Τα αναγκαία βήματα μιας αναγκαστικά αντιφατικής πορείας

18 07 2009

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια περίληψη της τοποθέτησής μου στο πολιτικό εργαστήρι που διοργάνωσε το Εντός Εποχής για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και σήμερα η τοποθέτηση μου μπορεί να ήταν διαφορετική σε κάποια σημεία αποφάσισα να μείνω πιστός στις σημειώσεις μου και στις 400 λέξεις που είχα στην διάθεση μου να εκφράσω τον βασικό πυρήνα της τότε τοποθέτησης μου. Αύριο στην Εποχή θα μπορέσετε να βρείτε και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έγιναν στην ίδια εκδήλωση.

Σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της προηγούμενης περιόδου αλλά ακόμα και στις εκλογές πάρα πολλοί και πολλές συνειδητοποιήσαμε πως ο IMG_7517ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σπουδαία κατάκτηση ως το πλέον ελπιδοφόρο εγχείρημα, που πραγματώνει την ενότητα της Αριστεράς σήμερα, παίζοντας σημαντικό ρόλο σε μεγάλα κοινωνικά μέτωπα. Αυτή η συνειδητοποίηση όμως συνοδεύεται σχεδόν πάντα με έκπληξη μιας και ταυτόχρονα μέσα στην καθημερινή πολιτική μας λειτουργία συνειδητοποιούμε τα μεγάλα ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ, το πόσο πιο πίσω βρισκόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε, από τον ΣΥΡΙΖΑ που χρειαζόμαστε.

Συνειδητοποιούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα την δυσκολία να πορευτούμε προς μια ανοιχτή προγραμματική διαδικασία που θα ήταν ταυτόχρονα κάλεσμα αλλά και μια νέα αφετηρία ανασύνθεσης. Συνειδητοποιούσαμε την αδυναμία κοινής παρέμβασης μέσα στους μαζικούς χώρους, την ανυπαρξία δομής, την αδυναμία να κάνουμε τις συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ελκτικούς χώρους υποδοχής και πραγματικούς ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο τους, τον εγκλωβισμό στην διαδικασία του βέτο, το χάσιμο κρίσιμου χρόνου, τα προβλήματα της γραμματείας.

Ταυτόχρονα  ερχόταν ο Δεκέμβρης να μας εκπλήξει τουλάχιστον για την αποφασιστική στάση αξιών και την στήριξη των νέων, ερχόταν ο Βοτανικός για να μας δείξει πως ήμαστε μια αριστερά που δεν φοβάται να τα βάζει με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δεν φοβάται να κερδίζει.

Ταυτόχρονα ερχόταν η προεκλογική περίοδος με ένα πλουραλιστικό ψηφοδέλτιο που προσπαθούσε να αποτυπώσει τις δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Μια προεκλογική περίοδος που σφραγίστηκε από τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν χιλιάδες σύντροφοι και συντρόφισσες σε όλη την Ελλάδα, αυτοί που είναι επί της ουσίας τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας τις περισσότερες και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που είχε κάνει ποτέ αυτός ο χώρος μοιράζοντας τα περισσότερα υλικά, με πείσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει καλά, σε πείσμα των συνεχών επιθέσεων του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ, που για πάνω από 6 μήνες πρόβαλαν συνεχώς μια αρνητική εικόνα για μας.

Το αποτέλεσμα που ήρθε ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας και ενώ δεν ήταν καταστροφικό, η διαχείρισή του και τα όσα επακολούθησαν το μετέτρεψαν σε καταστροφή, σε απογοήτευση.

Τώρα είναι η ώρα να κρατήσουμε τα θετικά και να κάνουμε βήματα επιλύοντας τα προβλήματα που όλοι και όλες έχουμε συνειδητοποιήσει. Να φτιάξουμε ένα συλλογικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει  να ξαναγίνουν τα ίδια λάθη. Γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πραγματικότητα οφείλεται στην  κατανόηση και του συσχετισμού δύναμης, αλλά και της αδυναμίας των υπαρχόντων ιδεολογικών ρευμάτων και των οργανωτικών αποκρυσταλλώσεων τους, να αλλάξουν ριζικά την σημερινή κατάσταση, τόσο στο εσωτερικό της αριστεράς, όσο και κυρίως στο εσωτερικό της κοινωνίας. Με συναίσθηση λοιπόν πως στόχος είναι η υπέρβαση των ιστορικών μας αδυναμιών, να προχωρήσουμε τόσο στα οργανωτικά θέματα, που για άλλη μια φορά αποδεικνύονται εξόχως πολιτικά, όσο και στην παρέμβασή μας μέσα στην κοινωνία, αντιπροτείνοντας στην πράξη, απέναντι στην κοινωνική «ζούγκλα» του νεοφιλελευθερισμού, την αλληλεγγύη, την συλλογικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: