Τώρα είναι η ώρα…αν εννοούμε αυτά που λέμε

5 05 2010

*Το κείμενο αποτελεί την, κατά το δυνατόν ακριβή αποτύπωση της τοποθέτησης μου στην διευρυμένη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη 4 Μαϊού. Η τοποθέτηση έγινε με βάση κάποιες σημειώσεις και στο κείμενο κράτησα τα στοιχεία του προφορικού λόγου αλλά και στοιχεία από τις σημειώσεις που δεν πρόλαβα να αναφέρω στην τοποθέτησή μου. Προσπαθήστε να μείνετε στην ουσία.

Η σημερινή συνεδρίαση και η απόφαση που μπορούμε να βγάλουμε, με αυτή την διευρυμένη σύνθεση, στην πρωτόγνωρη, δραματική συγκυρία που βρισκόμαστε αποκτά εξαιρετικά κρίσιμα χαρακτηριστικά.

Αρχικά θα κάνω μερικές επισημάνσεις ίσως βάλω και κάποιες αυτονόητες αλλά αναγκαίες πια προϋποθέσεις και μετά θα προσπαθήσω να περιγράψω σε σημεία τι θα έπρεπε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, με σοβαρότητα και ωριμότητα, να βγει ως απόφαση από μια τέτοια συνεδρίαση.

Α) Σε αυτή την συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γραμματεία και ως Κ.Ο., ως συνιστώσες, και να πω για μας με αυτόν τον Συνασπισμό που έχουμε σήμερα, είναι αυτός που είναι με συγκεκριμένες αδυναμίες αλλά και δυνατότητες. Την γνώση αυτή, και κυρίως την γνώση των ανεπαρκειών μας, την έχουμε όλοι και όλες που βρισκόμαστε γύρω από αυτό το τραπέζι. Πολλές φορές συμφωνούμε σ’ αυτές τις αδυναμίες, που μπορεί να φτάνουν και μέχρι τον παραλογισμό, όταν βρισκόμαστε ανά δύο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις υπερβούμε όταν είμαστε όλοι μαζί. Δεν πειράζει, ούτως ή άλλως όπως είχε πει και ο Μαρξ τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο. Η πρώτη επισήμανση λοιπόν είναι να μην προσπαθήσουμε να καταλήξουμε στο ποιος ευθύνεται για τα σημερινά μας προβλήματα, αλλά να συμφωνήσουμε ξανά, και αυτό το θεωρώ προϋπόθεση πως παρά τα προβλήματα η ελπίδα μας, η βάση μας παραμένει αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ.

Β) Σήμερα η ελληνική κοινωνία δέχεται μια τρομακτική επίθεση που ίσως ακόμα να μην έχει συνειδητοποιήσει ή να μην βλέπει δρόμο αντίδρασης. Πολλοί και πολλές από εμάς μπήκαμε στην Αριστερά γιατί έχουμε ζήσει δύσκολα στη ζωή μας. Γιατί δεν είχαμε ποτέ πολλά λεφτά. Γιατί έχουμε ζήσει την κοινωνική αδικία. Αύριο δεν θα είναι ο κόσμος και η κοινωνία γενικά που θα υποφέρουν. Θα είναι οι γονείς μας που δεν θα τα βγάζουν με την σύνταξή τους. Θα είναι τα παιδιά μας και οι γείτονες που θα είναι άνεργοι. Θα είναι η αδερφή μας, η φίλη μας ή η συνάδελφος χωρισμένη με παιδιά, με τις κάρτες τιγκαρισμένες και τα δάνεια να τρέχουν. Δεν τα λέω για να λαϊκίσω, όλοι τα ξέρουμε αυτά. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους μας λοιπόν πρέπει να σταθεί δίπλα η Αριστερά μας, και είμαι σίγουρος πως όλοι και όλες θέλουμε μια Αριστερά που να μπορεί να τους πείσει, να τους εμπνεύσει, να τους κινητοποιήσει, να τους κάνει συμμέτοχους. Η δεύτερη επισήμανση λοιπόν είναι πως από αυτή την μάχη και από αυτό το πραγματικά σημαντικό διακύβευμα μπορεί να κριθεί είτε η διάλυση της Αριστεράς μας, είτε η γέννηση μιας νέας μαζικής ενωτικής Αριστεράς. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που όλα αυτά τα χρόνια μοιράζονται τις ίδιες αξίες με μας και δίνουν μικρές και μεγάλες μάχες αξιοπρέπειας στον χώρο τους. Οφείλουμε να μην αναθέσουμε σε κανέναν ηγέτη να μας οδηγήσει μπροστά, αλλά ενώνοντας εμπειρίες αγώνα που μαζί αποκτήσαμε να δείξουμε ένα νέο συλλογικό δρόμο. Επειδή όπως έλεγε και η Ρόζα “από τον σκοπό απορρέει ο δρόμος και από το καθήκον η μέθοδος” πρέπει να αλλάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ,να υπερβούμε τον εαυτό μας. Σήμερα είναι η ώρα όλοι και όλες μαζί να πάρουμε αυτή την ευθύνη!

Γ) Υπάρχει όμως δυνατότητα να προχωρήσουμε ενωμένοι; Θα δώσω μια σύντομη απάντηση με ένα παράδειγμα. Αποφάσισε η Γραμματεία να βγάλει ένα φυλλάδιο για την κρίση και υπήρχαν πολλές διαφορετικές απόψεις. Θεωρώ πως δεν είμαι τίποτα ξεχωριστό και όμως έγραψα ένα προσχέδιο που έγινε ομόφωνα δεκτό ως βάση. Έγιναν παρατηρήσεις, προστέθηκαν και αφαιρέθηκαν κάποια πράγματα μπήκε ένα εισαγωγικό κειμενάκι και το φυλλάδιο εκδόθηκε. Μοιράζεται σήμερα σε γειτονιές και στους χώρους δουλειάς. Το μοιράζουν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες εδώ πιο κάτω που τους ακούμε με την ντουντούκα να καλούν τον κόσμο στην αυριανή διαδήλωση. Έκανα εγώ κάτι σπουδαίο; Όχι! Εγώ απλά σεβάστηκα τις αποφάσεις και αξιοποίησα την μεγάλη συμφωνία που έχουμε. Έτσι λειτουργήσαμε όλοι. Σταματήσαμε να έχουμε διαφορές; Καθόλου, αλλά κάθε φορά επιλέγεις αν θα πας με αυτά που ενώνουν ή με αυτά που χωρίζουν.

Δ) Σήμερα δεν μπορούμε να αναλωνόμαστε άλλο στις λεπτομέρειες επί των οικονομικών προτάσεων για την απάντηση στην κρίση. Μπορούμε να κάνουμε ένα θαυμάσιο συνέδριο με όλους τους οικονομολόγους μας και πολλούς ακόμα, ίσως και από το εξωτερικό και να κάνουν θαυμάσιες προτάσεις. Ούτως ή άλλως όλα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, στιγμή την στιγμή. Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι ένα ευρύ πλαίσιο συμφωνίας και την εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλο για να βγούμε έξω στην κοινωνία με αυτοπεποίθηση.

Ε) Τελευταία επισήμανση. Όσοι και όσες είμαστε εδώ να συμφωνήσουμε σήμερα ή σε δύο μέρες ότι θα πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και αυτές θα τις στηρίξουμε όλοι και όλες, μαζί, δημόσια και σε επίπεδο λόγου και σε επίπεδο πράξης.

Με βάση αυτά εκτιμώ πως χρειαζόμαστε άμεσα μία κίνηση που θα προσπαθεί ταυτόχρονα να μαζεύει το εσωτερικό χάος και να κερδίζει την εμπιστοσύνη, των μελών μας για αρχή και της κοινωνίας στη συνέχεια. Πρέπει να αποδείξουμε πως δεν είμαστε τελείως αναντίστοιχοι με την συγκυρία και πως κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να απαντήσουμε στην πρωτοφανή επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Με αυτή την έννοια προτείνω μια ανακοίνωση που θα λέει πάνω – κάτω τα εξής:

1. Έχουμε κάνει λάθη αλλά δεν ευθυνόμαστε εμείς για την σημερινή κατάσταση. Έχουμε παλέψει για την ενότητα και αυτός ο δρόμος πιστεύουμε πως σήμερα είναι περισσότερο απαραίτητος από χθες. Σήμερα είναι ώρα ευθύνης για όλους και όλες. Βάζουμε στην άκρη τις υπαρκτές διαφορές μας και κάνουμε κοινό κάλεσμα σε όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι μαζί στην μάχη -στελέχη, μέλη, ανένταχτοι, ψηφοφόροι, προσωπικότητες, άνθρωποι των τεχνών και διανοούμενοι της Αριστεράς φτιάχνουμε την πρώτη μαγιά αντίστασης – αποτελούμε ένα πρώτο σάλπισμα.

2. Υπογράφουμε κείμενο κάλεσμα (Στελέχη όλων των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ιστορικά στελέχη – υποψήφιοι μας – διανοούμενοι – καλλιτέχνες)

Οργανώνουμε μια μεγάλη συγκέντρωση την επόμενη βδομάδα με εμφανή στοιχεία αλληλεγγύης (παζάρια, συλλογική κουζίνα…), μουσικοί- καλλιτέχνες δρόμου, γκράφιτι, στένσιλ Banksy κ.α., προβολές (πχ ντοκιμαντέρ από Αργεντινή κ.α.) … και σύντομες παρεμβάσεις στελεχών όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών χώρων, όλων των συνιστωσών. Αυτή η εκδήλωση μικρότερη ή μεγαλύτερη πάει παντού!

3. Δίνουμε την μάχη για να πείσουμε πως τα μέτρα δεν είναι μονόδρομος – Ίσως μας καλύπτει ως πλαίσιο το φυλλάδιο που ήδη έχουμε βγάλει με ένα επικαιροποιημένο κείμενο στο εξώφυλλο

· Κάνουν την κρίση ευκαιρία εκμετάλλευσής – να κάνουμε την κρίση ευκαιρία ανατροπής. Αντιστεκόμαστε στην καταστροφή. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

4. Απαντάμε στην κρίση – Φτιάχνουμε συλλογικότητες αντίστασης και αλληλεγγύης μέσα στην κοινωνία

· Πλατιές επιτροπές αγώνα παντού με απεύθυνση σε ΚΚΕ, Οικολόγους Πράσινους, Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, κόσμο του ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστές και σε όλο τον κόσμο.

· Όλες οι τοπικές εδαφικές επιτροπές μαζί με τους νέους και τις νέες του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από δημοτικές κινήσεις και επιτροπές γειτονιάς ενάντια στα μέτρα συζητάνε – στηρίζουν κινητοποιήσεις και δοκιμάζουν την αλληλεγγύη στις γειτονίες (χαριστικά παζάρια, αλληλέγγυα γεύματα, ιδιαίτερα μαθήματα …στέκια αλληλεγγύης και διάφορα άλλα)

· Συγκροτούμε ομάδα με ευθύνη την καμπάνια που λειτουργεί αυτόνομα με βάση πάντα τις αποφάσεις της γραμματείας(εξειδίκευση, παραγωγή πρωτότυπων υλικών, αντιπληροφόρηση, παρέμβαση στο διαδίκτυο, στήριξη εκδηλώσεων, προτάσεις για δράσεις κλπ)

· Εργαζόμενοι/ες παίρνουμε τα σωματεία στα χεριά μας

(συνδικαλιστική, νομική κάλυψη με γραμμή επικοινωνίας – απεργιακά ταμεία – στήριξη, δημοσιοποίηση κινητοποιήσεων, συναυλίες αλληλεγγύης, στήριξη απολυμένων, πιέση για άρση απολύσεων, καταλήψεις, ακτιβισμοί κλπ)

· Παλεύουμε ιδιαίτερα για να αναπτυχθεί κίνημα στους χώρους εκπαίδευσης (μαθητές, καθηγητές, φοιτητές) στους χώρους υγείας (νοσηλευτές, γιατροί), στα ΜΜΕ και σε όποιο μαζικό κοινωνικό χώρο μπορούμε

5. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις για την κρίση με Έλληνες και ξένους οικονομολόγους αλλά και πολιτικά στελέχη και ταυτόχρονα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την δημιουργία πανευρωπαϊκού κινήματος αντίστασης και αλληλεγγύης – οργανώνουμε κοινές μέρες αλληλεγγύης

6. Αποστέλλουμε χωρίς δημοσιότητα κάλεσμα της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για συναντήσεις με το Π.Γ. του ΚΚΕ, τα καθοδηγητικά όργανα των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και την Ε.Γ. των Οικολόγων Πράσινων με σκοπό το όποιο δυνατό επίπεδο συνεργασίας και κοινής δράσης απέναντι στην κρίση σε τοπικό επίπεδο, σε χώρους εργασίας και εκπαίδευσης και στο επίπεδο της στήριξης αγώνων και κινητοποιήσεων.

7. Τώρα είναι η ώρα. Ξεκινάμε από την απεργία στις 5/5

Όλοι και όλες στις απεργίες. Να γεμίσουν οι δρόμοι με κόσμο για να ενώσουν τις χωριστές διαδηλώσεις -κάνεις δεν έχει την απολυτή αλήθεια όλοι μαζί για να κρατηθεί η κοινωνία στα ποδιά της


Έξω τώρα το ΔΝΤ! Πάρτε πίσω τα μέτρα!

Η κυβέρνηση δεν έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση.

Όλα μοιάζουν με μια οικονομική δικτατορία που οι ίδιοι οργάνωσαν για να πληρώσουμε εμείς

Δεν φταίει ο λαός – Δεν πληρώνει ο λαός

Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν.

ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ είναι εντελώς αναξιόπιστοι και προφανώς υπεύθυνοι για ότι περνάμε σήμερα!

Δεν έχουμε ανάγκη τεχνοκράτες και καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η δημοκρατία είναι η απάντηση

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Να ξεσηκώσουμε τις γειτονίες και τους χώρους δουλειάς!

Να ξεσηκώθουμε σε όλη την Ευρώπη!

Τώρα όλοι και όλες μαζί! Όλοι και όλες στους δρόμους!

Υ.Γ. Διάολε τώρα πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Δεν νομίζετε οτι μας υποτιμάει να μαλώνουμε για το ποιός θα μιλήσει σε μια συγκέντρωση; Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του, ατομικά και συλλογικά και ας αφήσουμε τα παιχνίδια και τους ψευτοανταγωνισμούς, έχουμε πιο σοβαρά πράγματα να κάνουμε

Υ.Γ. 2 Η κατάληψη των αδιόριστων εκπαιδευτικών στην ΝΕΤ, όπως και η παρέμβαση του ΚΚΕ τελευταία με το πανό στην ακρόπολη με το εξαιρετικό σύνθημα «λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε» είναι αξιοζήλευτες. Μπορούμε να γεμίσουμε την κοινωνία με πράξεις αντίστασης που θα πατάνε στο αυτονόητο;Ας προσπαθήσουμε…

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s




Αρέσει σε %d bloggers: