Πέρασε κιόλας ένας χρόνος

2 11 2011

Ο σύντροφός μας Αλέκος Λύτρας

(απόσπασμα από άρθρο του Στρατή Μπουρνάζου)

To άρθρο επιγράφεται, θα το είδατε, «Ο σύντροφός μας Αλέκος Λύτρας». Δεν πρόκειται για λάθος του ψηφιοθέτη ή έργο του «δαίμονα». Σ’ όποιον αναρωτιέται τι σχέση έχει με το θέμα μας, θα απαντούσα ότι δεν μπορούσα να σκεφτώ πιο ταιριαστό τίτλο. Γιατί ο Αλέκος, που πέθανε ξαφνικά στα σαρανταεννιά του την περασμένη Τρίτη, συμπύκνωνε μερικά πολύ κρίσιμα στοιχεία για την αριστερή αντίληψη που προσπαθώ να σκιαγραφήσω: το πάθος, την «πολιτική με μικρό πι» όπως λέγαμε την εποχή των Αριστερών Συσπειρώσεων, τη σύνδεση των αγώνων στη γειτονιά με τη συνολική πολιτική, την αλληλεγγύη, την Αριστερά ως στάση ζωής, την ανιδιοτέλεια, τη μαχητικότητα, την απλότητα και τη γενναιοδωρία. Στις πιο φωτεινές αναμνήσεις μας, στα πιο φωτεινά μέρη της ζωής μας, στους δρόμους της Αθήνας και τα βουνά του Μεξικού, σ’ αυτούς τους δρόμους κι αυτή την κοινωνία, όταν θέλουμε να περιγράψουμε τι σημαίνει το ομορφότερο κομμάτι της κινηματικής παράδοσης που έχει σημαδέψει τη ζωή μας, μπορούμε να φέρνουμε στο μυαλό μας έναν σπουδαίο, με όλη τη σημασία της λέξης, σύντροφο: τον σύντροφο Αλέκο Λύτρα.

Κουράγιο σύντροφοι και συντρόφισσες!

 Η Μυτρώ Μπολώτα για τον συντροφό της Αλέκο Λύτρα

Από την εφημερίδα “ΕΠΟΧΗ” (14/11/2010)

άρθρο της Μυρτώς Μπολώτα

Τα δεκαεφτά χρόνια που ζήσαμε μαζί ήταν ωραία. Απροσμέτρητα γεμάτα και δημιουργικά, αδιάλειπτα γελαστά και ευτυχισμένα και πάρα πάρα πολύ αγαπημένα. Γίναμε ένα, διατηρώντας την αυτονομία και το σεβασμό ο ένας για την άλλη. Αυτά για τον Αλέκο και εμένα…

Ζήτησα ένα μικρό χώρο σ’ αυτό το φύλλο γιατί νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε αυτό το τεράστιο δίχτυ προστασίας που απλώσατε όλοι και όλες τόσο για μένα όσο και για τον Μάρκο και την Ελλη. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι τόσος πολύς κόσμος με τόσο πολλή αγάπη και ανιδιοτέλεια θα έκανε τόσα πολλά πράγματα για μας. Γνωρίζω ότι ο καλός μου έχει κάνει άπειρες ώρες συνεδριάσεων τόσο σε γραφεία όσο και σε τσιπουράδικα, και, για να μην τον αδικήσω, έχει εμπλακεί και σε μέγα πλήθος δραστηριοτήτων. Τόση αβίαστη και απλόχερη αγάπη, όμως, ούτε στα όνειρά μου δεν θα μπορούσα να την φανταστώ. Ευχαριστώ όλον τον κόσμο που μας κάνει να νοιώθουμε και οι τρεις μας ασφαλείς και μας βοηθάει να ξαναπιάσουμε το διαρρηγμένο νήμα της καθημερινότητάς μας.

Το Αλεκάκι, όμως, δεν ήταν επουδενί μόνο των τριών μας. Το Αλεκάκι ήταν όλων.

Και επειδή οι στιγμές είναι δύσκολες θα μου επιτρέψετε να μας παροτρύνω όλους και όλες να μη το βάλουμε κάτω, να μην τα παρατήσουμε. Ας καθήσουμε να συζητήσουμε με αυτή την τρυφερότητα και την ανθρωπιά που μόνο οι αριστεροί μπορούν να επιδείξουν. Διατηρώντας την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητά μας, ας δούμε με αυτοκριτική ματιά τη μέχρι σήμερα πορεία μας μήπως και καταφέρουμε να προσδιορίσουμε ένα δρόμο που δεν θα μας κάνει να ντρεπόμαστε όταν εμφανιζόμαστε στη γειτονιά μας, αλλά αντίθετα θα μας κάνει περήφανους και δυνατότερους. Είμαστε ένα ολόκληρο σύμπαν τόσο πλούσιο και τόσο διαφορετικό από τα συνηθισμένα που μπορεί να γυρίσει τον κόσμο ανάποδα. Επιβάλλεται να μιλήσει όλος αυτός ο κόσμος, να κρίνει, να πάρει πρωτοβουλίες, ν’ αλλάξει. Κουράγιο σύντροφοι και συντρόφισσες!

Και όπως συχνά λέγαμε γελώντας με το Αλεκάκι: «Κουφάλα νεκροθάφτη, ένα γέλιο θα σε θάψει!»

 

από το κασετόφωνο της νταλίκας

Juste une question
Est-ce que ça dure toujours
Ces manies qu’ils ont
De tourner autour ?
On parle en dormant
Est-ce que c’est bien normal ?
Les gens absents
Tout leur est égal

Μία μόνο ερώτηση
Θα κρατήσει για πάντα
αυτή η μανία που έχουν
να μας τριγυρίζουν;
Μιλάμε στον ύπνο μας
Είναι φυσιολογικό;
Οι απόντες
αδιαφορούν

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: