Η νεολαία αντιμέτωπη με τον νεοφιλελευθερισμό, Αυγή, 14/11/2003

27 12 2008

«Σήμερα μπορεί να υπάρξει δημιουργική συζήτηση και κοινή δράση ανάμεσα σε όλα τα κομμάτια της αριστεράς, με έναν όρο. Σε αυτήν τη σύγκλιση χωράνε όλες οι αριστερές οπτικές εκτός από αυτήν που αυτοαποκλείεται, την ηγεσία του ΚΚΕ. Όλοι οι άλλοι έχουμε συνειδητοποιήσει εδώ και διεθνώς ότι μπορούμε να συμβαδίσουμε, να κάνουμε αντίσταση από κοινού. Η αριστερά που αυτοαποκλείεται είναι ένα είδος αποστήματος. Επιτίθεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ!».

Αυτό δήλωσε χθες ο Ν. Βούτσης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νεολαία ΣΥΝ στην Αθήνα, με αφορμή τα τριάντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου αντίστασης της νεολαίας ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική πρότεινε ο γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΝ Τ. Κορωνάκης και διευκρίνισε ότι «οι μόνοι που δεν χωράνε σε αυτό το μέτωπο είναι οι πολιτικές νεολαίες του δικομματισμού». Ο ίδιος σημείωσε ότι «η διαφορετικότητα και ο πλουραλισμός θα χαρακτηρίζουν τη νέα ριζοσπαστική αριστερά που διαμορφώνεται στις μέρες μας», ενώ υπογράμμισε ότι «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, τη στιγμή που το νεολαιίστικο κίνημα είναι σε κρίση. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν τις ίδιες επιλογές, που κινούνται στον δρόμο του νεοφιλελευθερισμού, της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών και της άρσης των κοινωνικών κατακτήσεων».

Από την πλευρά του, ο πανεπιστημιακός Αλ. Ρήγος ανέφερε ότι «χρειάζεται ένας νέος ηγεμονικός λόγος της αριστεράς» και επεσήμανε την άμεση δημοκρατία στη δομή και τη λειτουργία του αντιδικτατορικού κινήματος. Αναφερόμενος στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ο Αλ. Ρήγος τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας μία αντιμεταρρύθμιση που θέλει να μετατρέψει το δημόσιο αγαθό σε καταναλωτικό προϊόν».

Ως θετική χαρακτήρισε ο Αντ. Νταβανέλος, εκπρόσωπος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς (ΔΕΑ), την πρόταση του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΝ για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου αντίστασης της νεολαίας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Ο Αντ. Νταβανέλος συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται μία αριστερά που να μπορεί να είναι ενιαιομετωπική στο κοινωνικό και το πολιτικό επίπεδο».

Τέλος, θετική χαρακτήρισε και ο Ρ. Ρινάλντι, από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος (ΚΟΕ), την πρόταση του Τ. Κορωνάκη.

Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Συντάκτης : Βενιζέλος Β.

Ενέργειες

Information

Σχολιάστε