Πολλά και διάφορα για την κρίση…ή τι κάνουμε τώρα που (μας) πήραν τα μέτρα

3 05 2010
Αυτό δεν είναι ποστ. Είναι ένα μάζεμα από διάφορα, κατά την γνώμη μου πάντα, ενδιαφέροντα χιουμοριστικά αλλά και πολύ σοβαρά παραγματάκια που βρήκα εδώ και κει.

Πες μου κύριε  Ζαμανφού
-πού’σουν τάχα αλεπού-
κι έριχνες στα κουτουρού
ψήφο εκ του πονηρού
στο πασόκ και στη νουδού,
εναλλάξ ή από κοινού,
τώρα με το ΔουΝουΤού
έβαλες καθόλου νου;

George Lenis: Για να ΜΗΝ πάθουμε αυτά που έπαθαν οι απλοί άνθρωποι στην Αργεντινή

Στην Ελλάδα κύριε καθηγητά, δε γνωρίζουμε πολλά για το τι έγινε στην Αργεντινή με το ΔΝΤ.
-Νεαρέ μου, όταν δεις μάνα να εκλιπαρεί να κόψουν κομμάτι από το κρέας της για να φάει το παιδί της, ίσως καταλάβεις αυτό που πάνε να σας κάνουν. Ντρέπομαι για τον εαυτό μου γιατί ήμουν ένα κομμάτι αυτών των αδίστακτων ανθρώπων. Να μην πέσετε στα νύχια τους.


Είναι τα λόγια ενός τεχνοκράτη, που έζησε την καταστροφή μίας περήφανης χώρας. Ενός περήφανου λαού με μία προδοτική κυβέρνηση που προετοίμασε καλά το κλίμα για να εκχωρήσει την Εθνική της κυριαρχία στη μεγαλύτερη μάστιγα του πλανήτη.
-Έφτιαξαν πόλεις, μέσα στις πόλεις. Τις ονόμασαν villas miserias, πόλεις της μιζέριας. Εκεί πότιζαν τον κόσμο κοκαΐνη και άλλα ναρκωτικά, που παρουσιάστηκαν εν αφθονία άξαφνα όταν ο εφιάλτης είχε αρχίσει. Ήταν περήφανος λαός οι Αργεντίνοι. δεν είδα μάνες να πουλάνε τα παιδιά τους όπως γίνεται στο LA. Είδα όμως ανθρώπους να χάνουν τα πάντα και στο τέλος τη ζωή τους όταν δεν υπήρχε τίποτα να δώσουν. Όσα δεν πήραν οι τράπεζες, τα πήραν οι έμποροι. Ο κόσμος έπρεπε να αποχαυνωθεί, να μην αντιστέκεται. Να πεθαίνει με τη μιζέρια του. Γι’ αυτό έβγαλαν έτσι αυτές τις ψευτοπόλεις. Έπνιγαν εκεί την οργή και την δυστυχία τους.

-Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όλα τα ΜΜ”Ε” διατυμπάνιζαν την ανάγκη της “βοήθειας”. Στην αρχή τους έλεγαν ότι το κράτος θα πτώχευε και ο κόσμος έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει για επιτυχία την είσοδο του ΔΝΤ. Δεν φανταζόντουσαν τι θα ακολουθήσει. Τι ειρωνεία και αυτή. Τους έπεισαν με τον φόβο της πτώχευσης και εντέλει η σωτηρία ήρθε μόνο με την πτώχευση!

 • Μέσω facebook μου ήρθε από τον σφο Παναγιώτη Λαμπρόπουλο από την Λέσβο το παρακάτω εξαιρετικό κειμενάκι
Το ΔΝΤ δεν είναι το φάρμακο για την ασθένεια των PIGS. Είναι μέρος της αρρώστιας!
Προφυλάξου – ενημερώσου
Πρoφύλαξε τον εαυτό σου και τους γύρω σου!
Να είσαι σε επαφή με τους άλλους!
Αντίθετα από ότι λένε τα ΜΜΕ, ο συχνωτισμός σου με τους άλλους είναι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο προφύλαξης απέναντι στην νόσο των PIGS. Μερικά μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρεις:

* Να συμμετέχεις όσο περισσότερο ενεργά μπορείς στο σωμάτιο σου.
* Αν στο χώρο δουλειάς σου δεν υπάρχει σωματείο ή είναι ανενεργό, πάρε την πρωτοβουλία μαζί με άλλους συναδέλφους σου να το φτιάξεις/ξαναζωντανέψεις. Μάθε τις διαδικασίες για να ιδρυθεί ένα σωματείο
* Να συμμετέχεις όσο περισσότερο μπορείς στις επιτροπές και τα δίκτυα αντίστασης που φτιάχνονται σιγά – σιγά σε όλη την Ελλάδα.
* Εάν δίπλα σου δεν υπάρχει κάποια τέτοια επιτροπή, πάρε εσύ την πρωτοβουλία μαζί με άλλους φίλους σου στη γειτονιά ή στο χωριό για να την φτιάξεις!
* Μπορείς να πάρεις την πρωτοβουλία να συγκροτήσεις και άλλες απλές μορφές συλλογικής αντίστασης. Βάλε λίγο το μυαλό σου να δουλέψει!

Βοήθησε να περιοριστεί η ασθένεια!

Αυτή την αρρώστια κανένας δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνος του. Η εκδήλωση της έμπρακτης αλληλεγγύης στους συμπολίτες που κινδυνεύουν από την αρώστεια, ή ήδη έχουν πέσει θύματα της είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσεις ότι δεν θα σε μολύνει και εσένα!* Προσπάθησε να αποτρέπεις όσο περισσότερες απολύσεις μπορείς. Υπάρχουν μια σειρά από συλλογικοί τρόποι που μπορείς να χρησιμοποιείς. Μάθε τους. Σκέψου και άλλους!

* Να καταγγέλλεις όσες περισσότερες ενέργειες εργοδοτικής αυθαιρεσίας μπορείς!
* Εάν στον χώρο δουλειά σου, προετοιμάζονται απολύσεις, ειδοποίησε το σωμάτιο σου!
* Αν δεν υπάρχει σωματείο, έλα σε επαφή με τις ομάδες πρωτοβουλίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σου. Ενημερωσέ τους!
* Αν δεν υπάρχουν ομάδες πρωτοβουλίας, πάρε εσύ με τους φίλους και τους συναδέλφους σου την πρωτοβουλία!
* Βάλε λίγο το μυαλό σου να δουλέψει!

Ανέπτυξε δράση!

Η συμμετοχή σου σε διάφορες δράσεις μέσα από τις οποίες εκφράζεις την δυσαρέσκειά σου είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να κρατήσεις την ψυχική σου ισορροπία και ταυτόχρονα σε θωρακίζει στην επέκταση της νόσου. Μπορείς να αναπτύξεις πολλές μορφές δράσης από τις πιο απλές έως και τις πιο σύνθετες:

* Να συμμετέχεις όσο περισσότερο μπορείς στις απεργίες και τις συγκεντρώσεις που γίνονται στην περιοχή σου

* Να συζητήσεις και να οργανώσεις μαζί με φίλους και γνωστούς σου μια σειρά από απλές δράσεις που σας ταιριάζουν και μπορείτε εύκολα να τις υλοποιήσετε!
* Πάρε πρωτοβουλία και χρησιμοποίησε τα διάφορα μέσα που έχεις στη διάθεση σου και τα οποία μπορείς να τα χρησιμοποιείσεις για να εκφράσεις τη δυσαρέσκιά σου.
* Χρησιμοποίησε αν μπορείς το internet και το e-mail για να στέλνεις μηνύματα, να ενημερώνεις τον κόσμο!
* Βάλε λίγο το μυαλό σου να δουλέψει!

Μην αφήσεις την ασθένεια να σε καταβάλει!

Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι η ανεργία, η μείωση εισοδημάτων κλπ, Αυτά μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορείς να ικανοποιήσεις ακόμα και βασικές ανάγκες σου καθώς επίσης και μια σειρά από ψυχολογικές και άλλες παρενέργειες. Ταυτόχρονα μπορεί να σε γεμίζει με άγχος, απελπισία κλπ.

Αν και εσύ πέσεις θύμα της μη το βάζεις κάτω. Αυτό θα είναι ότι χειρότερο για σένα και τους άλλους!
Δεν είσαι μόνος!

* Οργάνωσε τη ζωή σου με βάση τα νέα δεδομένα, συλλογικά!

* Πάρε βασικά μέτρα έτσι ώστε να μπορείς να ικανοποιείς ανάγκες σου σε συνεργασία με τους άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα
* Οσο περισσότερες ανάγκες σου καλύπτεις εκτός αγοράς, τόσο το καλύτερο!
* Προσπάθησε ανάγκες όπως είναι η διασκέδαση, η ψυχαγωγία η έξοδος να τις οργανώνεις και να τις καλύπτεις συλλογικά σε συνεργασία με τους άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα
* Σκέψου και συζήτησε μαζί με τους φίλους και συναδέλφους σου τι συλλογικές μορφές κοινωνικής και οικονομικής δράσης μπορείτε να αναπτύξετε!
* Ελα σε επαφή με άλλες ομάδες και παρέες. Η αυτοοργάνωση είναι το καλύτερο φάρμακο για να μην είσαι μόνος!
* Βάλε λίγο το μυαλό σου να δουλέψει!

Ενημερώσου σωστά!

Η κυβέρνηση ασκεί ψυχολογική βία με σκοπό να σε κάνει να πιστέψεις ότι το φάρμακο του ΔΝΤ είναι μονόδρομος!
Μην τους πιστεύεις. Ενημερώσου σωστά, ενημέρωσε και τους άλλους!
Να μερικές πηγές από όπου μπορείς να ενημερώνεσαι:
* ΑΥΓΗ, πρωινή εφημερίδα της Αριστεράς http://www.avgi.gr
* 105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, ραδιοφωνικός σταθμός http://www.stokokkino.gr/
* Athens.indymedia.org http://athens.indymedia.org/
* Indy.gr http://indy.gr
 • Από τον Economist

no comments

 • Από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ κατέφθασε στα εισερχόμενα το παρακάτω αλληλέγγυο δελτίο τυπου:

Τα ευρωπαϊκά κινήματα στο πλευρό των Ελλήνων εργαζόμενων

Η Τετάρτη 5 Μάη δεν θα είναι μόνο ημέρα γενικής απεργίας στην  Ελλάδα, αλλά και  διεθνής μέρα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους Έλληνες εργαζόμενους. Ήδη συνδικάτα και κινήματα απ’ όλον τον κόσμο καταδικάζουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που επιβάλλουν ΔΝΤ, ΕΕ και κυβέρνηση. Όσο περνάει ο χρόνος και η κρίση του χρέους εξαπλώνεται σε Πορτογαλία και Ισπανία, αποδεικνύεται αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε τονιστεί τόσο από το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα όσο και από προοδευτικούς οικονομολόγους: Η Ελληνική κρίση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας κρίσης υπερυσσώρευσης και της χρεοκοπίας του νεοφιλελεύθερου χρηματιστικού καπιταλισμού. Η διεθνιστική αλληλεγγύης και η συμπαράταξη των εργαζομένων στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Στις 5 Μάη καλούνται συγκεντρώσεις:

 • Στη Βιένη μπροστά στην Ελληνική πρεσβεία.
 • Στο Μπιλμπάο μπροστά στο Ελληνικό προξενείο
 • Στο Λονδίνο μπροστά στην Ελληνική πρεσβεία.
 • Στο Παρίσι μπροστά στην αντιπροσωπεία της ΕΕ.
 • Στο Βερολίνο μπροστά στην Καγκελαρία.
 • Στη Βουδαπέστη μπροστά στην Ελληνική πρεσβεία.
 • Στις Βρυξέλλες μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επίσης, με πρωτοβουλία διεθνών αλληλέγγυων έχει ανοίξει στο Facebook σελίδα με τίτλο: “Can’t pay, Won’t pay: Solidarity with the people of Greece” (Δεν μπορώ να πληρώσω, δεν θα πληρώσω: Αλληλεγγύη με τον Ελληνικό λαό). Ήδη στις πρώτες ώρες λειτουργίας της έχει δεχτεί εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης απ’ όλον τον κόσμο.

Στις 5 Μάη όλες-οι στους δρόμους-Αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν

Το Συντονιστικό Αθήνας του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ

www.socialforum.gr

Πρωτοβουλία Οικονομολόγων: Υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι

Ο Γιάννης Μηλιός για την οικονομική κρίση

To πρώτο μέρος της ομιλίας του Γ. Μηλιού:

Αξίζει να συνεχίσετε και στα επόμενα: (2) (3) (4)

(5)”τι παράγει η Ελλάδα;” (6) οι προτάσεις της Αριστεράς και ο Δεκέμβρης
(7) η σημασία του κινήματος (8) για την ενότητα της Αριστεράς

 • Και κάτι φρέσκο:

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, μετά από αίτημά του, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας έκανε δηλώσεις:

«Ζούμε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, για τον ελληνικό λαό, μια ιστορική στιγμή και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Θέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να προχωρά σε επιλογές που υπερβαίνουν τη λαϊκή εντολή που μόλις πριν από έξι μήνες έλαβε από τον ελληνικό λαό. Ήταν μια εντολή όχι κατεδάφισης της κοινωνίας, αλλά μια εντολή για την κοινωνική προστασία και την προστασία του αδύνατου.

Επίσης εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, γιατί με την πρόταση για σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών κατόπιν εορτής γίνεται μια προσπάθεια να διαχειριστεί η κυβέρνηση τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με τρόπο επικοινωνιακό. Αλλά να διαχειριστεί και τους πολιτικούς αρχηγούς, την πολιτική ηγεσία του τόπου. Η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να αποτελεί ντεκόρ για τη δημιουργία εντυπώσεων συναίνεσης σε προειλημμένες αποφάσεις όταν αυτή η συναίνεση δεν υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία δεν συναινεί σε μέτρα άδικα και καταστροφικά, σ’ αυτή την καταστροφική προοπτική για τη χώρα και απαιτεί δικαιοσύνη.

Τέλος, εκθέσαμε την πρότασή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ανάγκη να υπάρξει δημοκρατική διέξοδος και ο ελληνικός λαός να επιλέξει ο ίδιος το μέλλον του, την πρότασή μας δηλαδή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος γι αυτά τα μέτρα.

Θεωρούμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, υπάρχει εναλλακτική προοπτική με αύξηση των εσόδων από τους έχοντες και τους κατέχοντες ώστε να καλυφθούν οι πόροι που χρειάζονται για να υπάρχει δημοσιονομική εξυγίανση και όχι από τους μισθωτούς και τα αδύναμα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως επιλέγει η κυβέρνηση.

Έχουμε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί υπήρξε αντιστασιακός, αντάρτης. Αυτή η γενιά έχει περάσει πολλά. Νομίζω ότι όσο μπορεί κι όσο του επιτρέπει ο θεσμός θα κρατήσει στάση ευθύνης.»

– Θα διευκρινίσετε κάτι;… Ζητάτε δημοψήφισμα ή εκλογές;…

«Ζητάμε τη λαϊκή ετυμηγορία»….

– Πώς;…

«.. Και ζητάμε άμεσα η κυβέρνηση, γιατί με βάση το Σύνταγμα η κυβέρνηση έχει αυτή τη δυνατότητα, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να κρίνει ο λαός αν θα ακολουθήσει αυτόν τον ολισθηρό, επικίνδυνο δρόμο που του προτείνεται, ένα δρόμο που είναι σκοτεινός για την επόμενη εικοσαετία τουλάχιστον».

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: