αλληλεγγύη πρέπει να χαράξουμε και τα επόμενα βήματα της κοινής μας διαδρομής. Είναι σίγουρο πως όλοι κάναμε λάθη και πως δεν καταφέραμε να υπερβούμε τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες μας. Ο μόνος δρόμος όμως για να βελτιωθούμε είναι η πίστη μας στην συλλογικότητα.

4)     Μαζί με όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουμε την εκτίμησή μας στον θετικό κεντρικό ρόλο που έπαιξε ο Αλ. Αλαβάνος στην ανάπτυξη του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ και τον καλούμε να επανεξετάσει τη θέση του και να συνεχίσει την συνεισφορά του από την θέση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

5)    Δηλώνουμε προς όλα τα μέλη του ΣΥΝ την απόφασή μας να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην συνοχή και την ενότητα του ΣΥΝ πέρα από διαφορετικές απόψεις. Στον ΣΥΝ δεν περισσεύει κανείς! Στη βάση αυτή θα αναλάβουμε το επόμενο διάστημα όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες για μια ειλικρινή συνθετική πολιτική συνεννόηση όλων των δυνάμεων του ΣΥΝ, που θα διασφαλίζει την ενιαία πορεία και ενιαία εικόνα του κόμματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του 5ου συνεδρίου. Αυτή η ειλικρινής και συνθετική πολιτική συνεννόηση όλων των δυνάμεων του ΣΥΝ αποτελεί κάτι παραπάνω από ευχολόγιο. Αποτελεί την μόνη ρεαλιστική απάντηση για την ανάκαμψη και την αντεπίθεσή μας.

6)    Για όλους εμάς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρωτοπόρο και ελπιδοφόρο εγχείρημα που υλοποιεί σήμερα τον στόχο της ενότητας δυνάμεων της αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας και όχι μόνο συνεχίζει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα, αλλά στην νέα συγκυρία που έχουμε μπροστά μας έχει να παίξει ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο, αποτελεί σήμερα τον πυρήνα εκπόνησης της αντιπρότασής μας. Εμείς θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί και πρέπει να γίνει, χωρίς δημόσιες αντιπαραθέσεις, να συμβάλλουμε  στα αναγκαία βήματα, που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα.

7)    Σήμερα είναι η ώρα της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης με όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, με συνιστώσες και ανένταχτους, σε τοπικές επιτροπές και πανελλαδικά σώματα,  για να ενισχύσουμε την δημοκρατία και την εσωτερική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, για να πάρουμε όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε στα οικονομικά, κοινωνικά, οικολογικά και δημοκρατικά μέτωπα της περιόδου, δίπλα στους  εργαζόμενους και την νεολαία. Η διατύπωση προτάσεων που δίνουν πραγματικές δυνατότητες ουσιαστικής συμμετοχής σε όλους και όλες που συμμετέχουν και συγκροτούν το μεγάλο ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη για την αποτελεσματική του παρέμβαση. Στην πορεία προς το Πανελλαδικό Συντονιστικό και την Οργανωτική Σύσκεψη του Οκτωβρίου θα συμβάλλουμε ενεργά σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Αποστόλου Βαγγέλης, Καρίτζης Αντρέας, Κορωνάκης Τάσος, Λάσκος Χρήστος, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Λεουτσάκος Στάθης, Μαρματάκης Κώστας, Παπαδόγιαννη Σόφη, Στρατούλης Δημήτρης, Φλαμπουράρης Αλέκος, Χουντής Νίκος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΟΑ

«Για τις ανάγκες των πολλών»

Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για όσα συμβαίνουν σήμερα στον πολιτικό μας χώρο, τα οποία, εκτός των άλλων, δοκιμάζουν την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική του αποτελεσματικότητα και την αυτονομία του. Αυτό, νομίζουμε, είναι και το κοινό αίσθημα στον κόσμο μας αυτή τη στιγμή.

Μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη, δεν είχαμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, πιστεύουμε όμως ότι είναι αναστρέψιμο. Το ως τώρα πλούσιο έργο μας, η ενίσχυση της διακριτής μας ταυτότητας, το ηθικό του κόσμου και η σταθεροποίηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν το έδαφος όπου θα στηριχθούμε για τη συνέχιση του εγχειρήματός μας και την ανάκτηση της δυναμικής του. Αυτό, όμως, έχει ως απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη μάχη στην ίδια πολιτική κατεύθυνση με όλο το δυναμικό μας και σε όλα τα επίπεδα.

Τίποτε και καμιά εσωτερική διαδικασία, κανένα άτομο και καμιά συλλογικότητα δεν δικαιούνται, σ’ αυτή τη λεπτή και κρίσιμη, με ιστορικούς όρους, στιγμή να διαταράξει το ρεύμα που με τόσο κόπο συγκροτήσαμε. Η ιστορία της Αριστεράς θα έπρεπε να μας έχει διδάξει ότι κάθε φορά που σε συνθήκες αδιαφάνειας, με κλειστές στους πολλούς διαδικασίες, επιχειρήθηκε να λυθούν σπουδαία ζητήματα, η βλάβη ήταν τεράστια. Όχι μόνο πολιτική αλλά και ηθική, ποιοτική. Εξωθήθηκαν στελέχη και απλοί μαχητές των ιδεών της αριστεράς στην αχρήστευση, στην απουσία, στην αδράνεια.

Εκφράζουμε τη διαφωνία και συγχρόνως την αγωνία μας για τον τρόπο που επιχειρείται να λυθούν σήμερα τα προβλήματα, χωρίς να έχει τοποθετηθεί ακόμα ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι συλλογικοί θεσμοί.

Με αίσθημα ευθύνης λέμε τώρα ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις επίλυσης, και μάλιστα με προωθητικό τρόπο, των προβλημάτων που έχουν τεθεί. Αυτό, όμως, προϋποθέτει να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις μέσα από συλλογικές διαδικασίες, που θα διασφαλίζουν την αυτονομία και τη δημοκρατική, συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Στη βάση αυτή θεωρούμε ότι η παραμονή του συντρόφου Αλαβάνου στην Κοινοβουλευτική  Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  θα συμβάλει θετικά στη διέξοδο από την κρίση, πολύ περισσότερο που εναρμονίζεται με τη δημοκρατική ευαισθησία του κόσμου μας.

ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ενόψει της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τη Δευτέρα 22/6/2009 στην οποία θα συζητηθεί η υποβολή παραίτησης του σ. Αλέκου Αλαβάνου, ως Ομάδα Ρόζα τονίζουμε τα εξής:

1) Ο σ. Αλαβάνος πρέπει να ανακαλέσει την παραίτηση του γιατί συσκοτίζει τις αιτίες του αποτελέσματος των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, απογοητεύει τον κόσμο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και υπονομεύει το συλλογικό χαρακτήρα του εγχειρήματος της ενότητας της Αριστεράς.

2) Θεωρούμε ότι για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελεί μονόδρομο η αριστερή πορεία του και η συμμετοχική, συλλογική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του. Αυτά σημαίνουν πρωτίστως: Άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων και των μεταναστών, όχι εσωστρέφεια και οργανωτικές αντιπαραθέσεις, σύγκλιση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποφάσεις, τον Ιούλιο Πανελλαδικού σώματος που θα απολογίσει το εκλογικό αποτέλεσμα και θα προετοιμάσει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Οκτώβριο με αποκλειστικό θέμα τη «συριζοποίηση» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., την οργάνωση του ως πολιτικού χώρου και την εκλογή συλλογικής ηγεσίας.

3)Πιστεύουμε ότι η συγκέντρωση που καλείται τη Δευτέρα 22/6/2009 έξω από τα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εντείνει την πόλωση και δεν έχει σχέση με την κουλτούρα και την παράδοση της ριζοσπαστικής Αριστεράς που είναι ξένες με τον αρχηγισμό και το μεσσιανισμό.

Ομάδα Ρόζα

20/6/2009

ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΑΛΕΚΟ ΑΛΑΒΑΝΟ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Τα συνδικαλιστικά  στελέχη που υπογράφουμε αυτό το κείμενο δεν επιθυμούμε να κάνουμε  έκκληση  συναισθηματικού χαραχτήρα, αλλά  επειδή  είμαστε οι πρώτοι δέκτες των προβλημάτων που αναφύονται και μέσα στο μαζικό κίνημα από συγκεκριμένες επιλογές που οδηγούν σε άγονη εσωστρέφεια και αποδυνάμωση, κάνουμε έκκληση στην κοινή πολιτική λογική.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι απαιτούνται σοβαρές τομές στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ, στον τρόπο λειτουργίας τους, σε πλευρές της πολιτικής τους, στην καλύτερη γείωσή τους με την κοινωνία και τα προβλήματά της, στην διαμόρφωση μιας καλύτερης σχέσης μεταξύ κοινωνικού και πολιτικού,  μεταξύ μερικού και γενικού. Όλα αυτά για να γίνουν προϋποθέτουν μια ψύχραιμη, συγκροτημένη πορεία αναζήτησης των λαθών, ανασύνταξης και  εν τέλει ικανή διαχείριση ενός κακού εκλογικού  αποτελέσματος.

Δυστυχώς η εξέλιξη των πραγμάτων οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο  αποτέλεσμα. Αποπροσανατολίζει, φορτίζει, απογοητεύει, κλείνει τα ζητήματα.

Περιμένουμε και απαιτούμε μια υπεύθυνη στάση και συνεννόηση από όλα τα στελέχη του κόμματος  και ιδίως από όσους είναι επιφορτισμένοι με τις κεντρικές θέσεις στην ηγεσία του κόμματος. Στην  αριστερά δεν μπορεί να υπάρχουν και δεν υπάρχουν ούτε παιδοκτόνοι, ούτε πατροκτόνοι. Όχι μόνο δεν περισσεύει κανένας αλλά πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι. Ιδιαίτερα όταν έχεις δυο ισχυρά όπλα δεν ακυρώνεις το ένα με το άλλο, δεν αδρανοποιείς κανένα, αλλά με συνέργεια τα αξιοποιείς και τα δύο. Αυτό δεν σημαίνει δυαρχία αλλά κατανομή ρόλων, διαμόρφωση προϋποθέσεων για ενιαίο κέντρο, ενίσχυση της συλλογικότητας, εμπιστοσύνη και αξιοποίηση του κόσμου της αριστεράς, ισχυροποίηση του ΣΥΝ μέσα σε ένα δυνατό ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όπου διαφαίνεται μια ακόμη πιο συντηρητική μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού, στην οποία συμβάλλουν και τα δύο κόμματα του δικομματισμού, που επίκειται μια νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με την αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης, η ανάγκη  για μια άμεση εξωστρεφή δραστηριότητα, για ένα μαζικό και δυνατό πολιτικό σχήμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, που θα είναι το στήριγμα και ο πολιτικός εκφραστής των κοινωνικών αγώνων των εργαζομένων, προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη.

Σύντροφοι .

Ζητούμε να ανακληθεί η παραίτηση του σ. Αλαβάνου από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σας καλούμε σε μια ύστατη προσπάθεια  πολιτικής συνεννόησης. Μην περιοριστείτε μόνο στην διαχείριση δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί. Ικανή ηγεσία δεν είναι μόνο αυτή που λειτουργεί με αποφασιστικότητα, αλλά  κυρίως αυτή που αλλάζει τα δεδομένα, ανταποκρινόμενη  στα μηνύματα των καιρών και  στις πραγματικές  ανάγκες και διαθέσεις του κόσμου της αριστεράς.

Η συγκέντρωση των υπογραφών συνεχίζεται.

 1. Αλεβιζόπουλος Σωτήρης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Καπνοβιομηχανιών
 2. Αλεξανδρής Σαράντος Αν Πρόεδρος Ερ Κέντρου Αρκαδίας
 3. Αμανατίδης Γιαννης μέλος ΕΕ ΕΔΟΘ
 4. Αναστασίου Γιάννης μέλος ΕΕ ΟΤΟΕ΅
 5. Βαρέλης Χρήστος Πρωην Αντιπρόεδρος Εργ Κέντρου Άρτας
 6. Βαρνάβας Δημήτρης Μέλος ΕΓ ΟΕΝΓΕ
 7. Βασιλόπουλος Θάνος μέλος Διοίκησης ΓΣΣΕ
 8. Βρεττάκος Ηλιάς Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ
 9. Γαβρίλης Γιώργος Αν Πρόεδρος ΓΣΕΕ

10. Γεωργακόπουλος Δημήτρης Γραμματέας Νομ Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ευβοίας

11. Γιαλαμάς Τάκης μέλος Διοίκησης ΠΟΕ ΟΤΑ

12. Γιαννόπουλος Γιώργος Μέλος ΕΓ ΟΕΝΓΕ

13. Δαούσης Γιώργος Μέλος Διοίκησης ΠΟΥΕΝ

14. Δούκας Γιάννης Μέλος ΔΣ ΟΜΕ ΟΤΕ

15. Ζαβερδινός Σωτήρης Μέλος Διοίκησης Εργ Κέντρου Λευκάδας

16. Ζαχαριάδου Όλγα Αντ Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

17. Ήσυχος Κώστας Αντιπρόεδρος ΕΚΑ

18. Θεοφιλάτος Γεράσιμος Πρόεδρος Εργ Κέντρου Μεσολογγίου

19. Θεοφιλάρος Θωμάς Αν πρόεδρος Νομ Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας

20. Καλόγηρος Νίκος Μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ

21. Καλύβης Αλέκος Μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ

22. Καπράνας Ζήσης Μέλος Γραμματείας Αυτόνομης Παρέμβασης

23. Κατσιγίνης Μάκης Αντιπρόεδρος Νομ Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λέσβου

24. Κόνιαρης Χρήστος μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ

25. Κυριακούλιας Παναγιώτης Μέλος Διοίκησης ΟΙΥΕ

26. Λαμπρόπουλος Κώστας Μέλος ΔΣ ΠΟΕ ΔOY

27. Μαλακού Κατερίνα Αντιπρόεδρος ΠΟΣΕ ΙΚΑ

28. Μάντης Αθανάσιος μέλος ΔΣ Ερ Κέντρου Αρκαδίας

29. Ξάνθος Ανδρέας Μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ

30. Ολγά Ράπτου Μελος ΓΣ ΠΟΕ ΔOY

31. Παντέλης Παναγιώτης Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

32. Παπαϊωάννου Δημήτρης Οργανωτικός Γραμματέας Εργ Κέντρου Βόλου

33. Παπακωνσταντίνου Γιώργος Μέλος Διοίκησης Εργ Κέντρου Θεσσαλονίκης

34. Πεππες Ζώης Οργανωτικός Γραμματέας ΟΤΟΕ

35. Πολίτου Νανη Οργ Γραμματέας ΕΔΟΠ ΔΕΗ

36. Σαλούρος Αντώνης Μέλος ΔΣ ΟΙΥΕ

37. Σαφός Γιάννης Μέλος ΔΣ ΕΚΑ

38. Σιώκος Σωτήρης Πρώην ΓΓ ΟΤΟΕ

39. Σπανού Δέσποινα Μέλος ΕΕ ΑΔΕΔΥ

40. Σταυρόπουλος Σταύρος Γραμματέας ΟΣΥΟ

41. Στέφανος Παναγιώτης Γραμματέας Εργ Κέντρου Καλαμάτας, μέλος Διοίκησης ΟΤΟΕ

42. Στεφάνου Γιάννης ΓΓ Ενιαίου Συλλόγου ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς Νήσων

43. Σχετάκης Αντώνης Μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ

44. Ταχταλίδου Ντίνα Πρόεδρος Συνδικάτου Ιματισμού Κλωστοϋφαντουργίας Β Ελλάδας Υπ Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

45. Τερζόγλου Παναγιώτης Αν Γραμματέας ΠΟΣ

46. Τραχανατζής Στάθης Αντιπρόεδρος Ομοσπονδία Φαρμάκου

47. Φραγκίδης Παναγιώτης Γρ Οικονομικού ΕΔΟΘ

48. Φράγκου Λία Οργ Γραμματέας  ΟΙΥΕ Διοίκηση ΕΚΠ

49. Χαραλαμπίδου Δέσποινα Αν Γραμματέας Εργ Κέντρου Θεσσαλονίκης

50. Χρυσανθακόπολος Παναγιώτης Τμήμα Εργ Πολιτικής ΣΥΝ (Αχαΐα)

YA  BASTA  !

Σύντροφοι,  ως εδώ.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κακό αποτέλεσμα. Δεν έχει σχέση με τα αποτελέσματα ‘’μεταξύ φθοράς και  αφθαρσίας’’  παλαιότερων – όχι και πολύ παλαιότερων – εκλογών, αποτελεί κυρίως διάψευση προσδοκιών. Δεν συνιστά όμως ήττα, πολύ περισσότερο συντριβή.

Αντίθετα βέβαιη ήττα – ελπίζουμε να μην αποδειχθεί και συντριβή – συνιστούν τα φαινόμενα υστερίας και αυτοχειριασμού  που χαρακτηρίζουν πολλές από τις έως τώρα απόπειρες ερμηνείας του.

Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο  θέλουμε πρωτίστως να εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας να μην ανεχθούμε άλλο το ρόλο του αμέτοχου τηλεθεατή ή/και  αυτού που ενημερώνεται από ΤΑ ΝΕΑ για τα ζητήματα που απασχολούν τον πολιτικό μας χώρο.

Απαιτούμε άμεσα, ουσιαστικές διαδικασίες βάσης, τις μόνες ικανές να δώσουν διέξοδο στο σημερινό πρόβλημα, αλλά και να μας γλιτώσουν από αντιαισθητικές έως αποκρουστικές μορφές αντιπαράθεσης, που θολώνουν τις πολιτικές διαφορές και «δικαιώνουν» τη μηντιακή εκδοχή για την πολιτική ως σύγκρουση μηχανισμών.

Αυτή τη κρίσιμη στιγμή, εμείς λέμε :

 • Ούτε ένα βήμα πίσω στην υπεράσπιση των αγώνων μας, στην υπεράσπιση του   αριστερού – αντισυστημικού – ριζοσπαστικού – κινηματικού ΣΥΡΙΖΑ.

 • Αποσαφήνιση των πολιτικών μας γραμμών, χωρίς αμφισημίες και διγλωσσίες, με πυξίδα την  κοινωνική μεροληψία, για ένα ΣΥΡΙΖΑ οργανωτή και πολιτικό εκφραστή της κοινωνικής αντιπολίτευσης.

 • Το καθεστώς των διαπαραταξιακών συνεννοήσεων, των ισορροπιών και των συμβιβασμών σε επίπεδο κορυφής έχει από καιρό εξαντλήσει την όποια προωθητική του ισχύ, αποτελεί πλέον τροχοπέδη.

 • Να ανοίξει τώρα, άμεσα, επίσημα και οργανωμένα η συζήτηση για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολυτασικό φορέα των μελών, με εκλεγμένα όργανα και αποφασιστικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα.

Αν χτες ήταν, ίσως, νωρίς – αύριο, σίγουρα, είναι αργά !

Βάσω Γάτσιου   –  Συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, Ανένταχτη

Κώστας Φώλιας – Συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, ομάδα ΡΟΖΑ

Γιώργος Χοντρός – Συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ, Γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΝ Τρικάλων

Γιάννης Χριστόπουλος – Ανένταχτος

Σπύρος Αποστολόπουλος – Ανένταχτος

Δημήτρης Σαριγγαλάς – Ανένταχτος

Βασίλης Ζυγούρης – Συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, Ανένταχτος

Σάκης Γρατσάνης  – Συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, Ανένταχτος

Σοφία Γερασοπούλου – ΣΥΝ Τρικάλων

Βάσω Καντάκου  – Ανένταχτη

Παναγιώτης Κρύος – Συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Ε. ΣΥΝ Τρικάλων

Ουρανία Παπαζεύκου – ΣΥΝ Τρικάλων

Χρήστος Σιμορέλης – Ν.Ε.   ΣΥΝ Τρικάλων

Γιάννης Σίμος – Ν.Ε.  ΣΥΝ Τρικάλων

Σωκράτης Ραπτοτάσιος – Ανένταχτος

Βασιλική Παπαθανασίου  – Ανένταχτη

Στέλλα Φώλια – Συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, Ανένταχτη

Γιάννα Πατέρα – ΣΥΝ Τρικάλων

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: