Με το μπροστά και το αύριο ή με το χτες και το πίσω; του Άγγελου Τσέκερη

24 09 2009

Δανείζομαι από το μπλογκ του κοκκινοπράσινου δικτύου το άρθρο του Άγγελου

Ομολογώ ότι, στην πορεία προς τις εκλογές, δυσκολεύομαι όλο και περισσότερο να παρακολουθήσω τον Γιώργο Παπανδρέου. Από την τηλεοπτική του αντιπαράθεση με τον Καραμανλή, ιδού ένα κορυφαίο δείγμα της πολιτικής του σκέψης: «Θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να σπαταλά το χρήμα με πελατειακές εξυπηρετήσεις ή θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα νοικοκυρέψει τον τόπο, με δίκαιο φορολογικό σύστημα και θα δώσει ανάσα στην αγορά; Θα έχουμε μια κυβέρνηση  που θα παγώσει και θα γονατίσει την οικογένεια, ή μία που θα της δώσει ελπίδα και ευμάρεια;». Χμ. Δύσκολα μας βάζετε, κύριε πρόεδρε. Πόσο χρόνο έχουμε να το σκεφτούμε;

Στα πιο ειδικά, η ασάφεια αρχίζει και γίνεται ύποπτη. Για το ασφαλιστικό: «Το ΠΑΣΟΚ μιλά για βασική σύνταξη δίκαιη για όλους ως αφετηρία πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε και περαιτέρω συντάξεις ανάλογα με τα χρόνια». Και πόσο είναι η δίκαιη σύνταξη; Και τις «περαιτέρω συντάξεις» πώς θα τις «χτίσουμε»; Μέσα από τα ταμεία ή μέσα από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές που τελευταία πέφτουν σαν τα κοτόπουλα; Εδώ ο καθένας μπορεί να ακούσει αυτό που θέλει.

Για την παιδεία: Εντάξει, 5% του ΑΕΠ, παρ’ όλο που η εξαγγελία αυτή είναι η πλέον πολυχρησιμοποιημένη προεκλογικά και η πλέον ξεχασμένη μετεκλογικά. Διότι, ως γνωστόν, τα δύο κόμματα εξουσίας παραδίδουν συστηματικά το ένα στο άλλο καμένη γη, πράγμα που γίνεται αντιληπτό μετεκλογικά. (Οπότε κόβουμε τις υποσχέσεις για την παιδεία και όχι τις πραγματικές δαπάνες για τα εξοπλιστικά.) Αλλά ας κάνουμε για μία ακόμα φορά ότι το πιστεύουμε. Πού θα πάει αυτό το 5%; Θα πάει στην δημόσια εκπαίδευση ως δημόσιο χρήμα που είναι; Ή θα μοιραστεί όμορφα ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια; Και με ποιους κανόνες; Αδίκως αναζητάτε την απάντηση. Η απάντηση είναι «το ηλεκτρονικό βιβλίο που δείχνει τη νέα μας νοοτροπία».

Και για την υγεία: Η δημόσια υγεία είναι υπερτιμημένη κατά 30% λόγω της διαφθοράς. Σύμφωνοι. Και τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ; ΘΑ χρηματοδοτήσει την υγεία με τους πόρους που θα εξοικονομήσει από την επιβολή της διαφάνειας. Το ίδιο έλεγε και ο Καραμανλής το 2004, αλλά δεν το κατάφερε. Και εδώ φεύγουμε από την πολιτική και πάμε στην μεταφυσική. Ο Καραμανλής δεν το κατάφερε γιατί είναι συντήρηση και δεν έχει φρέσκιες ιδέες. Και το ΠΑΣΟΚ δεν το κατάφερε παλιότερα γιατί δεν είναι μεν συντήρηση, αλλά «δεν πρόσεξε όσο έπρεπε τον πολίτη». (Και όχι π.χ. επειδή κομμάτι των κερδών της διαφθοράς επιστρέφει πάντοτε στο πολιτικό σύστημα.) Σε κάθε περίπτωση «κοιτάμε μπροστά». Που σημαίνει ότι τίποτα δεν εμποδίζει τους αφελείς (οι οποίοι χρηματοδοτούν τη δημόσια υγεία με τους φόρους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές) να ελπίζουν, για ακόμα μία φορά, ότι θα τους λύσουμε προβλήματα που τους έχουμε δημιουργήσει οι ίδιοι.

Πράσινη ανάπτυξη: «Να πάμε σε μια διαφορετική παραγωγική βάση, μια διαφορετική τεχνολογία, που μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να δημιουργήσουμε δουλειές». Και επίσης, «ανάγκη μιας άλλης αντίληψης για την ανάπτυξη της χώρας, που θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό, την παράδοση κ.λπ.». Δηλαδή θα λύσουμε το περιβαλλοντικό πρόβλημα προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις στον περιβαλλοντικό τομέα. Και τότε οι ελεύθεροι χώροι θα γεμίσουν δέντρα, οι δρόμοι θα γεμίσουν ποδήλατα και οι αγωγοί στον Ασωπό, αντί για εξασθενές χρώμιο, θα αρχίσουν να τρέχουν λεφτά. Καταλάβατε; Όσο για το φορολογικό, «μιλάμε για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα». Εντάξει, αυτό είναι σαφές.

Ελάχιστα πράγματα έχει διατυπώσει με σαφήνεια ο κ. Παπανδρέου. Από αυτά ξεχωρίζουν δύο. Το ένα είναι η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους. Που θα επιτρέψει στα πολυκαταστήματα, διώχνοντας εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας και προσλαμβάνοντας νέα παιδιά, να αυξήσουν τα κέρδη τους, με ισόποση ζημιά του δημόσιου προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων. Το άλλο είναι το γερμανικό εκλογικό σύστημα, που θα βάλει μια για πάντα τους μικρούς στην άκρη. Και θα δώσει στο πολιτικό σκηνικό την συναρπαστική εικόνα και το μεστό περιεχόμενο του προχθεσινού «ντιμπέιτ των 2».

Λίγες μέρες μείναμε. Ας εξηγήσουμε στον κόσμο ότι αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό.

ΥΓ. Αλήθεια, γιατί η εντολή αποκαλείται πάντα «νωπή», ενώ οι ιδέες «φρέσκιες»;

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: