ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

22 06 2009

«Η πρώτη ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν  από τον Σεπτέμβρη 2007 μέχρι τον Ιούνη του 2009 και οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές ανήκουν στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Την αναλαμβάνω πλήρως.

Συζήτησα με τη Γραμματεία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κυρίως, όμως έλαβα ένα σκληρό μήνυμα από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Γυναίκες και άνδρες από τη γενιά του Γλέζου, των Λαμπράκηδων, του Πολυτεχνείου που έχουν βιώσει βαρύ τον πέλεκυ του συστήματος και αβάσταχτη την απογοήτευση από ηγεσίες της αριστεράς. Μέχρι τις νέες και τους νέους του άρθρου 16 και τα παιδιά του Δεκέμβρη.

Αυτός ο κόσμος με τα βιώματα και τις καταβολές του είναι η μοναδική περιουσία μας, ελπίδα για τη χώρα μας.

Οι δύσκολες αυτές μέρες είχαν και τη χρησιμότητά τους. Αναδείχθηκαν προβλήματα, δύσκολα αλλά επιλύσιμα, έξω από το ημίφως κομματικών γραφείων. Αναδύθηκε ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στις φίλες και τους φίλους μας. Απελευθερώθηκε, έστω και με τη μορφή της οργής ή της διάθεσης για παραίτηση, ένα πανίσχυρο συναίσθημα αγάπης για το πρωτότυπο εγχείρημά μας.

Αυτό το συναίσθημα είναι η μεγάλη μας δύναμη. Γιατί δίπλα στη σύγχυση του σήμερα τρέφεται  η ελπίδα του αύριο.

Μπορούμε λοιπόν. Όλοι μαζί.

Μπορούμε γρήγορα να ανακτήσουμε την πολιτική πρωτοβουλία, που κάμφθηκε σοβαρά την προεκλογική περίοδο, ως η ουσιαστική, κινηματική, ριζοσπαστική δύναμη της αντιπολίτευσης απέναντι στη ΝΔ με προωθημένες προτάσεις και με πολιτικό σχέδιο έξω από τα όρια του δικομματισμού.

Μπορούμε να αναζωπυρώσουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης με το μεγάλο δημοκρατικό ρεύμα της κοινωνίας που θέλει αλλαγή σε βάθος. Με τον κόσμο της φτώχειας, των υποβαθμισμένων συνοικιών, της ανεργίας, της αβεβαιότητας.

Μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις με τη νέα γενιά, με την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη της αριστεράς απέναντι στην ανταγωνιστικότητα και τον ατομισμό του συστήματος.

Βρίσκω ιδιαίτερα θετικές τις σκέψεις και τις προτάσεις του συντονιστή της Γραμματείας Γ. Θεωνά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε προ πολλού φθάσει στο σημείο τομής. Κάθε καθυστέρηση ή αναβολή θα είναι αρνητικά καθοριστική.

Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κόμμα μου ο Συνασπισμός, μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα συνεργασίας, ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών αλλά να το εμπνέουν, να το πυροδοτούν, να γονιμοποιούν την κοινή δράση, να φέρνουν ιδέες, να φιλοξενούν τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης, χωρίς τους οποίους είμαστε άνυδρο τοπίο.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά  συλλογικής ηγεσίας.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου  είναι το σημείο δοκιμής για όλους μας. Και για μένα.

Με τις μικρές μου δυνάμεις από σήμερα συμμετέχω σε αυτή τη προσπάθεια. Όχι μόνο ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Αλλά και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικώ να έχω την κόκκινη κάρτα για να ψηφίσω στην Συνδιάσκεψη.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                    22/6/2009

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

14 Σχόλια

22 06 2009
plagal

Ωραια. Παμε τωρα να λυσουμε τα δομικα προβληματα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

22 06 2009
N.Ago

Έτσι μπράβο!!!

22 06 2009
kostas

μπραβο συναγωνιστη αλεκο

22 06 2009
ntalikierhs

Ωραία.
Να υποθέσουμε ότι έκλεισε ο κύκλος της αυτοκριτικής και πάμε «ενωμένα», «συλλογικα» και «αριστερά» στην πανελλαδική.
ΥΓ : όταν στηθούν τα ικριώματα για τους «προδότες» ευαγγελιστές της «δεξιάς στροφής» φωνάχτε μας.
Μέχρι τότε εμείς παραμένουμε με τους «Πουλατζάδες» της Β’ Πανελλαδικής (όχι του ΣΥΡΙΖΑ, είστε μικροί για να τα θυμάστε αυτά).

22 06 2009
Καναλιώτης

Έτσι!!!

@ntalikierhs Σας θυμάμε πολύ καλά μάλιστα. Β’ Πανελλαδική και ΠΠΣΠ έκαναν τις καταλήψεις για Ν 815 το 1978

22 06 2009
Ρέθυμνο

Εμπρός Αλέκο για μια Ελλάδα νέα! Σου έστησαν και πανηγύρι οι αντίστοιχοι Κουλούρηδες και Κατσιφάρες της εποχής. Αυτοί που δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους αν δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτω ο πατερούλης! Δε ντρεπόμαστε λιγάκι…

23 06 2009
Χανιά

Σιγά ρε σύντεκνε. Αν δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ τα «ανύπαρκτα γκρουπούσκουλα» θα τσαλαβουτούσαν όπως γνώριζαν και πριν. Ο ΣΥΝ τί θα έκανε που θα έμενε εκτός κοινοβουλίου ή θα πήγαινε ο μισός στο ΠΑΣΟΚ; Τώρα για τις αντιδράσεις Αλαβάνου κοκ. Τί γνωρίζω:
α) Καρεκλοκένταυρος δεν είναι. Όταν κάλεσε όλους τους παλιούς να βάλουν υποψηφιότητα σε αμφισβητήσιμες έδρες, κανείς δεν ακολούθησε. Απ’ όλα τα ρεύματα. Αυτός πήγε Ηράκλειο.
β) Διορατικός είναι. Και πιθανά να έβλεπε ότι χωρίς ένα σοκ ο χώρος θα συνέχιζε με τις ίδιες ηγεμονικές αηδίες και τελικά θα φυλλοροούσε. Θέτει θέμα συλλογικής ηγεσίας και να σταματήσει ο ΣΥΝ να βλέπει το ΣΥΡΙΖΑ σαν προέκτασή του.
γ) Διορατικοί είναι και οι ανανεωτικοί. Γιατί έτριβαν τα χεράκια τους;
δ) Το σίγουρο είναι ότι η αντίληψη που ήθελε ένα ΣΥΡΙΖΑ, όχι συλλογικό, όχι ισότιμης συνεργασίας αλλά με τα κεκτημένα δικαιώματα του ΣΥΝ και άλλα φαιδρά, ηττήθηκε προς το παρόν. Και ότι ανοίγουν δρόμοι για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό παιζόταν σήμερα. Όχι αύριο, ούτε σε 1 μήνα…
ε) Δεν έχει νόημα αν συμφωνει κάποιος με όσα λέει. Αυτό που λέει είναι ότι θέλει ΣΥΡΙΖΑ και όχι εκλογική συνεργασία του ΣΥΝ. Αυτό κρατάω.

23 06 2009
Ρέθυμνο

Όλα σωστά φίλε χανιώτη. Και το αποτέλεσμα επιθυμητό. Όμως ο τρόπος, ή τα μέσα αν προτιμάς, βρώμικα. Ας έβγαινε να πει «Σύντροφοι, το διακύβευμα είναι αυτό και η πρότασή μου είναι να γίνουν 1, 2, 3,…». Όχι να βγει και να κάνει την πρώτη ουσιαστική πολιτική τοποθέτηση στο τέλος της παράστασης και στο μεταξύ να έχει παίξει με την αγωνία ενός ολόκληρου κόσμου που αφέθηκε να ενημερώνεται από διαρροές. Και όλα αυτά φορτώνοντας τα πάντα στον άνθρωπο που ο ίδιος επέβαλε στο πρόσφατο παρελθόν, πάλι μέσω εκβιασμού. Γενικά οι εκβιασμοί δεν έχουν καλό τέλος, ούτε για το θύτη ούτε για το θύμα.

23 06 2009
poupix

καθόλου καλά θα πω εγώ, δεν είναι δυνατόν να είμαστε υποχείρια των ορέξεων του Αλέκου και κάθε Αλέκου για να καθορίσει μόνος του την πορεία των συνιστωσών. Ολη η ιστορία ανάγει στα δημοψηφικά τερτίπια του Κωστάκη που δοκιμάζει τον κόσμο για να πάρει αποφάσεις – έτσι και ο Αλεκάκος, ρίχνει ζαριές και περιμένει να βγει νικήτης. Το θέμα όμως δεν είναι να νικήσει ο Αλαβάνος αλλά η αριστερά η οποία δεν έχει λόγο δεν έχει θέση και αντίκρυσμα . Χάλια σας λέω χάλια

23 06 2009
syriza

Αφού τελειώσαν όλα κατ’ ευχήν, έκατσα κι έγραψα ένα ελαφρολαϊκό αφήγημα για τα χθεσινά δραματικά γεγονότα που πήγαν να αναβιώσουν εποχές Τασκένδης, αλλά τελικά αποτράπησαν. Αν είστε πολύ φανατικοί της μιας ή της άλλης πλευράς, μην το διαβάσετε, θα εκνευριστείτε.

ΤΑΣΚΕΝΔΗ ΚΑΝΑΤΕ ΡΕ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ;
Η χθεσινοβραδινή αντισυγκέντρωση των Ζαχαριαδικών στα Εξάρχεια με σκοπό να προγκίξουν τους Παρτσαλιδικούς, απειλώντας με έφοδο στα κομματικά γραφεία της Βαλτετσίου, τελικά έληξε με προσωρινή παραμονή του Ζαχαριάδη στην ηγεσία. Αυτή την κρίσιμη ώρα ο λαοπρόβλητος ηγέτης του ηρωικού κόμματος γράφει Γράμμα (πάντα με κεφαλαίο Γ τα γράμματα του αρχηγού) όπου με πλέρια συνειδητοποίηση αναλαμβάνει πραχτικά «την πρώτη ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν από τον Σεπτέμβρη 2007 μέχρι τον Ιούνη του 2009 και οδήγησαν στην ήττα μας στις Ευρωεκλογές».
Οι επανειλημμένες εκκλήσεις του κόκκινου ραδιοσταθμού «Φωνή της Αλήθειας» για να μην συμμετάσχει ο λαός του κόμματος στην αντισυγκέντρωση των ζαχαριαδικών, είχαν προσωρινή επιτυχία.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
http://syriza.wordpress.com

23 06 2009
syrizaios

katapliktiki ekseliksi syntrofoi. ena akomi bima pros tin epanastasi. bravo aleko, basta gera na mas dialyseis akoma mia fora

23 06 2009
politispittas

Ό Αλέκος Αλαβάνος είναι κεφάλαιο για την Αριστερά. Και θα ήταν θλιβερό να «χαθεί» από το προσκήνιο λόγω της ήττας, ανεξάρτητα από τις ευθύνες που έχει. Ο κος Τσίπρας θα κατέβει από το καλάμι;

23 06 2009
pink charlotte

o kos tsipras den 8ymamai pote na exei gyrisei tin plati tou stis syllogikes apofaseis kai stis dimokratikes diadikasies
isa isa prospa8ei panta na deixnei pws 8a eprepe na symperiferetai enas proedros aristerou kommatos, me sevasmo sti syllogikotita
dystyxws alloi mas exoun syni8isei edw kai polla xronia se mia diaforetiki antilipsi tis politikis-me kentro ton megalo politiko igeti-kai otan blepoume diaforetiki askisi tis politikis, 8ewroume ton allo metrio, pswnio ktl.
To problimatiko einai oti anti na deiksoume se olous aytous oti oi laikistes mas teleiwsan, diorganwnoume -elaxistoi eytyxws- kai sygkentrwseis gia na perasei to diko tous

8elw na pisteyw oti i nea genia aristerwn -opws o aleksis, o tasos, o antreas, ta paidia tis neolaias syn- exoun na didaksoun polla akoma se emas tous megalyterous
arkei na tous afisoume

23 06 2009
Χανιά

Έτσι είναι ρε Ρεθυμνιώτη, δεν πρέπει να λύνονται τα πράγματα με εκβιασμούς, βρώμικα όπως λες. Πρέπει να γίνεται ανοιχτά η αντιπαράθεση, να γίνονται συνθέσεις, να παίρνουμε αποφάσεις και να δεσμευόμαστε από αυτές. Φαίνεται όμως ότι έχουμε δρόμο μέχρι αυτή την πολιτική λειτουργία. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι τα εξής:
– ο Αλαβάνος είχε μια άποψη για λιμνάζοντα νερά στην Κουμουνδούρου, τα γνωστά περί παραλυτικών μηχανισμών κοκ. Τα έγραψε και ο Καρτερός στην Αυγή προχθές. Και πάντα προσπαθεί με «σοκ» ή «εκβιασμούς» να προωθήσει αλλαγές σε πράγματα. Πως έγινε αυτός πρόεδρος, πως ρίσκαρε στο Ηράκλειο, πως έβαλε τον Τσίπρα στο Δήμο Αθήνας, μετά στο ΣΥΝ, τώρα για την ήττα στις εκλογές (όταν άλλοι μίλαγαν για τη διαχείρριση της ήττας). Ή είναι ιδιόμορφος, ή είναι ψώνιο και αρχηγίσκος ή γνωρίζει καλά τί γίνεται στο ΣΥΝ και πως λύνονται κάποια θέματα.
– Υπήρξε ένα μίνι πραξικόπημα και δεν πρέπει να το περνάμε στα ψιλά. Επιβλήθηκε προεκλογικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς καμιά συζήτηση – και μπήκαν ξεδιάντροπα τα περί 2 δικαιωμάτων του ΣΥΝ. Αυτό κι αν είναι εκβιασμός, αυτό κι αν είναι βρώμικο. Έτσι δεν προχωράμε στη συριζιτοποίηση που λένε και οι σύντροφοι της Ρόζα, αλλά στην Συνασπισμοποίηση.
– Έτσι ή αλλιώς, βρώμικος ή εγκλωβισμένος, παρορμητικός ή γατόπαρδος ΒΟΗΘΗΣΕ – γιατί πρέπει να κουνηθούμε και οι υπόλοιποι, μακριά από ‘μας ο μεσιανισμός – να αλλάξει η αντζέντα για τον απολογισμό και τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ευνοείται το «ας ζυμωθούμε λίγο, ας συνεδριάσουν πολιτικές κινήσεις και επιτροπές, ας κάνουμε μετά κάνα μπάνιο και βλέπουμε». Το θέμα έχει μπει: Τομές στο ΣΥΡΙΖΑ ή τώρα ή ποτέ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: