Ανακοινώσεις Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΝ και Γραμματείας ΚΣ Νεολαίας ΣΥΝ

22 06 2009

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ

Στη σημερινή συνεδρίαση η Π.Γ. συζήτησε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών μετά την εκδήλωση της πρόθεσης του Αλ. Αλαβάνου να παραιτηθεί από βουλευτής και από Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και της σημερινής συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε κατά πλειοψηφία στα εξής:

1)                  Αν και το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν κάτω από τις προσδοκίες όλων μας, η διαχείριση από την επόμενη μέρα δημιουργεί μια αναντίστοιχη εικόνα καταστροφής. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία και την απογοήτευση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ από το γεγονός αυτό και με αίσθημα ευθύνης δηλώνουμε πως θα εργαστούμε για να αναστραφεί αυτό το κλίμα. Οι συλλογικές διαδικασίες, η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα είναι μονόδρομος για όλους μας. Με αυτή τη λογική, αλλά και με κατανόηση στα αυθόρμητα αισθήματα του κόσμου της αριστεράς, εκτιμάμε πως η συγκέντρωση που καλείται έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ πριν την συνεδρίαση της γραμματείας δεν μας βοηθάει, δεν ταιριάζει στην κουλτούρα του χώρου .

2)                  Για μια ακόμα φορά δηλώνουμε πως δεν αποδεχόμαστε την παραίτηση του συντρόφου Αλαβάνου και τον καλούμε να ανακαλέσει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε και το σύνολο της ερμηνείας του συντρόφου για το αποτέλεσμα ή τον επιμερισμό ευθυνών έτσι όπως μας παρουσιάστηκε στην προηγούμενη συνεδρίασή μας. Για όλους εμάς η αποτίμηση δεν μπορεί παρά να γίνει με συλλογικό τρόπο και οι ευθύνες δεν μπορούν επίσης παρά να είναι συλλογικές. Ήδη ως κόμμα έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος που θα ολοκληρωθεί με την συνεδρίαση της επόμενης ΚΠΕ του Συνασπισμού, όπου θα συζητήσουμε και τις πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα και θα εκλέξουμε νέο γραμματέα και νέα Πολιτική Γραμματεία. Αντίστοιχα θεωρούμε πως η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ με οργανωμένο τρόπο μέσω ενός κειμένου αποτίμησης της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα συζητηθεί στις τοπικές επιτροπές και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στην συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού στις αρχές Ιουλίου. Στην συνεδρίαση αυτή πρέπει επίσης τόσο να εκτιμήσουμε την νέα συγκυρία και να σχεδιάσουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη περίοδο, όσο και να ετοιμάσουμε την Πανελλαδική Σύσκεψη του Οκτώβρη, που όπως έχουμε συμφωνήσει θα ασχοληθεί με τα ζητήματα της δομής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

3)                  Τούτη την ώρα αντιλαμβανόμαστε και την κρισιμότητα της κατάστασης και την αγωνία του κόσμου της Αριστεράς και επαναβεβαιώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την στρατηγική μας επιλογή για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόθεση μας να συμβάλουμε καθοριστικά στα επόμενα βήματα που όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε. Γνωρίζοντας πως ήδη έχουν ανοίξει μια σειρά από ζητήματα όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε πως σε αυτή την διαδικασία πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας και η ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό, θεματικό και κεντρικό επίπεδο. Με βάση αυτά ξεκινάμε από τις αποφάσεις των πανελλαδικών συσκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές από τις οποίες ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε άλλη πρόταση. Θεωρούμε πως τόσο το Πανελλαδικό Συντονιστικό όσο και η Πανελλαδική Σύσκεψη είναι εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον του ελπιδοφόρου εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ και θα συμβάλουμε και εμείς με συγκεκριμένες προτάσεις που θα συζητήσουμε στα συλλογικά μας όργανα το επόμενο διάστημα.

22/6/2009                                                                 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση της Γραμματείας του Κ.Σ. σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις

1.Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτήν τη στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύριο αποτέλεσμα μια ολοκληρωτική αναντιστοιχία ανάμεσα σε εμάς και στον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας.. Το πλαίσιο και ο προσανατολισμός της συζήτησης πραγματικά δεν θα μπορούσε να είναι σήμερα πιο μακριά από τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τις ανάγκες των κομματιών της κοινωνίας με τα οποία η Αριστερά θέλει να δημιουργήσει οργανικές σχέσεις. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι παρακολουθούν αυτή την στιγμή μέσω των μέσων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμεσολάβηση και τη διαστρέβλωση της εικόνας, ένα συνολικό και πολυεπίπεδο χάος που μπορεί να δρα διαλυτικά για τη μοναδική δύναμη που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αταλάντευτα στο πλάι τους, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες. Αυτό δεν μπορεί παρά να τους φαίνεται τόσο ξένο και δυσνόητο, όσο οι κόντρες στα μεγάλα αστικά κόμματα και άρα γκρεμίζει τις γέφυρες εμπιστοσύνης που με κόπο είχαμε χτίσει. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης, μέσα σε συνθήκες κρίσης, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τα μέτρα τα οποία παίρνονται σε όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες ενάντια στην εργασία και τις κοινωνικές τάσεις που φαίνεται να διαμορφώνονται (όπως η ενίσχυση της ακροδεξιάς), αποτελεί έγκλημα.

2.Το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολιτική συμφωνία στα σημαντικότερα σημεία της στρατηγικής που χαράξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό και το δικομματισμό, καμία συζήτηση για κεντροαριστερά σενάρια, στρατηγική σημασία του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να βαθύνει, μας κάνει να πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σημερινή διαλυτική κατάσταση μπορεί να ξεπεραστεί. Αυτό που χρειάζεται από όλους είναι συντροφικό πνεύμα, αλληλεγγύη και προσήλωση στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις.

3.Η συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο, μέσα στις οργανώσεις αλλά και τις επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιεσδήποτε αιτιάσεις ορθές ή λανθασμένες δεν μπορούν παρά να συζητούνται θεσμικά εκτός και εάν αποτελούν απλώς το μανδύα πολιτικών σκοπιμοτήτων. Σε αυτή ακριβώς την αναγκαία συζήτηση δεν συμβάλλει η συγκέντρωση που προγραμματίζεται τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

4.Το αμέσως επόμενο διάστημα καθίσταται απαραίτητο ένα βήμα μπροστά για το συλλογικό μας εγχείρημα, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, πλέον, ανάγκη να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο κάθε συνιστώσα και κάθε ανένταχτος σύντροφος θα τοποθετηθούμε για να καταλήξουμε συλλογικά σε αποφάσεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο δημοκρατικός και να αρθεί ο ιδιότυπος αποκλεισμός των ανένταχτων αγωνιστών, να προβλεφθούν για όλους και όλες δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αυτή η διαδικασία θα ανοίξεί τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο τον κόσμο που το προηγούμενο διάστημα ήταν κοντά μας και που ακόμα και αν έχει σε κάποιο βαθμό απομακρυνθεί συνεχίζει να μας παρακολουθεί και να περιμένει το επόμενο μας βήμα.

Η Γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού
21/06/2009

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: